Wifi router bäst i test 2023 – Hitta bästa wifi router

router

Den som ägnar sig mycket åt online-spel eller streaming av film och serier vet att det kräver hög kapacitet när det gäller bredbandshastighet. För att klara av att ladda spel och film i realtid utan att bilden laggar eller försvinner behövs en riktigt bra wifi router.

I takt med den digitala utvecklingen ökar behovet av snabba och pålitliga wifi-routrar. Vare sig du är en passionerad gamer, en flitig streamer, eller helt enkelt bara är på jakt efter en stabil uppkoppling för ditt smarta hem. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper en ny Wifi-router så att du kan göra ett välgrundat och smart val!

Viktigt att tänka på när man köper en wifi router

Vad som är viktigt att tänka på när man köper en wifi router beror såklart på vad man ska använda routern till. Ska den endast användas för att vardagssurf på nätet räcker det med en enklare variant. Vill man däremot att routern ska klara av högre hastigheter och belastning, som t ex vid onlinespel, streaming eller uppkoppling mot enheter i det ”smarta hemmet” krävs det lite mer för att hitta den bästa routern. Nedan listar vi några av de faktorer som kan vara viktiga att ta hänsyn till när man väljer router.

Pris på wifi router

Det gamla uttrycket ”du får vad du betalar för” stämmer oftast ganska bra, även för wifi routrar. Med det sagt finns det bra och prisvärda routrar som kan hantera samma hastigheter som dyrare varianter.

Vanligtvis är det dock svårt att jämföra prestandan hos de billigare routrarna med de dyrare. En dyrare router är nästan alltid bättre än en billig, även om en billigare kan fungera tillfredsställande. Den som kostar mer har kanske funktioner som du inte ens behöver för din typ av användning? Utgå därför vad du önskar för funktioner och titta därefter på priset. På så vis undviker du att riskera att jämföra äpplen med päron genom att bara gå efter priserna.

Kvalitet

Det finns ett flertal olika dimensioner för att mäta kvaliteten på en router. Vanligtvis handlar det om prestanda, pålitlighet och driftsäkerhet. Även om en router uppges kunna leverera en viss hastighet, kanske den endast kan göra det för en kort stund utan att lagga.

Med bra kvalitet menas alltså hur bra produkten håller vad den lovar. Detta hänger ofta ihop med priset på produkten. Köpguider som denna eller andra recensioner från användare av produkten kan därför vara bra att ta del av innan du bestämmer dig för att slå till på en ny router.

Varumärke

Det finns en mängd olika varumärken som tillverkar routrar, både kända och okända. Ibland kan det vara bra att välja ett välkänt varumärke, t ex för att det kan vara lättare att få support vid tekniska problem och annat. Kända varumärken är också ofta kompatibla med andra trådlösa produkter och tillbehör i större utsträckning än mindre kända varumärken.

Tekniska funktioner och egenskaper

De senaste åren har tekniken utvecklats enormt, så även när det gäller wifi routrar. Här listas några av de senaste och mest populära funktionerna och tekniska egenskaperna hos marknadens bästa gaming routrar.

MU-MIMO

Multiple User-Multilpe Input Multiple Output, eller kort och gott MU-MIMO, är en funktion som hjälper till att öka den faktiska prestandan när många olika produkter och enheter är kopplade till samma nätverk. MU-MIMO tillåter flera enheter att dela på hastigheten utan att det påverkar övriga anslutna enheter. Ett problem är att alla mobiler, surfplattor och datorer inte stödjer MU-MIMO, vilket är en förutsättning för att funktionen ska vara användbar.

Wifi 6

Wifi 6 är den nu vanligaste standarden för trådlösa routrar. Fördelarna med wifi 6 är snabb uppkoppling och respons samt bra säkerhet. Dagens bästa gaming routrar är vanligtvis utrustade med wifi 6-standarden.

Wifi 7

Det pratas redan flitigt om den nya wifi-standarden Wifi 7, eller mer formellt: IEEE 802.11be Extremely High Throughput (EHT). Denna nykomling tar wifi-teknologin till en helt ny nivå genom att arbeta över alla tre banden (2,4 GHz, 5 GHz och 6 GHz) för att fullt utnyttja spektrumresurserna. Medan Wifi 6 skapades som ett svar på det ständigt växande antalet enheter, siktar Wifi 7 på att leverera bländande hastigheter med ännu större effektivitet. För dig som stöter på problem med ständig buffring eller lagg kan en Wifi 7-router vara lösningen du längtat efter.

Med införandet av funktioner som 320 MHz ultrabred bandbredd, 4096-QAM, Multi-RU och Multi-Link Operation kan Wifi 7 erbjuda hastigheter som är otroliga 4,8 gånger snabbare än Wifi 6 och hela 13 gånger snabbare än Wifi 5. Med Wifi 7 kommer vi att kunna uppleva fler digitala scenarion än någonsin tidigare.

DumaOS

DumaOS är en funktion som minskar fördröjningar i uppkoppling i samband med onlinespel. Funktionen är speciellt optimerad för just gaming, och är utvecklad av företaget NetDuma för varumärket Netgear. Därför finns funktionen endast på wifi routrar från Netgear.

QoS

Quality of Service (QoS) är en funktion som tillåter dig som användare att själv bestämma hur mycket bandbredd anslutna enheter ska få. Du kan därför välja om du vill ge högre tilldelning till din gamingdator när du spelar. Denna funktion hjälper på detta sätt till att undvika laggning eller att routern fryser på grund av överbelastning.

Beamforming

Med hjälp av tekniken beamforming kan routerns signaler riktas mot anslutna enheter för att uppnå stabilare uppkoppling och öka räckvidden.

OFDMA

Orthogonal Frequency-Division Multiple Access (OFDMA) är ytterligare en egenskap hos trådlösa routrar som gör att bandbredden kan delas upp och prioriteras mellan olika enheter. På så vis tar inte din mobiltelefon eller tv över bandbredd från din gamingdator om du inte vill det.

Trådlös lagring

Genom att koppla en extern hårddisk eller USB till din router kan du spara data som du sedan kommer åt trådlöst, utan att det plats på din dator. Det finns också routrar som fungerar ihop med olika molntjänster för lagring och åtkomst var som helst.

Vanliga frågor om wifi routers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen