VR glasögon bäst i test 2023 – Hitta bästa VR glasögonen

Under de senaste åren har det kommit ut fler och fler VR-glasögon för både spel, filmtittande och även för företag på marknaden. I denna guide går vi igenom vad du bör tänka på inför ditt köp av VR glasögon.

Redaktionens val

HTC Vive XR Elite

Flerfaldig prisvinnare
Kompakt design
Kraftfull

Bästa mid-range

Meta Quest 3

Kraftfull prestanda
4K+ Infinite Display
Maximal komfort

Budgetvalet

Meta Quest 2

3D-positionerat ljud
Haptisk feedback
Högupplöst skärm

Glasögonen skiljer sig en del åt både gällande funktioner, modell och pris. Det gäller alltså att tänka efter lite kring vad du vill använda dina VR glasögon till för att du ska få rätt variant. Om du vill spela spel med bra grafik på en dator krävs i regel andra glasögon än om du vill hålla företagspresentationer. För det första måste glasögonen vara mer rejäla och för det andra krävs det att du har en dator som faktiskt klarar av att hantera VR och de kraftiga spelen. Om du planerar att använda dina VR glasögon mycket och om du redan vet att du gillar VR kan det vara lönt att investera i en dyrare variant av glasögonen. Vill du däremot bara titta på film eller spela lite lättare VR spel kan en billigare variant fungera bra. Läs gärna vår artikel om bästa VR glasögon för iPhone.

Att tänka på när du köper VR glasögon

Att hitta de bästa VR glasögonen är inte helt lätt, speciellt inte om du inte har så mycket erfarenhet av VR sedan innan. Det finns ett stort sortiment av VR glasögon att välja mellan och genom att läsa på lite mer om VR glasögon blir det lite lättare att sålla fram de bästa alternativen för just dig. Här tar vi upp några saker som är bra att tänka på när du ska köpa dina VR glasögon. På så sätt kan du också lättare se vad du kan prioritera högre, och vad som kan vara mindre viktigt. Genom att jämföra och läsa på är chansen större att du hittar ett par VR glasögon som verkligen blir det bästa alternativet för dig.

Varumärke

Hur mycket varumärket ska prioriteras varierar. Kanske har du redan en favorittillverkare av tekniska saker? Olika tillverkare konkurrerar med varandra och det innebär både fördelar och nackdelar. Fördelen är att priserna pressas för dig som kund, och det kommer ständigt nya finesser på VR glasögon. Det gör att du alltid har bra och moderna alternativ att välja mellan. En liten nackdel är dock också att sortimentet blir väldigt stort och det finns många olika alternativ. Det blir med andra ord svårare att välja rätt alternativ. Det kan vara klokt att jämföra flera olika alternativ för att du ska finna det bästa alternativet just för dig.

Pris

VR glasögon kan variera enormt i pris. Du bör vara redo att lägga ut omkring en tusenlapp för att få ett par glasögon av hyfsad kvalitet. Extra funktioner kostar och så gör även designen. Om du har en begränsad budget kanske du inte kan få precis alla de funktioner du önskar. Det kan också vara bra att komma ihåg att två par glasögon kan ha samma funktioner och överlag samma kvalitet, men priset skiljer sig åt på grund av att det är olika varumärken på glasögonen.

Kvalitet

Ett par dyrare VR glasögon håller ofta en bättre kvalitet, det går inte att bortse från. Dessutom har de fler funktioner. Om du vill ha det allra bästa rent kvalitetsmässigt får du betala en del mer men om spelande verkligen är en sak du vill satsa på är kvaliteten värd att betala extra för. Många funktioner ger ökad kvalitet på glasögonen och en del av dem är inte alls nödvändiga utan det handlar snarare om funktioner som bara ger extra glädje till spelen.

Kvaliteten har också att göra med hållbarheten på glasögonen och dess tillbehör. VR glasögonen bör kännas rejäla, samtidigt som de inte ska vara för klumpiga eller tunga. Sättet glasögon sätts fast på ska kännas tillförlitligt, oavsett om det är ett pannband eller om det är någon annan form av fastsättning. Det är också en fördel om glasögon och tillbehör är relativt stryktåliga, speciellt om barn kommer att använda sakerna.

Trådbundet eller inte?

Såväl trådbundna som trådlösa VR glasögon har sina fördelar samt sina nackdelar. Vi gillar det klassiska i sladdanslutna glasögon, men samtidigt blir du friare i spelet när du slipper kablarna. De trådlösa glasögonen har dock nackdelen att det ibland kan vara lite hackigt i bild och ljud. Det beror helt enkelt på att signalerna som styr glasögonen och det de ska visa störs ut. Det är också lätt hänt att du hamnar för långt ifrån din enhet när du inte har en sladd att anpassa dig till. En annan nackdel är att batteriet kan ta slut ganska snabbt. De flesta tillverkare av VR glasögon har lagt ner mycket energi på att just utveckla batterier som håller länge och som klarar av tuffa spelsessioner. Med jämna mellanrum behöver dock batteriet laddas eller bytas ut.

Anslutning

Olika VR glasögon kan anslutas till datorer och konsoler på olika sätt. Om du har några speciella önskemål kring hur du vill ansluta dina glasögon kan det alltså vara klokt att titta på om den variant du gillar bäst kan anslutas på just det sättet. I några fall behöver du till exempel en ledig HDMI port på TV eller dator för att kunna ansluta glasögonen, andra gånger behöver det finnas bluetooth-anslutning. I de allra flesta fall kan VR glasögon anslutas på flera sätt, men det lönar sig att kontrollera saken innan du gör ditt köp.

Komfort

När det gäller VR glasögon och komfort är det också en sak att fundera lite över. Det ska inte vara obekvämt att ha glasögonen på sig, och de ska inte bli för varma. Att behöva justera glasögonen hela tiden blir rejält störande och dessutom tar det fokus från spelet om du tror att du hela tiden kommer att tappa dina glasögon. Det är en fördel om du kan prova glasögonen under i alla fall ett par minuter så att du vet hur de känns på huvudet. De ska inte klämma, materialet ska kännas behagligt och om glasögonen har sido-knappar för inställningar eller för att styra spelet bör de vara lätta att komma åt utan att glasögonen behöver tas av.

Utseende

Visst känns det bra att ha ett par riktigt snygga VR glasögon? Utseendet är självklart en viktig del i att välja ett par VR glasögon, och just utseendet kan faktiskt också beröra komforten. Om glasögonen ser klumpiga ut är risken stor att de också kommer att kännas klumpiga att ha på sig. Ser de tunga ut kan de också vara det. När du tittar på glasögonens utseende bör du också titta på hur eventuella knappar är placerade. Sitter de på ett praktiskt sätt, eller bidrar de bara till ett bättre utseende?

Högtalare

Många VR glasögon har inbyggda högtalare där spelets ljud kommer ut. Så är dock inte alltid fallet utan det förekommer också att du som spelare får använda till exempel TV:ns högtalare eller ett par externa hörlurar. Om glasögonen har surroundljud uppnås allra bäst ljudupplevelse. Då kan du höra precis varifrån ljudet kommer. Du kan också höga steg i spelet, skott, smällar eller annat på riktigt nära håll. Det kan dock vara bra att ha lite koll på att vissa glasögon inte har de allra bästa högtalarna. En del av dem ger burkigt ljud, andra täcker in allt för många frekvenser för att örat ska kunna uppfatta dem alla.

Upplösning

En sak de flesta tillverkare av VR glasögon siktar på är att ta fram varianter med så hög upplösning som möjligt. I ett par VR glasögon måste upplösningen vara hög, mycket högre än den så kallade Retina-upplösningen som ofta finns i mobiltelefoner. När VR glasögonen blev populära var avståndet mellan pixlarna ofta lite för stort och det kunde kännas som att du som spelare såg allt genom ett myggnät. I dag är tekniken mer avancerad men det här fenomenet är fortfarande inte helt borta. Du bör alltså sikta på ett par VR glasögon som har hög upplösning om du vill få den allra bästa upplevelsen.

Vad du också bör titta på är hur många FPS, frames per second, glasögonen tillåter. När det gäller film och lättare spel är mellan 24-30 FPS standard men i ett par VR glasögon bör det handla om minst 60 FPS. Anledningen till det är enkel. I glasögonen ska du som spelare känna dig och uppleva att du är på plats i spelet. Om bilden då laggar när du vrider på huvudet kommer du snabbt att bli illamående. Det här var mycket vanligt i de tidigaste versionerna av VR glasögon och det förekommer än i dag i de billigaste varianterna.

Linser

I ett par VR glasögon finns en eller två bildpaneler nära spelarens ögon. Det är de här panelerna som ger spelaren rätt upplevelse. I glasögonen finns också ett par linser, och de behövs eftersom att det mänskliga ögat inte kan fokusera på närmare avstånd än ca sju centimeter.

Det där med att skapa linser för VR är inte helt enkelt. För det första har dina ögon ett synfält på ungefär 220 grader, medan linserna bara har 100 grader. För det andra är det svårt att skapa linser som är helt fokuserade, i regel är det fokus i mitten av linserna, men sedan blir bilden oskarp i kanterna. Det förekommer också att färger och motiv smetas ihop i linsernas kanter. Olika typer av linser har olika fördelar och det är klokt att du provar dig fram.

Typ av skärm

I VR glasögon är OLED och LCD skärmar det allra vanligaste. I ett par VR glasögon uppdateras bilden så snabbt att det kan bli eftersläpningar av tidigare bilder. Det här kan orsaka yrsel och dessutom störa spelandet. Med en OLED skärm minskar risken för det här tack vare att pixlarna i skärmen lyses upp för att sedan omedelbart släckas igen. En OLED skärm kan också visa totalt svarta pixlar på ett bättre sätt. Även LCD skärmar har blivit bättre i takt med teknikens utveckling och tack vare fast switch kan eftersläpningar av bilder undvikas även här.

Allt i ett VR glasögon

Ibland kan det vara smidigt med ett par VR glasögon som inte behöver kopplas in. Sådana finns, och det kan vara ett bra alternativ för dig som vill kunna spela utan att ha tillgång till TV eller dator. De här glasögonen har ett internt minne med spel, filmer och annat. Du kan ansluta dem trådlöst till ett nätverk för att kunna laddar ner nya saker när du vill. När du ska spela tar du bara på dig VR glasögonen och använder handkontrollerna till att styra med. Här behöver du inte sätta upp rumsavkännare eller sensorer, utan du ritar upp rummet i glasögonen. Det tar bara ett par sekunder innan du kan börja spela. Om du vill kunna spela på flera platser tillsammans med vänner eller ensam är det här det bästa alternativet eftersom du inte behöver tänka på olika anslutningar, montering av sensorer och liknande.

Vanliga frågor

I den här delen av artikeln besvarar vi några av de frågor som ofta ställs i samband med VR glasögon och om du är lite fundersam gör du klokt i att läsa igenom svaren.

Hur vet jag att VR glasögonen är kompatibla men min dator eller konsol?

Det allra första du bör göra är att läsa på om vilken enhet glasögonen är avsedda för. Om glasögonen är avsedda för Platstation är det inte säkert att de fungerar till datorn även om det såklart finns undantag. Du bör också titta på vilka olika kontakter glasögonen har och om motsvarande finns på din dator eller konsol. I regel finns de flesta kontakter och anslutningar på nyare enheter. Det kan också behövas någon speciell mjukvara för att kunna använda glasögonen men det följer i regel med i så fall, eller så går den att ladda ner.

Om du planerar att använda dina VR glasögon till datorn gör du också klokt i att kompabilitetstesta den. Det kan du antingen göra på olika siter online eller genom att titta på datorns specifikationer och jämföra dem med vad som krävs för de spel du vill spela. I några fall kanske du kan köra spelen med lägre grafikinställningar, men då kan du inte räkna med att få ut hela upplevelsen av dina VR glasögon.

Hur skiljer sig VR på dator mot VR på Playstation?

VR på dator skiljer sig en hel del från VR på Playstation. När det gäller VR på dator krävs det en hel del av datorn för att den ska klara av VR. Ett Playstation av nyare modell är förberett för att VR ska kunna användas. Samma sak gäller i regel inte för datorer. När det gäller VR på Playstation finns det också specialtillverkade glasögon som just är anpassade för konsolen. Om du inte har en rejält kraftig dator är risken stor att spelen kommer att hacka eller helt enkelt inte fungera. Risken för det är inte lika stor när du spelar VR på playstation.

En annan sak som skiljer VR på dator jämfört med VR på PlayStation är hur rörelser registreras. På PlayStation behövs en kamera för att VR ska kunna användas.

Du kan inte heller bortse från att de bästa VR glasögonen i regel blir dyrare när det gäller spel på dator än på PlayStation. Om du dessutom måste köpa en mer kraftfull dator blir det än dyrare.

Är komforten viktig?

Komforten är faktiskt väldigt viktig när du ska välja VR glasögon. De får inte sitta så löst att de glider ner, och de ska inte röra sig för mycket när du rör på huvudet. Men glasögonen får inte heller sitta för hårt. Det ska inte göra ont eller vara obekvämt att ha glasögonen på sig. De flesta glasögon kan spännas in något och det gör att du kan få en bättre passform på dem. Tänk också på hur ventilationen ser ut i glasögonen. Vissa glasögon blir ganska varma om de används en längre stund och några glasögon kan ha små kuddar mot huden som blir extra varma. Du ska inte bli extremt svettig när du använder glasögonen. Det stör spelet och dessutom kan glasögonen börja glida när du svettas.

Ska det finnas inbyggda högtalare?

När du spelar vill du antagligen också höra det ljud som finns i spelet. Om dina VR glasögon har inbyggda hörlurar eller högtalare behöver du inte tänka på att du stör andra när du spelar. En nackdel med de inbyggda högtalarna är dock att personer som tittar på när du spelar inte kan höra vad som sker. Ibland går det dock att ställa in så att ljudet istället går ut i TV:ns eller datorns högtalare.

Går VR glasögon att använda med vanliga glasögon?

Ja, i de allra flesta fall kan VR glasögon användas tillsammans med vanliga glasögon. Men vissa modeller är lite mindre än andra och då kan stora glasögonbågar vara i vägen. Om du inte vill använda linser när du spelar kan det alltså vara klokt att prova VR glasögonen med dina vanliga glasögon under. I många varianter finns det justeringsrattar i VR glasögonen som gör att ett par vanliga glasögon lätt får plats.

Vad bör du prioritera?

I ett par VR glasögon är bilden absolut en sak som bör prioriteras. Den ska hänga med, inte vara allt för pixlig och upplösningen ska kännas bekväm. Även komforten bör vara en sak som prioriteras relativt högt, annars kommer glasögonen troligen inte att användas speciellt mycket. Det är dock klok att komma ihåg att du sällan kan få allt du vill utan att priset blir högt. Att göra en lista över vad just du prioriterar som allra högst kan därför vara klokt.

Måste VR glasögon vara dyra?

Det finns inget som säger att du måste välja de dyraste VR glasögonen. När det gäller bäst i test VR glasögon finns det även billigare sådana, men ofta kommer kvalitet med ett högre pris. Om du vill spela mycket och inte nöjer dig med det näst bästa kan du behöva betala lite mer för dina glasögon. Har du inte provat VR innan, eller om du bara vill spela lättare spel och kanske se på en och annan film går det utmärkt att använda billigare VR glasögon.

Är inbyggd mikrofon viktigt?

I vissa VR glasögon finns det inbyggda mikrofoner, men behövs egentligen en sådan? Om du gillar att spela spel där du kan prata med dina vänner är en mikrofon antagligen viktig för dig. Spelar du däremot inte sådana spel kan det vara lite sak samma om mikrofon finns eller inte. Finns det en löstagbar mikrofon kan du lätt ta bort den när den inte behövs för att sedan montera dit den igen om du vill kunna prata med andra. Som spelare är det nämligen lätt hänt att du plötsligt vill börja spela en annan genre och då kan det kännas onödigt att behöva köpa helt ny VR utrustning bara för att det saknas en mikrofon.

Vad är viktigt att tänka på kring mikrofonen?

Om glasögonen har en inbyggd mikrofon gör du klokt i att kontrollera ljudkvaliteten på den. Spelar du tillsammans med andra kan de snabbt bli irriterade om mikrofonen är dålig. Den kanske ger burkigt ljud eller så tar den upp andra ljud som inte är din röst. I dag har de flesta mikrofoner en eller annan variant av brusreducering som gör att minimalt med störande ljud tas upp. När du använder en mikrofon vid vanligt spel på datorn går det ofta att aktivera en tryck för att tala funktion. Det gör att mikrofonen bara släpper igenom ljud samtidigt som du trycker på en av tangentbordets knappar. Samma sak är dock inte möjlig att göra när du spelar med VR.

Ska VR glasögonen ha dekorativ belysning?

Dekorativ belysning på utsidan av glasögonen är snyggt och det ser häftigt ut. Dessutom kan det bli lite lättare att hitta headsetet om du spelar i ett mörkt rum. Har du ett par VR glasögon som ansluts med sladd och förses med ny ström ständigt är det i regel inga konstigheter kring belysningen. Använder du trådlösa glasögon med batterier bör du dock vara medveten om att extra belysning drar en hel del ström. Du kommer med andra ord att behöva ladda eller byta batterier i glasögonen oftare.

Leder VR glasögon till yrsel?

Att spela VR är en helt annan upplevelse än att spela på en vanlig skärm. Upplösningen blir en annan, du kommer närmare det som sker i spelet och du styr det mesta med kroppen samt huvudet. För en ovan person kan det här leda till yrsel och ibland också illamående. Även erfarna spelare kan drabbas av yrsel om spelen är väldigt intensiva. Det finns dock vissa modeller som tenderar att orsaka yrsel oftare än andra. Det kan alltså vara klokt att prova modellen innan du väljer de bästa VR glasögonen för dig.

Om du har till exempel epilepsi eller andra sjukdomar kan det också vara klokt att rådgöra med en läkare innan du spelar spel med VR glasögon. Det eftersom ljus och bilder som ändras snabbt kan förvärra sjukdomen eller utlösa olika typer av anfall. Samma sak gäller om du gått igenom någon form av ögonoperation. Då kan det finnas restriktioner kring när du bör använda VR glasögon.

Om du blir illamående när du spelar gör du bäst i att avsluta spelet en stund. Att fortsätta spela kommer i de flesta fall bara att öka på illamåendet.

Ska VR glasögonen ha öppningsbara luckor?

Ibland kan det vara så att du behöver avbryta mitt i spelet för att göra något annat. Du kanske känner att du blivit lite yr eller så har du inte riktigt koll på var du befinner dig i rummet. Det kan faktiskt vara ganska vanligt, speciellt om du är väldigt inne i spelet eller om du spelar länge. Vill du bara ta en kortare paus eller titta dig omkring en stund kan det vara störande att behöva ta av hela glasögonen. Då kan det vara en fördel med ett par VR glasögon där du bara kan lyfta upp linserna så att du ser precis som vanligt igen. I regel pausas spelet då och när du vill fortsätta spela fäller du bara ner linserna igen.

Finns VR för mobiltelefon?

Ja, det finns också VR glasögon för mobiltelefon. De produkter som vi utsett till bästa VR glasögon går dock inte att koppla till en mobiltelefon. Med ett par VR glasögon blir det möjligt att också spela 3D spel och att titta på filmer i 3D via mobilen.

Hur kraftfull måste datorn vara för att kunna hantera VR?

Hur stark datorn måste vara för att kunna hantera VR beror i mångt och mycket på vad du vill göra. Om du vill titta på film eller spela lättare spel räcker det ofta med vanliga hemmadatorer eller kontorsdatorer. Vill du däremot spela mer krävande spel och använda mer kraftfulla VR glasögon är en gamingdator eller speldator med bra grafikkort, större RAM-minne och en kraftfull processor ett bra val. Generellt sett är de moderna datorspelen med snygg grafik mycket tuffa att driva i VR. Ofta kan grafikinställningarna i spelet skruvas ner för att de inte ska kräva lika mycket av datorn, men då tar du också bort en del av upplevelsen.

Om du inte har en dator som är kraftfull nog finns det också VR glasögon som är helt fristående och som inte behöver kopplas in alls. Det går också att spela VR på konsoler som PlayStation till exempel.

Kan alla spel spelas i VR?

Nej, alla spel kan inte spelas i VR. Spelen måste ha utvecklats till VR för att fungera i det. I takt med att de bästa VR glasögonen blir allt mer populära utvecklas dock fler spel och i dag finns det spel inom i stort sett alla genrer. När det gäller filmer kan du dock se på de flesta sådana i ett par VR glasögon.

Var köps VR spel?

Spel till de bästa VR glasögonen köps i de flesta fall online i olika spelbibliotek. I många fall ingår också spel som redan finns i glasögonens minne. När det gäller konsolspel kan de antingen köpas på skiva, eller i digitalt format.

Är de bästa VR glasögonen lämpliga för barn?

VR glasögon finns i olika modeller och kan i många fall ställas in. Varje spelare bör ställa in glasögonen efter sina ögons avstånd. Att spela med fel inställt avstånd är inte skadligt men det kan göra att bilden blir sämre och det kan också leda till illamående. De flesta VR glasögon är tillverkade för vuxna och det gör att de ibland inte kan ställas in för att passa barns mindre huvuden. Överlag kan det alltså vara bra att se till att barn under 12 år inte spelar VR, eller att mängden spelande i alla fall hålls på en begränsad nivå. Tänk också på att ljuset i VR glasögon kan verka irriterande för ögonen, särskilt vid en längre tids spelande. Att ta pauser i spelandet både som barn och vuxen är därför viktigt.

Summering

Det finns en hel del saker du behöver tänka på när du ska köpa de bästa VR glasögonen för just dig. Vi har tagit upp flera aspekter här i texten för att du lite lättare ska kunna göra ett bra val.

Vi hoppas att vi med den här artikeln har kunnat ge dig lite mer tips och inspiration kring vad du bör tänka på när du ska köpa dina VR glasögon. Tänk på att först och främst se till dina behov. Genom att ta del av våra tips och genom att vara påläst kan du lättare göra ett val som du kommer att vara nöjd med under lång tid framöver. Ett par VR glasögon kostar trots allt en del i inköp, även om det är en billigare modell och det är viktigt att du trivs med ditt val för att ha så god nytta av glasögonen som möjligt. Det gäller både när det kommer till pris, komfort och användning. Ett par allsidiga VR glasögon är ofta ett bra val om du inte är så insatt i VR sedan tidigare.

1 reaktion på ”VR glasögon bäst i test 2023 – Hitta bästa VR glasögonen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen