Bästa processorn för speldatorer 2023 – AMD vs Intel

När du ska skaffa en ny processor till din speldator så är det såklart Intel eller AMD som är alternativen. Både Intel och AMD tillverkar bra processorer och det är svårt att avgöra en uppenbar vinnare. Till stor del kommer det att avgöras av din egen budget och preferenser.

Redaktionens val

AMD Ryzen 7 7800X3D

8 kärnor
 4.2 GHz
96 MB

Bästa mid-range

Intel Core i7-14700K

20 kärnor
3.4 GHz
33 MB

Budgetvalet

Intel Core i5-13600KF

14 kärnor
3.5 GHz
24 MB

5 bästa gaming processorer 2023

Totalt har vi alltså plockat ut fem olika modeller. Dessa är rankade från 1 till 5, men din budget kommer troligtvis att vara det som avgör exakt vilken modell som passar dig bäst.

Under våra produktrecensioner så hittar du också vår köpguide. Det här är bra information om du inte är insatt i processorer eller om du vill vara säker på att du får rätt modell för dig och din speldator. Vi håller det enkelt så oroa dig inte för en massa onödig info.

1. AMD Ryzen 7 7800X3D

Finns att köpa hos:

AMD:s Ryzen 7 7800X3D är en toppmodern processor med 8 kärnor och en klockfrekvens på 4,2 GHz. Den erbjuder en imponerande cache på 96 MB och stöd för den senaste Zen 4-kärnarkitekturen samt AMD EXPO Technology. Tack vare AMD Ryzen Master Utility kan användare anpassa processorns prestanda. Kompatibel med Socket AM5, är denna processor ett utmärkt val för de som söker hög prestanda i både spel och professionella applikationer.

Trots dess många fördelar finns det några överväganden. Enligt användarrapporter har vissa enheter inte alltid uppnått den annonserade hastigheten, även om rätt moderkort och BIOS-uppdateringar kan hjälpa till att mildra detta. Vidare bör spelare vara medvetna om att under intensiva spelsessioner kan processorns temperatur stiga upp till 72°C. Detta understryker vikten av ett effektivt kylsystem.

Fördelar med AMD Ryzen 7 7800X3D

Utmärkt prestanda när den kombineras med högpresterande grafikkort och snabba minnen.
Flexibilitet i systembygge tack vare kompatibilitet med flera moderkort och BIOS-uppdateringar.
Optimerad för gaming tack vare sin klockfrekvens på 4,2 GHz och 8 kärnor.

Nackdelar med AMD Ryzen 7 7800X3D

Vissa användare rapporterar att de inte uppnår den annonserade hastigheten.
Kan bli varm under intensiva spelsessioner, med temperaturer upp till 72°C.

2. Intel Core i7-14700K

Finns att köpa hos:

Intel Core i7-14700K är en högpresterande processor som utgör en del av Intels 14:e generation av Core i7-serien. Denna processor är utrustad med imponerande 20 kärnor, vilket gör den exceptionellt kapabel för multitasking och krävande uppgifter som spel, videoredigering och 3D-modellering.

Med en grundläggande klockfrekvens på 3.4 GHz och en imponerande max turbohastighet på 5.6 GHz, erbjuder i7-14700K användarna otrolig snabbhet och effektivitet. Dessutom är den utrustad med en massiv 33 MB cache, vilket förbättrar processorerns förmåga att snabbt hantera stora datamängder utan prestandaförlust.

Intel fortsätter att visa sitt engagemang för teknologiska framsteg med i7-14700K. Processorn är laddad med avancerade funktioner som Intel Turbo Boost Max Technology 3.0 för förbättrad prestandaoptimering, Intel Deep Learning Boost för ökad AI-prestanda, och Intel Virtualization Technology för förbättrad virtualiseringskapacitet. Dessa kompletteras av andra innovativa teknologier som Intel Speed Shift Technology, Intel Gaussian and Neural Accelerator 3.0, och Intel AES New Instructions för förbättrad säkerhet.

Fördelar med Intel Core i7-14700K

20 Kärnor: Idealisk för avancerade applikationer och spel, där den levererar exceptionell prestanda utan kompromiss.
Stor Cache på 33 MB: Förbättrar effektiviteten vid hantering av komplexa uppgifter och minskar laddningstider.
Teknologisk Innovation: Inkluderar avancerade funktioner som Intel Turbo Boost Max 3.0, Intel Deep Learning Boost och Virtualization Technology, vilket gör den till en mångsidig och kraftfull processor.

Nackdelar med Intel Core i7-14700K

Hög Termisk Designeffekt (TDP) på 253 W: Kan leda till ökad värmeutveckling och kräver effektiv kylning.
Tillverkningsprocess på 10 nm: Även om det är effektivt, är det något efter konkurrenterna som använder mindre tillverkningsprocesser.

3. AMD Ryzen 9 7950X

Finns att köpa hos:

AMD Ryzen 9 7950X är en del av den avancerade Ryzen 9-serien. Denna processor erbjuder en kraftfull klockfrekvens på 4,5 GHz och har 16 kärnor, vilket gör den lämplig för intensiv multitasking. Med 64 MB cache säkerställs effektiv dataåtkomst för högpresterande uppgifter.

7950X inkluderar AMD:s EXPO Technology och RyzenTechnologies samt stödjer den senaste Zen 4-kärnarkitekturen. Den är kompatibel med Socket AM5, vilket gör den tillgänglig för användning med moderna moderkort.

Sammanfattningsvis erbjuder AMD Ryzen 9 7950X hög prestanda och effektivitet, särskilt för krävande applikationer och spel.

Fördelar med AMD Ryzen 9 7950X

16 kärnor: Med 16 kärnor är den utmärkt för multitasking och intensiva arbetsbelastningar.
Hög prestanda: Många användare har rapporterat om märkbar förbättring jämfört med tidigare generationers processorer.
Bra pris/prestanda: Processorn ger mycket prestanda för pengarna.

Nackdelar med AMD Ryzen 9 7950X

Krav på bra kylning: Vissa användare menar att 7950X blir varmare jämfört med äldre modeller som de uppgraderat från. På grund av den höga temperaturen är det viktigt att ha ett effektivt kylsystem.

4. Intel Core i5-13600KF

Finns att köpa hos:

Intel Core i5-13600KF är en del av Intels 13:e generationens processorer med en klockfrekvens på 3,5 GHz och 14 kärnor. Den erbjuder:

  • 24 MB cache för snabb dataåtkomst.
  • Stöd för en rad avancerade Intel-teknologier, inklusive Deep Learning Boost och Turbo Boost Technology 2.0.
  • Förbättrad prestanda för AI-uppgifter med Gaussian and Neural Accelerator 3.0.
  • Högre säkerhet med funktioner som Boot Guard och Execute Disable Bit.
  • Ingen integrerad grafik – ett separat grafikkort krävs.

13600KF är en kraftfull och pålitlig processor, särskilt lämplig för avancerade uppgifter och användare som värdesätter teknikens framkant.

Fördelar med Intel Core i5-13600KF

14 kärnor: Med 14 kärnor är processorn väl lämpad för multitasking och andra krävande uppgifter.
Nyare generation: Som en del av Intels nyare generation av processorer drar 13600KF nytta av de senaste tekniska framstegen.
24 MB cache: Detta ger snabb dataåtkomst och en smidig användarupplevelse.

Nackdelar med Intel Core i5-13600KF

Ingen integrerad grafik: ”F” i 13600KF indikerar att denna processor inte har en integrerad grafikenhet, vilket innebär att användare behöver ett separat grafikkort.

5. AMD Ryzen 5 5600

Finns att köpa hos:

Med Ryzen 5 5600 visar AMD återigen sin förmåga att leverera hög prestanda till ett konkurrenskraftigt pris. Driven av ”Zen 3”-kärnarkitekturen och med en klockfrekvens på 3,5 GHz, positionerar sig denna 6-kärniga processor som ett attraktivt val för den medvetna konsumenten. Med en generös 32 MB cache och funktioner som AMD’s VR-Ready Premium och StoreMI Technology, är 5600 optimerad för både hastighet och effektivitet. Dess kompatibilitet med Socket AM4 underlättar även integrationen i befintliga system. Kort sagt, Ryzen 5 5600 är en stark aktör på dagens processormarknad.

Fördelar med AMD Ryzen 5 5600

Prisvärd: Med tanke på den prestanda den erbjuder är Ryzen 5 5600 ett kostnadseffektivt val.
Stabil och pålitlig: Användare har uppgivit att denna processor är både snabb och stabil, vilket gör den till en pålitlig komponent i alla PC-byggen.
Stöd för AMD Ryzen VR-Ready Premium: För de som är intresserade av VR-upplevelser, garanterar denna funktion att processorn är redo att hantera kraven.

Nackdelar med AMD Ryzen 5 5600

Begränsad överklockningspotential: Baserat på specifikationerna kan det finnas en begränsning i hur mycket processorn kan överklockas jämfört med andra modeller.

Viktigt att tänka på när du köper en ny processor

Jaha, så vilken processor är bäst amd eller intel? Det här är egentligen en ganska svår fråga eftersom båda är bra, men det som märks är att AMD definitivt ligger bäst till gällande den högsta nivån. Deras Ryzen 9 5950X är otroligt snabb och ger dig det som du behöver för intensiv gaming och e-sport.

Det betyder däremot inte att du måste nödvändigtvis köra på den, mycket beror på din budget och vilka behov du har. Vi ska därför gå igenom vilka behov du har när det kommer till en processor, blir det intel eller amd för dig?

Pris på en processor till speldatorer

Pris är kanske inte världens roligaste ämne men det är såklart det som avgör vilken modell du köper. Alla vill såklart ha den senaste processorn från AMD eller Intel, men dessa går också på en hel del pengar.

Om du är ute efter budget så kan en Ryzen 5 eller i5-10600KF duga gott och väl. Det värsta som kan hända är att du får ta ner grafiken en aning i nyare och mer intensiva spel. Om du har en lite högre budget så kan en i9-10900K vara aktuell, den ligger trots allt bäst till om vi tittar på den medelhöga nivån för spelprocessorer.

Vad är en högkvalitativ processor?

Det här är nästan en subjektiv fråga. En högkvalitativ processor är såklart en Ryzen 9 eller möjligtvis den senaste generationen från Intel. Om du däremot inte kör de allra senaste spelen från AAA-utvecklare så kan det vara lite av en överdrift.

Alla modellerna i vår lista är högkvalitativa och erbjuder en otrolig gamingprestanda. Både Intel och AMD designar också hållbara processorer som klarar av mer intensiva spelsessioner som varar länge, så det behöver du inte heller oroa dig för.

Ska jag välja Intel eller AMD?

AMD erbjuder onekligen den bästa processorn med Ryzen 9 5950X, som också kommer med en hög överklockningsförmåga. Den presterar också bättre i tester än många andra modeller, inklusive AMDs andra modeller i Ryzen 9-serien.

Så är Intel förloraren om vi kör en jämförelse? Njae, blir nog ändå svaret. Intels absolut bästa modeller erbjuder en ganska oslagbar prestanda, men för en ganska rejäl peng också. Skillnaden mellan Intel och AMD är alltså ganska liten. AMD vinner litegrann med fördelen att den är bäst lämpad om du ska bygga ett monster till speldator.

Det vi däremot kan konstatera är att AMD är ganska så oslagbara på den medelhöga nivån. Deras Ryzen 5-serie, och även Ryzen 7 som vi inte ens listat, är väldigt bra processorer för dig som handlar med en snäv budget. Här har tyvärr inte Intel mycket att komma med, med bara ett fåtal modeller som kan mäta sig med Ryzen 5 3600.

Vanliga frågor om processorer

Här besvarar vi ett par frågor som du kan tänkas ha innan du köper en processor.

Vilket är bäst till en speldator, Intel eller AMD?

AMD är det solklara valet för en speldator så länge du kör med en Ryzen, dessa har fler fysiska kärnor än likvärdiga modeller från Intel. För en första speldator är också AMD rekommendationen.

Intel är ett alternativ om du redan kör med en högpresterande dator, eller om du redan vet med dig att dina delar inte kommer att klara av en övergång till den senaste modellen från AMD.

Är en bra processor viktigt för den som inte spelar?

Absolut! Vi har pratat mycket om speldatorer i den här texten men en bra processor är minst lika viktig för dig som till exempel har ett grafiskt intensivt jobb. En processor är trots allt hjärnan i datorn och en högpresterande modell som Ryzen 9 eller Intel i9 kommer att behövas för att bearbeta videor, grafisk design och liknande uppgifter.

Sammanfattningsvis om Intel vs AMD

Det vi kan konstatera är att både Intel och AMD erbjuder fantastisk hårdvara för gamers. De har förstått att allt fler sitter och spelar där hemma och försöker därför att ta fram den bästa hårdvaran för just det ändamålet.

Intel brukade alltid vara kungen inom gaming, men det märks att AMD har kommit ikapp. Antalet kärnor inte alltid avgörande, men det kan definitivt bidra en hel del till din spelupplevelse. Där har helt enkelt inte Intel mycket att komma med.

Som sagt, tolka inte det som att Intel erbjuder värdelösa modeller, men det är däremot viktigt att du inte tar vilken Intel processor som helst. Deras i9-10900K erbjuder en fenomenal prestanda, men med Ryzen 9 5950X som har 2 fler kärnor så kommer den ändå att behålla förstaplatsen ett tag till.

Med den nya generationen som är på väg så ska det absolut vara spännande att se vad som väntar för företagen. Med löften om ännu bättre gaming från båda så kan vi nog räkna med nya modeller kommer att toppa en framtida lista.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen