xbox x vs ps5

Köpa Xbox Series X eller PS5?

Senast uppdaterad: 21 november 2023

Striden om den nionde generationens spelkonsoler, xbox series x vs ps5, har nu passerat ett år. En del saker har förändrats, främst inom spelutbud och onlinefunktioner. Prissättning och tillgänglighet ligger å andra sidan fortfarande på samma nivå. Det råder fortfarande brist på nya konsoler, hårdvaran är snarlik och kostnaden för själva konsolen är likadan. Står du i valet och kvalet kring vilken konsol du ska välja så försöker vi här gå igenom konsolernas för- och nackdelar. Först en snabb sammanfattning:

Bäst pris på Playstation 5

Bäst pris på Xbox Series X

Fördelar med PS5

 • Stort och varierat utbud av exklusiva speltitlar
 • Låga laddningstider
 • Upp till 120 FPS i 4K
 • Billig prenumerationstjänst med flera gratis spel varje månad

Nackdelar med PS5

 • I skrivande stund inget stöd för VRR (variable refresh rate) och ALLM (auto low latency mode)
 • Begränsad bakåtkompabilitet med spel från tidigare generationer
 • Kräver PS5 DualSense-kontroll (går inte använda PS4-kontrollen)

Fördelar med Xbox Series X

 • Bättre specs och något bättre prestanda
 • Nära 100 % bakåtkompabilitet med spel från tidigare Xbox-konsoler
 • Upp till 120 FPS i 4K
 • Quick Resume låter dig fortsätta spela där du senast avslutade – oavsett om du byter spel däremellan
 • Stöd för VRR (variable refresh rate) och ALLM (auto low latency mode)

Nackdelar med Xbox Series X

 • Dyr prenumerationstjänst
 • Brist på exklusiva titlar

Handkontroll och interface – Playstation vs Xbox

Skillnaderna mellan konsolernas spelkontroller är för en gångs skull intressant. Både Playstation och Xbox har tidigare varit relativt fantasilösa. På det stora hela ser en PS2 kontroll ut som en PS4 kontroll och en Xbox Original kontroll ser ut som en Xbox One kontroll.

Det är definitivt inte något negativt. Båda har hittat en design som fungerar för de allra flesta och det kan gå illa om man börjar experimentera allt för mycket.

Med det sagt så har faktiskt Sony och Playstation tagit ett kliv utanför boxen och tänkt nytt. Designen i sig är relativt lik med spakarna på kontrollens undre sida. Tittar du på konsolen utifrån är det alltså ingen rejäl wow-upplevelse.

Vad det i grunden handlar om är dels ”adaptive triggers”. När du till exempel trycker på right trigger uppe på en Xbox- eller Playstationkontroll så är motståndet detsamma oavsett om kontrollen är på eller av, eller vilket spel du spelar. Med DualSense-kontrollen är det något helt annat. Beroende på vad du ska göra i spelet så justeras motståndet i knappen. Det kanske bästa exemplet är när du i Astro’s Playroom ska trycka ned en fjäder och motståndet blir starkare ju längre ned du kommer. Det ger helt klart en unik känsla, men kräver att spelutvecklaren implementerat funktionen i sitt spel.

Den andra funktionen är så kallad haptisk feedback. Kontroller har kunnat vibrera ända sedan Playstation 1 och Nintendo 64. Men med DualSense varierar vibrationen – igen beroende på vad du gör i spelet. En stor megaboss som stampar bredvid dig kan få kontrollen att skaka enormt, medan om du skjuter ett lågrekylvapen i en shooter är vibrationen minimal.

Xbox-kontrollen ser å andra sidan ut ungefär som tidigare. Den har fått en ny screenshot-knapp men i övrigt är det en skön, behaglig kontroller som gör exakt det den ska. En stor fördel med Xbox är att din kontroll från Xbox One fortfarande fungerar. Perfekt för multiplayer-kvällar.

Familj och barn

Playstation 5:s mer framtidsinriktade design och ”spejsiga” kontroll lockar antagligen barn mer än Xbox svarta låda. Men hur ser ut i rent funktionsmässigt?

PS5 har en så kallad ”parental control”-funktion. Där kan du sätta en timer för hur länge barnet (eller du) kan spela innan spelet stängs av. Du kan också sätta restriktioner på en användarbasis. Varje barn kanske alltså få olika ”regler” utifrån hur du väljer att sätta upp systemet.

På Xbox Series X behöver du ladda ned en app, men det har ungefär samma funktioner som de på Playstation 5.

PS5 har en stark fördel med Astro’s Playroom. Det är ett perfekt spel för barn i nästan alla åldrar och helt gratis. Det är i grunden ett plattformsspel, med stundtals tankekrävande ”pussel” och svåra passager. Men det är mycket förlåtande. Det går inte att ”dö”, utan ramlar man utanför banan eller liknande så flyger man bara upp tillbaka på banan igen.

Något som uppmärksammats som en extra fördel med Xbox när det kommer till barn, är GamePass-prenumerationen. Med GamePass får du tillgång till hundratals titlar i olika genrer, varav många är lämpliga för barn under 6 år. Playstation Now är en motsvarande funktion på PS5, men är långt ifrån lika utstakad som Xbox-versionen. Tänk dock på att GamePass kostar just nu 135 kronor i månaden och om det inte utnyttjas varje månad kan det kännas lite tungt. Det beror helt på budget och hur ofta konsolen används.

Ur säkerhetssynpunkt är med andra ord båda konsolerna bra. Du kan sätta i princip vilka restriktioner och gränser du vill. Barnspel finns sedan till båda konsolerna, men vill du ha maximalt med barnvänliga spel är Xbox GamePass-funktion riktigt bra, klart bättre än Playstation Now.

Xbox Series X vs PS5 specs

Vill du hålla det enkelt så går det att beskriva prestandan och de tekniska specifikationerna mellan Xbox Series X och PS5 så här: De är båda relativt lika. Notera också här att vi talar om Series X och inte Series S (Microsofts budgetversion). Och vi talar inte om den disk-lösa versionen av PS5. Vi talar fullprisversionerna.

Så klart finns det vissa skillnader som i enstaka spel påverkar prestandan. Men i stort är konsolernas hårdvara mer likställd och konsekvent än någonsin tidigare. Här är några sammanfattande punkter angående xbox series x vs ps5 specs som kan vara värda att notera, innan vi går in på detaljerna:

 • Båda har CPU / Processor från AMD på åtta kärnor / 8-core (3.5 GHz för PS5 och 3.8 Ghz för Xbox)
 • Båda har 16 GB ram (GDDR6)
 • Båda har teraflop AMD RDNA 2 grafikkort (10.3 för PS5 och 12.0 för Xbox Series X)
 • PS5 har 835 GB SSD hårddisk och Xbox Series X har 1000 GB SSD hårddisk

Siffrorna ovan visar förhoppningsvis vad vi nämnde tidigare: Relativt lika siffror, men samtidigt ett tydligt övertag för Xbox Series X. Vad betyder det rent konkret? Betyder det att alla spel har bättre grafik och högre FPS på Xbox än på Playstation? I vissa fall ja, men i de flesta fall är skillnaderna noll eller så pass låga att de inte kan märkas med bara ögonen.

ALLM och VRR

Om din TV har stöd för HDMI 2.1 har du bäst förutsättningar att maximera den grafiska upplevelsen på både Playstation 5 och Xbox Series X. Men bara Xbox stöder i skrivande stund ALLM och VRR.

VRR står för variable refresh rate och ser till att FPS:n (frames per second) justeras för att skapa en mer smidig och mjuk rörlig bild. Sony har länge hintat att denna funktion ska introduceras på PS5:an också, men det är fortfarande oklart när det introduceras. Det är ny teknik som kan klassificeras som något du antagligen inte kommer sakna om du inte upplevt det tidigare. Men är det en viktig funktion för dig så kom ihåg att det alltså bara finns på Xbox Series X just nu.

ALLM är å andra sidan mer inriktad mot responstid snarare än grafik. För dig som spelar spel som kräver snabba reflexer och optimal kontroll är ALLM en mycket välkommen funktion. Förkortningen står för auto low latency mode och innebär att din tv känner av när du spelar ett spel och sätter tv:n i spelläge automatiskt (om din tv har en sådan funktion). I praktiken innebär det att grafikinställningarna optimeras för att minimera tiden det tar att skicka en signal från din kontroll till din tv. Responstiden från ett knapptryck till aktion blir så låg den bara kan bli.

Notera att det är automatiken i ALLM som är det viktiga här. Du kan fortfarande konfigurera din tv till spelläge med PS5, men med HDMI 2.1 och en tv som har spelläge behöver du med Xbox Series X inte tänka på detta alls.

Startup och laddningstider

Först bör det nämnas att PS5 tycks vara snabbare i själva startupfasen. Med andra ord går det snabbare att från startmenyn starta upp ett spel och komma igång. Det rör sig dock om ett fåtal sekunder, men med så likvärdiga siffror är de små detaljerna allt. När du väl är inne i spelet och till exempel ”fast-travelar” i Assasins Creed är laddningstiderna mer likvärdiga. PS5:ans övertag ligger alltså från start av spel till att vara inne i spelet och inte lika mycket om laddningstiderna inuti spelet.

Lagringsutrymme

När det kommer till lagringsutrymmet är Xbox strået vassare. Och här är siffrorna egentligen allt som spelar roll. Du har helt enkelt lite mer (165 GB för att vara exakt) utrymme för att lagra digitala spel och sparfiler. En fördel med båda konsolerna är att du har möjlighet att köpa externa hårddiskar att koppla in om du skulle behöva mer plats. Oavsett om du väljer Playstation eller Xbox är du alltså inte låst till bara original SSD:n. Tänk dock på att det generellt inte går att spela direkt från externa USB-hårddiskar, utan de måste först överföras till själva konsolen. Men smart för att lagra digitala spel som du inte planerar att spela på ett tag framöver.

För dig som inte är särskilt påläst eller intresserad av tekniska specifikationer så erbjuder både PS5 och Xbox Series X en smart funktion för att enkelt optimera dina grafiska inställningar till din tv eller monitor. Du går helt enkelt in på konsolens inställningar och väljer funktionen att autojustera utifrån den monitor som konsolen är kopplad till. Mycket praktiskt för dig som bara vill hoppa in och spela utan att finjustera varenda liten del. Har du en 4K-tv så slås det alltså på automatiskt och stängs på samma sätt av om konsolen upptäcker att det inte stöds på din tv.

Xbox Series X Quick Resume

Xbox har en ny funktion som kallas Quick Resume. Det innebär att du kan fortsätta spela vid en punkt där du senast avslutade. Denna funktion har funnits tidigare på både PS4 och Xbox One, men det unika här är att spelpositionen sparas även när du byter mellan appar och andra spel. Upp till tre sparpositioner kan lagras på en och samma gång. På PS5 fungerar det som tidigare, det vill säga att din spelposition sparas men raderas om du byter app / spel.

Online och e-shop Xbox Series X eller PS5

Båda konsolerna satsar på en prenumerationstjänst – och detta tycks tyvärr inte förändras. Vill du få ut maximal onlineupplevelse från Xbox Series X eller PS5 behöver du investera i deras respektive onlinetjänster:

Playstation Plus och Xbox Live Gold.

I prenumerationerna hittar du gratis nedladdningsbara spel, unika rabatter och erbjudanden, samt möjligheten att spela online. Prissättningen var initialt likvärdig och möjligheten att spela online har varit konsekvent bra på båda sidor. Den stora skillnaden har legat i de gratis spel som respektive konsol ger sina prenumeranter varje månad.

PS5 har under hela 2021 erbjudit fler gratis spel per månad, både PS5 och PS4-spel. I november fick prenumeranterna hela 6 spel. Xbox har hela tiden varit ett steg efter. Kortfattat kan man alltså säga att du får fler spel för pengarna med Playstation Plus i jämförelse med Xbox Live Gold. Med en årsprenumerationen landar priset på 52 kronor i månaden vilket är mycket bättre än Xbox Live Gold.

I dag kan du få Xbox Live Gold från 79 kronor i månaden, men vill du ta del av de gratis Gamepass-spelen kostar det hela 135 kronor i månaden. Microsoft har också tagit bort valet att betala per år, vilket kunde spara in flera hundralappar. För den som inte är så insatt kan det bli extra rörigt när tillvalet Xbox Live Ultimate träder in. Det känns helt enkelt lite rörigt och det är inte alltid tydligt vilken prenumerationstjänst som är bäst för just dig.

När det kommer till pris och vad du får för prenumerationen så måste vi ge vinnarpokalen till PS5 i detta fall. Är du mest ute efter att spela online med vänner eller främlingar så erbjuder båda tjänsterna toppklass.

Design

Det är kanske inte en av de viktigaste punkterna för de flesta, men konsolens design utvändigt är kanske det som skiljer konsolerna åt mest i dag – och därför värt att nämna. Xbox kör mer spartanskt och stilrent med Series X – det är i princip en svart låda som trots sin storlek inte fångar ögat på något nämnvärt sätt.

Playstation 5 är helt tvärtom. Slingrande kurvor, mer avlång och platt, och försöker definitivt vara mer ”framtiden”. Vad som passar bäst i ditt vardagsrum är så klart individuellt och en smaksak, men är estetik viktigt för dig, kan det vara en fördel att båda konsolerna är så lika i de flesta andra avseenden. Vet du inte vad du ska välja är det absolut inget fel med att låta konsolernas ”snygghet” avgöra.

Skillnader i spelutbud – Xbox Series X vs PS5

Moderna spelkonsoler kan göra saker som aldrig ens var påtänkt i de tidigare generationerna. Film, Youtube, kommunikation och streaming är bara ett fåtal av de saker du kan utföra på din konsol, oavsett om det är Xbox Series X eller PS5.

Men när det kommer till kritan handlar det för de allra flesta av oss om spelen. Både Xbox och Playstation har stora spelfranchises som är exklusiva på respektive konsol. Den hårda sanningen är att du kan inte få allt, men du kan nöja dig med att det inte är lika tufft som det var förr.

I spelvärldens yngre dagar fanns det nästan inte några spel som var multi-plattform – åtminstone inte mellan de större konkurrenterna. Att ”porta” spel till annan konsol under 16-bit-eran till exempel, innebar inte bara att jobba med helt ny hårdvara, utan också ett helt nytt programmeringsspråk. De få spel som släpptes på flera konsoler samtidigt hade också betydande skillnader, om de så var grafiska, designmässiga, helt nya banor eller en kombination.

I dag är läget som sagt inte lika tufft. Oavsett om du köper Xbox Series X eller PS5 kommer du kunna spela majoriteten av alla spel som släpps. Det du bör ser över är alltså konsolernas exklusiva spelutbud – spel som bara kan spelas på en av konsolerna.

Bra tredjepartsstöd för båda konsolerna

Historiskt sett har skillnaderna mellan spelutbuden bestått i var spelen sålts bäst. Microsofts tidigare Xbox-versioner sålde klart sämre i Japan och Sydostasien, vilket ledde till att få japanska spelstudios bemödade sig att porta sin spel till Xbox. Traditionella japanska rollspel och fightingspel var alltså en bristvara på Xboxen. Å andra sidan fick Xbox ett stort antal högkvalitativa och exklusiva FPS-spel som inte kunde spelas på konkurrentens maskin.

Denna skillnad var dock fortfarande väldigt generell och flera undantag kan hittas. Det var inte så att du inte kunde hitta grymma shooters på Playstation eller rollspel på Xbox. Skillnaden i dag mellan Xbox Series X och PS5 har tunnats ut ytterligare och båda har ett mer balanserat utbud än tidigare generationer.

Kontentan hittills är med andra ord att du förhoppningsvis inte behöver göra jättemycket research kring vilka spel som finns till respektive konsol. Du kommer hitta bra spel i alla genrer på båda konsolerna.

Exklusiva titlar – PS5 vs Xbox Series X

Först och främst är det bäst att klargöra vad som menas med exklusiva titlar i denna kontext. Vi syftar på spel som kan spelas på den ena konsolen men som inte finns tillgängligt på den andra. Vissa spel släpps så småningom på PC och det finns även vissa spel kan hittas på Nintendo Switch. Eftersom detta är en jämförelse av Xbox Series X vs PS5 räknar vi alltså bara spel som bara kan spelas på en av dessa konsoler.

Vid lanseringen var utbudet på exklusive spel för båda konsolerna ganska tamt. Många av titlarna var remakes på PS4- och Xbox One-spel. Nu när ett år har gått har de exklusiva spelen definitivt fyllts på, men de allra största titlarna väntar vi fortfarande på. Läs vidare för tips på vad som finns nu och vad som komma skall.

Med det sagt: låt oss titta på de exklusiva spelen!

Xbox Series X exklusiva spel

Vi börjar med Xbox Series X. Flaggskeppet sedan den allra första Xbox-modellen lanserades på marknaden har varit Halo. En klockren First Person Shooter som hyllats för sina single player-äventyr och stabila och interaktiva multi player-funktion. Master Chief är i dag kanske inte lika känd som Mario, men helt klart en tydlig maskot för Xbox och representerar vad Xbox står för. Det nya spelet har dock låtit vänta på sig – för att uttrycka det milt – men tycks lanseras på marknaden i mitten av december 2021.

Rollspelsentusiasten kan se fram emot Fable 4 som utvecklas av Playground Games. Det finns just nu inget fastställt releasedatum, men jag tror vi alla är överens om att det verkligen är på tiden att återuppta detta unika rollspel.

PS5 exklusiva spel

Astro’s Playroom är ett fantastiskt plattformsspel som kan spelas av alla på Playstation 5, oavsett ålder eller spelerfarenhet. Bästa är antagligen att det är helt gratis! Det är kanske inte i toppen av 3D-plattformsspel när det kommer till svårighetsgrad men det har en behaglig atmosfär och visar perfekt upp vad PS5 kan göra både grafik- och prestandamässigt. Speciellt när det kommer till DualSense kontrollen. Ratchet and Clank: Rift Apart är ett annat exklusivt plattformsspel på PS5 som också har en rolig atmosfär men med lite högre svårighetsgrad.

Demon Souls remaken och God of War-spelen är andra PS5-exklusiva spel som hyllats av både kritiker och spelare. För racing-fansen hittas Gran Turismo 7. Den kanske största titeln just nu som vi alla väntar på är Horizon: Forbidden West som väntas komma i början på 2022.

Om man måste välja rent objektivt så känns PS5:ans exklusiva spelutbud något starkare än Xbox Series. Åtminstone om vi tittar på variation. Men här handlar det helt om vilka spel du är ute efter – med andra ord din spelsmak. Båda konsolernas bibliotek kommer dessutom utökas vilket kan röra om ordentligt de närmaste åren.

Vilken konsol har bäst bakåtkompatibilitet?

Något som både Playstation och Xbox blivit bättre på i dag i jämförelse med konsolkrigets början, är bakåtkompatibiliteten. Playstation 5 kan spela Playstation 4-spel och Xbox Series X kan spela spel från alla tidigare Xbox-generationer, inklusive Xbox 360 och första original Xboxen. 100 % av spelen är inte kompatibla, men en stor del.

Om det är viktigt för dig att kunna spela spel från tidigare generationer handlar de alltså om hur din eventuella spelsamling ser ut. Xbox är absolut ett strå vassare kring bakåtkompatibiliteten rent objektivt, men det gör ju föga nytta om du inte har några Xbox-spel. För dig som mest hållit dig till Sony eller Nintendo tidigare, men varit intresserad av att testa Xbox – då är Xbox Series X den klart bästa startkonsolen. Du får alltså möjligheten att spela i princip alla spel som någonsin släppts på en Xbox på en enda konsol.

En annan punkt som bör upprepas är att Xbox Series X faktiskt stöder förra generationens spelkontroll. Du kan alltså spela alla Xbox Series X spel med din gamla Xbox One kontroll – eller låna den till polaren när hen ska komma över för en spelkväll. PS4 kontrollen fungerar inte på PS5. Stort plus för Microsoft och Xbox, och spiken i kistan på att Xbox Series X är klart bättre på att inte tvinga oss att skrota våra tidigare spel och utrustning när vi vill uppgradera konsolen.

Sammanfattning – Playstation eller Xbox?

Som vi redan beskrivit, och som påtalats av många andra, så är Xbox Series X vs Playstation 5 den jämnaste striden på mycket länge. Skillnaderna i exklusiva titlar var tydligare för Xbox 360 vs Playstation 3 och Xbox One vs Playstation 4. Hårdvaran är också mer likvärdig än tidigare.

Att det är ett svårt val kan vara både en fördel eller nackdel. Å ena sidan är det en fördel för att båda konsolerna helt enkelt är bra. Grafiken är bättre än vi tidigare skådat på båda konsolerna, båda har en stabil och spännande prenumerationstjänst och båda har intressanta exklusiva titlar att se fram emot. Valet blir svårare – men det är samtidigt svårare att välja totalt fel.

Så med en viss nypa salt, kan vi säga att Xbox har bättre specifikationer. Har du den senaste tv:n med HDMI 2.1 och 4K så kommer du helt enkelt få ut mer av din Xbox på det grafiska planet som det ser ut nu. Playstation är starkare online med en billigare onlinetjänst och fler gratis spel per månad, men Xbox GamePass är samtidigt bättre om du är ute efter ett stort bibliotek av gratisspel på en gång.

Spelutbudet är svårt att avgöra rent objektivt eftersom det handlar så hemskt mycket om smak och tycke. Men det är antagligen här som valet kommer avgöras för dem flesta. Var därför noga med att kolla upp vilka unika titlar som finns till respektive konsol – och framför allt vilka spel som väntas komma under 2022 och framåt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen