Vattenkylning vs luftkylning – vilket är bäst?

Senast uppdaterad: 6 december 2023

Alla processorer behöver någon typ av kylning. Processorn är ändå mer eller mindre datorns hjärna och tål inte att bli för varm. Men när frågan kommer till vilken kylning blir många förvirrade: vattenkylning vs luftkylning – vilken är egentligen bäst? Läs vår guide för att veta mer.

Varför behöver du en vattenkylning eller luftkylning för CPU?

Många ställer sig såklart frågan varför det överhuvudtaget är nödvändigt att kyla ner sin CPU, ska inte processorn kunna leva vidare ändå? Ja och nej. I takt med att datorerna blir snabbare och bättre blir de också mer effektiva, det vill säga: De alstrar mer värme. Och värme i sig är inte särskilt farligt för datorn men för mycket värme kan vara skadligt för hårdvaran.

Allt över 50 grader är direkt skadligt för din dator och kommer temperaturen upp mot 100 grader kommer komponenterna inte att klara sig särskilt länge till.

En annan anledning till att din dator kan behöva kylas ner är om du försöker få en äldre dator att hålla ett tag till. Det vill säga, när du överklockar processorn. För ju mer avancerade program, desto mer behöver datorn anstränga sig. Och då alstras värme – och mycket dessutom.

Det lättaste sättet att motverka att datorn går sönder av hög värme är därför att skaffa en vatten- eller luftkylning för CPU-n. Lätt som en plätt! Men vad ska du välja? Häng med så berättar vi.

Vattenkylning vs luftkylning – vad är skillnaden?

När du försöker hitta den bästa kylningen för din dator är det viktigt att spana skillnaderna mellan vattenkylning vs luftkylning. För den oinvigde kan vattenkylning vs luftkylning låta som två helt olika kylsystem – men faktum är att likheterna mellan kylsystemen är många.

Båda kylsystemen använder sig exempelvis av fläktar för att kyla processorn. Skillnaden ligger alltså i varifrån de olika systemen får sin kyla. En vattenkylare använder sig av vätska som källa medan en luftkylare använder sig av luften runtomkring. Man brukar också säga att vattenkylning är mer effektivt än luftkylning.

Hur fungerar vattenkylning?

Det kanske låter galet att sätta in vatten i en dator – och det är det också, om man inte gör det rätt. Vattenkylning är för den gamer som vet vad som behöver göras för att kunna installera kylningen på ett säkert sätt.

Det sista du vill när du har installerat din vattenkylare är att den läcker och skadar din dator. Men det säger sig förstås självt. Så om du vet med dig att du kan installera vattenkylaren säkert (eller känner någon som kan det) är det här ett riktigt effektivt alternativ. Varför?

Jo, en vattenkylare har den stora fördelen att den tack vare att använda sig av vatten som källa, kan uppnå stabilare och bättre temperaturer än vad en luftkylare kan.

Sluten vattenkylare

Det finns flera alternativ när det gäller vattenkylning som alla fungerar på lite olika sätt. Ett slutet system, AIO-system, ger exempelvis en otroligt tyst kylning för din processor och kommer i ett komplett format. Det innebär att om du köper en sluten vattenkylare så får du med hela paketet, allt från pump, radiator och vatten. Ett annat plus är att ett slutet system inte behöver underhållas – skönt! En annan fördel är att den här sortens CPU-kylare inte tar upp lika mycket plats som exempelvis de flesta luftkylarna och andra vattenkylare.

Så vad är haken? Ett slutet system är tyvärr inte lika effektivt som ett som inte är det – även om produkterna på marknaden idag börjar bli så effektiva i sig att skillnaderna är förhållandevis små.

Hur fungerar luftkylning?

Luftkylning är en enkel men effektiv idé för kylning. Det handlar helt enkelt om att föra bort den varma luften från en specifik del av datorn och ersätta den med annan luft. Med andra ord förändrar man luftflödet så att den varma luften transporteras bort och ersätts med kallare luft.

Som vi sa, det är ett enkelt system, och det är faktiskt också det vanligaste kylsystemet som datorer idag använder sig av. Luftylning är inbyggt i de flesta färdigmonterade datorer. Och det beror på att den är effektiv, enkel och billig.

Å ena sidan kan luftkylare låta en hel del, beroende på luftflödets styrka. Å andra sidan vill man ju ha en så stark kylare som möjligt, och kanske är en hög ljudnivå värt det.

Luftkylare vs luftkylare

Någonting som skiljer luftkylare från luftkylare är det material som de är byggda av. Olika material på kylflänsen ger nämligen olika bra kylning. Silver är tveklöst det bästa materialet men koppar ligger hack i häl.

En annan sak som skiljer dem åt är kontaktytan. Det säger sig kanske självt att en större kontaktyta ger också en bättre kyleffekt. Därför kan det vara bra att tänka på innan man gör sitt val.

Vattenkylning eller luftkylning CPU?

När man pratar om vattenkylning eller luftkylning av CPU brukar man fokusera på effektiviteten. Därför är det viktigt att du funderar över vilken effektivitet du behöver ha på din kylare.

Om du vet med dig att du behöver någonting som kan skydda burken när du överklockar processorn är en vattenkylare nästan alltid att föredra, eftersom den är mer effektiv. Men om du istället är rätt ny i den här världen eller inte har tänkt köra spel eller program som pressar processorn till det yttersta, ja, då kanske en luftkylare räcker för dig. Värt att notera är att luftkylarna har blivit mycket effektivare på senare tid.

Vanliga frågor om vattenkylning eller luftkylning CPU

Hur funkar RGB-styrning?

Svar: Det finns i huvudsak tre sorters RGB-styrning: 4-pin, 3-pin och separat kontroll.

4-pin är en så kallad 12-voltsstyrning där du utnyttjar styrpinnar för grön, blå och röd. Med 4-pin kommer alla lysdioderna att utstråla samma intensitet (och färg) och det går inte att styra lysdioderna en och en.

3-pin är en så kallad 5-voltsstyrning (eller addressable RGB). Det innebär att du istället för 4 pinnar har 3 stycken: en för jord, en datapinne och en för +5 volt. Med 3-pin kan du styra varje lampa enskilt, vilket alltså innebär att du kan välja en färg för en specifik lampa.

När det gäller den separata kontrollen använder man inte moderkortet (vilket man alltså gör i 4-pin och 3-pin). Istället ansluter man kontrollen till datorn, oftast via USB, och styr via knappar för att få de färger och den intensitet man vill.

I vårt test finns flera varianter listade, så att du ska kunna hitta den som passar dig bäst.

Kan man byta fläktarna i kylaren?

Svar: Absolut! Det går i nästan alla fall. Se bara till att du väljer rätt sorts fläktar till din modell, så att de är kompatibla.

Vilken temperatur är optimal för processorn?

Svar: Allt under 50 grader celsius är att föredra för god stabilitet av processorn men för optimal stabilitet pratar vi inte högre än 40–45 grader. Vissa processorer är tåligare än andra och kan klara av temperaturer uppåt 100 grader – men det gäller bara för korta perioder. Allt över 80 grader kan skada processorn permanent, eller förstöra den helt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen