Gamingdator bäst i test 2023 – hitta bästa speldatorn

I en värld där gaming ständigt utvecklas, är valet av rätt utrustning avgörande för en optimal spelupplevelse. Denna artikel är skapad för att guida dig genom djungeln av gamingdatorer, oavsett om du är en inbiten e-sportentusiast, en streamer, eller någon som bara vill njuta av spel på högsta möjliga nivå.

Redaktionens val

Webhallen Config Pro – 13700KF / 4070Ti

32 GB RAM
NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti
Intel Core i7-13700KF

Bästa mid-range

SharkGaming Esport Edition

16 GB RAM
ASUS DUAL RTX 4070 O12G
Intel Core i7-13700

Budgetvalet

Acer Predator Orion PO3-640

16 GB RAM
NVIDIA GeForce RTX 4060
Intel Core i5-12400F

I denna guide går vi igenom de bästa gamingdatorerna på marknaden just nu. Vi kommer att utforska datorer anpassade för olika användningsområden, från e-sport till VR, och ge rekommendationer baserade på olika budgetar. Dessutom kommer vi att belysa viktiga aspekter att tänka på när du väljer din nästa gaming PC, såsom prestanda, uppgraderingsmöjligheter och mycket mer. Läs vidare för att hitta din nästa dator för gaming.

Hur väljer man rätt gamingdator?

För att välja en lämplig gamingdator bör man framför allt fokusera på tre kärnkomponenter: grafikkortet (GPU), processorn (CPU) och arbetsminnet (RAM). Det kan kännas som en utmaning att hitta rätt, men med rätt vägledning kan du hitta den perfekta gamingdatorn som uppfyller dina behov. Här är fler viktiga faktorer att tänka på:

Prestanda

Processor (CPU): Hjärtat i din dator. En kraftfull processor säkerställer smidig spelupplevelse, särskilt i spel som är beroende av CPU-prestanda.
Grafikkort (GPU): Avgörande för grafikintensiva spel. Titta på aktuella benchmark-resultat för att jämföra prestanda mellan olika kort.

Pris

Gamingdatorer kommer i olika prisklasser. Sätt en budget och fokusera på att få bästa möjliga prestanda för dina pengar. Kom ihåg att dyrare inte alltid är bättre, men kvaliteten spelar roll om du vill ha en bra dator.

Användningsområde

Är du en e-sportentusiast, streamer, VR-älskare eller en allmän gamer? Ditt användningsområde avgör vilken typ av dator du bör satsa på och vad du vill kunna spela.

Kylning

Effektiv kylning är avgörande för att hålla datorns komponenter i toppskick. Överväg datorer med bra kylsystem, särskilt om du planerar att överklocka.

Lagring

SSD-enheter erbjuder snabbare laddningstider jämfört med traditionella HDD-enheter. För bästa prestanda, överväg en dator med både SSD (för operativsystemet och dina favoritspel) och HDD (för lagring av större filer).

Uppgraderingsmöjligheter

En dator för gaming med goda uppgraderingsmöjligheter kan vara en smart investering. Det ger dig flexibilitet att uppgradera komponenter i framtiden istället för att du ska köpa en helt ny dator.

Rekommendationer baserat på användningsområde

Gamingdator för e-sport

För e-sportentusiaster är snabba reaktionstider och hög FPS avgörande. Datorer avsedda för e-sport bör inte bara ha en stark CPU och GPU, utan också snabb RAM och en SSD för snabbare laddningstider. En högupplöst och snabb skärm kan också vara avgörande för att få den bästa upplevelsen.

Gamingdator för streaming

När du streamar spel live är det inte bara datorns spelkapacitet som räknas, utan också dess förmåga att samtidigt bearbeta och sända videoströmmar. Förutom en kraftfull CPU och GPU, bör en streaming-dator ha en god mängd RAM, en SSD för snabb dataåtkomst, och eventuellt en dedikerad videoencoding-hårdvara eller programvara.

Gamingdator för VR

VR kräver mycket av en dator, inte bara när det gäller grafik, utan också när det gäller datahantering och respons. Förutom en högpresterande GPU, bör en VR-klar dator ha en stark CPU, tillräckligt med RAM-minne, och en SSD. Det är också viktigt att kontrollera att datorn har tillräckligt med och rätt typ av portar för VR-utrustningen.

Gamingdator för allmänt bruk

För de som vill ha en allround-dator för både spel och andra uppgifter, bör man leta efter en dator som är välbalanserad över alla komponenter. Detta inkluderar en kompetent CPU och GPU, tillräckligt med RAM för multitasking, en kombination av SSD (för snabbhet) och HDD (för lagring), samt en bra kylning för att hålla systemet stabilt under längre spelsessioner.

Rekommendationer baserade på budget

Budget

När du handlar med en begränsad budget är det viktigt att hitta en gamingdator som ger mest valuta för pengarna.

 • Fokusera på datorer som är balanserade, där ingen enskild komponent blir en flaskhals.
 • Titta efter datorer där grafikkortet är tillräckligt kraftfullt för de spel du vill spela, eftersom det ofta är den viktigaste komponenten för spel.
 • Undvik datorer som har onödiga extrafunktioner som inte påverkar prestanda, som överdriven RGB-belysning.

Vårt budgetval: Acer Predator Orion 3000

Predator Orion 3000 (PO3-640, DG.E32EQ.00X) från Acer erbjuder imponerande prestanda till ett konkurrenskraftigt pris vilket gör den till ett utmärkt budgetval. Med en kraftfull Intel Core i5-12400F processor och NVIDIA RTX 4060 grafikkort hanterar den krävande spel och applikationer smidigt. Dess 16 GB DDR4 RAM som är uppgraderbar till 64 GB säkerställer smidi multitasking. Dess kompakta storlek och moderna design gör den även till ett bra val för gamers med begränsat utrymme.

Mellan

I detta prissegment bör du kunna hitta gamingdatorer som erbjuder en bra balans mellan pris och prestanda.

 • Sikta på datorer som har komponenter kända för att ge bra värde för pengarna.
 • En solid SSD kommer att göra en stor skillnad i laddningstider och allmän responsivitet, så se till att datorn inkluderar en.
 • Tänk på framtiden: välj en dator som har möjlighet till enkla uppgraderingar om du senare vill förbättra prestanda.

Vårt mid range-val: Shark Gaming Esport Edition

Denna dator med en Intel Core i7-13700F processor och ASUS DUAL RTX 4070 grafikkort är ett utmärkt mid-range val för den som söker hög prestanda utan att spendera en förmögenhet. Dess kraftfulla CPU och grafikkort garanterar utmärkt spelprestanda och grafikhantering.

Datorn har även en robust Shark Gaming Bloodfreezer 120 CPU kylare, ett ASUS PRIME B760-PLUS D4 moderkort, och Shark 1TB NVMe SSD vilket ger snabb lagring och effektiv kylning. Dessutom har den 16GB Kingston Fury Beast RAM och ett Shark Gaming Aquarium PRO chassi, vilket säkerställer tillräckligt med minne och en solid byggkvalitet. Med många anslutningar, däribland USB-C och HDMI, är den välutrustad för olika användningsområden. Detta, tillsammans med dess rimliga pris gör den till ett bra val för den medvetna mid-range köparen.

Premium

Om du är beredd att investera i toppklass, bör du leta efter gamingdatorer som inte gör några kompromisser när det gäller komponenter och funktioner.

 • Fokusera på datorer som har de senaste och bästa komponenterna, som högpresterande processorer och grafikkort.
 • Extra funktioner som vattenkylning kan vara värda att överväga i detta segment, eftersom de kan ge bättre prestanda och längre livslängd.
 • Även om du investerar i en premiumdator, tänk på framtida uppgraderingsmöjligheter för att hålla datorn aktuell.

Tekniken bakom gamingdatorer

Gamingdatorer är optimerade för att hantera grafikintensiva uppgifter och snabba beräkningar som krävs i moderna PC spel. De använder högpresterande komponenter som processorer med flera kärnor, kraftfulla grafikkort och snabb RAM. Dessa komponenter arbetar tillsammans för att ge en sömlös spelupplevelse. Med teknikens snabba utveckling är det viktigt att hålla sig uppdaterad och välja en dator som kan stå emot tidens tand, eller åtminstone en som är lätt att uppgradera.

Vanliga frågor om gamingdatorer

Hur vet man om en gamingdator är bra?

En bra gamingdator kännetecknas av en kraftfull flerkärnig processor (CPU), ett högpresterande grafikkort (GPU), minst 16 GB RAM, och snabb SSD lagring. 

Hur mycket kostar en bra gaming dator?

Priset på en bra gamingdator varierar beroende på specifikationer och prestanda, men i allmänhet kan man förvänta sig att betala mellan 8 000 kr och 20 000 kr för en bra gamingdator. High-end system kan kosta över 30 000 kr.

Är det bättre att bygga sin egen dator eller köpa en färdigbyggd?

Båda alternativen har sina fördelar. Att bygga sin egen dator ger mer flexibilitet och kan ofta vara billigare för samma prestanda, men kräver teknisk kunskap. En färdigbyggd dator är bekvämt och kommer oftast med support och garanti.

Hur ofta bör jag uppgradera min gamingdator?

Det beror på dina spelvanor och vilka spel du spelar. För de flesta spelare räcker det att uppgradera var 3-5 år för att hålla jämna steg med teknikens utveckling. Men om du vill kunna spela de allra senaste spelen på högsta inställningar kan det krävas oftare uppgraderingar.

Hur du väljer den bästa gaming datorn för dig

I denna omfattande guide utforskar vi den ständigt föränderliga världen av gaming och hur du kan navigera genom den för att hitta den bästa gamingdatorn för dina behov. Här är några av de viktigaste insikterna:

 • Hög prestanda är nyckeln: En kraftfull processor och grafikkort är avgörande för en smidig spelupplevelse.
 • Pris och värde: Sätt en budget och leta efter datorer som ger bästa möjliga prestanda för dina pengar.
 • Användningsområde: Ditt spelbeteende, oavsett om det är e-sport, streaming eller VR, påverkar vilken typ av dator du bör välja.
 • Tekniken bakom: Gamingdatorer är optimerade med högpresterande komponenter som arbetar tillsammans för att ge en sömlös spelupplevelse.
 • Uppgraderingsmöjligheter: En gaming PC som kan uppgraderas kan vara en smart långsiktig investering.

Att välja rätt utrustning är avgörande för att uppnå en optimal spelupplevelse. Genom att förstå de centrala komponenterna kan välgrundade beslut fattas när du ska köpa en ny och riktigt bra speldator.

Om du har några frågor, feedback eller vill dela med dig av dina egna erfarenheter, tveka inte att kontakta oss. Din åsikt är värdefull för oss och hjälper oss att ständigt förbättra vårt innehåll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen