Allt du behöver veta om VPN

vpn

Allt fler skaffar VPN, vilket inte är konstigt med tanke på alla fördelar det har både för gamers och för övriga användare. Många undrar varför VPN är så populärt, vad är lockelsen i denna tjänst? Om du är intresserad av att skydda din integritet när du spelar online, komma förbi geoblockering och skydda din data är VPN ett bra val för dig.

När du har upptäckt ett behov för VPN-tjänster kanske du frågar dig vilken VPN du ska välja? För att underlätta i ditt val av VPN-leverantör har vi skrivit denna guide. Oavsett vad du har för behov kan du här hitta svar på dina frågor om VPN för att höja din säkerhet när du använder internet.

Vad är VPN anslutning?

VPN står för Virtual private network, eller ”virtuellt privat nätverk” på svenska. Det är en teknik som krypterar din datatrafik och skyddar din integritet när du använder internet. Med en VPN-tjänst har du möjlighet att komma åt olika sorters blockerat innehåll, som video från de streamingtjänster du är intresserad av men i nuläget inte kan komma åt. Ett exempel är att många vill kunna se Netflix amerikanska utbud som har många fler filmer och TV-serier på tablån än den svenska versionen. Detta är bara en av många fördelar av att använda ett VPN.

En VPN-tjänst kan också användas för att skydda sig för den som surfar på offentliga wifi-nätverk. Om du till exempel står i mataffären och ska föra över pengar för att betala dina matvaror kan det vara riskabelt att använda matbutikens offentliga wifi om du inte är ansluten till en VPN app på telefonen. Att använda en VPN-anslutning är ett effektivt sätt att skydda sig från myndighetsövervakning, intrångsförsök och spårning.

Vad är VPN tunnel?

En VPN-tunnel är en typ av krypterad anslutning som görs från din egen dator eller din mobila enhet mot internet. När anslutningen är krypterad är det omöjligt för någon tredje part längs med VPN-tunneln att övervaka, fånga upp eller göra ändringar i din kommunikation. De flesta seriösa VPN-leverantörer använder sig av 256-bitars kryptering vilket idag är den absolut säkraste krypteringsalgoritmen. Din data skickas genom en krypterad tunnel som inte går att se in i för utomstående. Ditt chattande, surfande och din övriga trafik skyddas från internetleverantörernas eventuella snokande, från regeringar och övriga aktörer som annars skulle kunna övervaka din internetaktivitet när du använder gratis och offentliga wifi-uppkopplingar.

VPN låter dig dölja din IP adress

VPN-tunneln döljer din riktiga IP-adress och skyddar all din data så att den inte kan fångas upp. Med en öppen och tillgänglig IP-adress finns alltid en risk att andra kan identifiera dig medan du surfar. Men genom att använda dig av en VPN-tunnel kan de sidor du besöker endast se var VPN-servern som du är uppkopplad till har för position. Det här gör det möjligt för dig att undgå censur från ditt eget nätverk och samtidigt även från nätverket som den besökta webbplatsen använder.

VPN som svar på internetcensur i vissa länder

Internet kan på många sätt kategoriseras som osäkert för många användare. Som ett öppet, globalt datornätverk bestående av sammankopplade mindre nätverk ger internet sina användare tillgång till en stor mängd information, underhållning och möjlighet till snabb långväga kommunikation. Men vissa totalitära stater har valt att begränsa tillgången till internet för sina invånare, trots att Förenta nationerna ända sedan 2010-talet anser att möjligheten att använda internet är en mänsklig rättighet. Staterna som försöker begränsa internet för sin befolkning gör detta genom repression, övervakning och censur. I Kina är internet exempelvis statligt kontrollerat, och tjänster samt innehåll är styrt av landets regering. Men även i länder som betecknas som öppna och fria kan invånarnas användning av internettjänster övervakas och känslig information lagras samt komma i orätta händer om användaren inte vidtar försiktighetsåtgärder. Genom att använda en VPN kan personer med censurerat internet få tillgång till annars blockerade sajter.

Hur funkar ett virtuellt privat nätverk?

För dig som undrar ”men hur funkar VPN”, kommer här en kort genomgång. I ett virtuellt privat nätverk finns noder som har logiska anslutningar mellan värdarna. Klienten skapar en anslutning från punkt till punkt och når en VPN server med fjärråtkomst.

Vad är en VPN server?

Det är en extern server dit din data skickas med en trygg och säker anslutning. Därefter skickas datan vidare till en annan destination på internet. Den säkra anslutningen möjliggör tre olika saker. Din riktiga IP-adress döljs effektivt och din data säkras. Dessutom kan du som VPN-användare surfa internet på ett fritt sätt utan att oroa dig för att datan kommer i orätta händer hos tredje part.

VPN tjänster för en trygg och säker nätanvändning

Men hur säkert är det att använda en VPN tjänst? En av de viktigaste kriterierna för dig som kund är förmodligen att du verkligen vill kunna lita på din VPN-leverantör så att du är anonym medan du surfar och spelar på internet. Det kan också vara viktigt att du får en högre hastighet när du använder VPN, då anslutningen dirigeras om och krypteras vilket kan innebära att internetanslutningen blir mer långsam. När du väljer leverantör kan hastigheten alltså vara en betydelsefull faktor. Så kallade premiumtjänster som ExpressVPN och NordVPN riskerar inte att sakta ner ditt internet i någon högre grad.

Vilken av alla VPN leverantörer ska jag välja?

Det finns en hel del olika bra VPN-tjänster att välja mellan. Som konsument kan det kännas som en snårig djungel där det är svårt att hitta det bästa alternativet för din plånbok och baserat på andra kriterier. Det kan kännas intuitivt bäst att välja den lägsta prisklassen, men en VPN-tjänst med högre kostnad kan erbjuda många fördelar jämfört med gratis VPN-tjänster.

Viktigt att tänka på innan du skaffar VPN

När du planerar att börja använda en VPN-tjänst finns det ett antal saker som är viktiga att fundera på i förväg. Många lockas av att välja en gratis VPN-tjänst, men en sådan kommer också med en del nackdelar. En del gratis VPN-tjänster får sin inkomst tack vare att de visar annonser eller genom att sälja vidare din privata data. Då målet för många med att skaffa en VPN är just att skydda sin integritet och information kan detta kännas som ett lurendrejeri. En gratis VPN-leverantör kan också innebära en långsammare anslutning och inte lika många funktioner, vilket i längden kan innebära att du faktiskt förlorar pengar. Om du exempelvis arbetar via internet kan det försvinna mycket värdefull arbetstid när du surfar på en långsam uppkoppling.

Innan du bestämmer dig för en VPN-tjänst är det klokt att läsa igenom deras sekretesspolicy. Även om företaget hävdar att det inte behåller loggar från din användning av tjänsten kan det visa sig att detta inte stämmer fullt ut. VPN-leverantören kan behöva behålla loggar för att kunna tillhandahålla alla tjänster de erbjuder. Läs därför igenom policyn och verifiera i största möjliga mån uppgifterna för att se om surfhistorik eller annan sorts data sparas när du använder tjänsten.

Även om det kan framstå som en fördel att en leverantör har tusentals servrar, så innebär detta också att de kan ha sämre koll på nätverken. Detta kan innebära att du utsätts för en säkerhetsrisk när du surfar. Fundera därför över om du verkligen behöver en leverantör som erbjuder ett stort antal servrar i olika länder över hela världen, eller om det räcker med ett visst antal länder.

Vanliga frågor om VPN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen