Senast uppdaterad: 30 oktober 2023
Att streama spel online är numera inte bara någonting människor gör för skojs skull. Faktum är att tiotusentals människor över hela världen lever på att streama spel. Om du tycker om att prata med och underhålla andra människor samtidigt som du tycker det är kul med dataspel, då kan streamer mycket väl vara en karriärväg. Om inte annat så för att tjäna lite extra pengar.
Så vad behöver du för att kunna streama spel online? Måste det bli jättedyrt? Nej, faktiskt inte. För att göra det lättare för dig har vi tagit fram tre olika streaming setups anpassade för olika nivåer: nybörjare, entusiast och proffs. Oavsett vilken kategori du räknar dig själv till ger vi dig ett urval av bra produkter att välja bland för att streama spel online.
Vad behövs för att streama spel 2023?
På den mest grundläggande nivån behöver du bara tre saker i utrustningsväg för att börja streama. Vi utgår ifrån att du har en dator i denna guide.
Det mest grundläggande:
- Mikrofon
- Webcam
- Ringljus
Om du vill höja nivån och streama på proffsnivå tillkommer två bra tillbehör.
Tillval för proffs och entusiaster:
- Greenscreen
- Streamdeck
Mikrofon och webcam är förstås de mest nödvändiga. Ett ringljus är en speciell form av ljussättning som är bra för att få din sändning att se lite proffsigare ut. Entusiaster och proffs kanske vill höja produktionsvärdet på sina sändningar ytterligare med en greenscreen och ett streamdeck. Med en greenscreen kan du enkelt ändra bakgrund på dina livesändningar och få det att se ut som att du sitter någon annanstans än i ditt datorrum eller spelrum. Om du vill höja nivån på dina livesändningar ytterligare är det en bra idé att investera i ett streamdeck. Med ett streamdeck får du en lösning som gör det enkelt att styra alla aspekter av streamingen med några enkla knapptryck. Du kan till exempel justera ljudnivåer, ändra ljussättningen, lägga in grafik och undertexter, starta animationer och pausbilder och mycket annat. Du behöver förstås också ha en internetuppkoppling med så bra hastighet uppströms som möjligt.
Mjukvara för streaming
Sist men inte minst behöver du någon form av mjukvara för dina livesändningar. Som tur är finns det väldigt bra gratisprogram på marknaden. Två av de mest populära är OBS och Streamlabs. OBS står för ”Open Broadcaster Software Studio” och finns för både OS X och Windows. Det är ett bra program med många funktioner. Streamlabs är även det gratis men har ett enklare gränssnitt. En nackdel med det senare är att det kräver mer datorkraft och att det bara finns till Windows.
Streaming för nybörjare
När det gäller streaming för nybörjare har vi satsat på att välja utrustning som är väldigt billig men samtidigt också mycket prisvärd. Med det här paketet får du vad som krävs för att streama spel på ett snyggt och väldigt enkelt vis. Utrustningen kräver inga besvärliga installationer eller andra omständliga ingrepp.
Fördelar med denna setup
- Hög kvalitet till väldigt låga priser.
- Mikrofon med enkel setup som inkluderar volymkontroll.
- Dynamisk webbkamera som är enkel att montera.
Nackdelar
- Hög kvalitet i alla delar av setupen men inte samma flexibilitet som utrustningen i våra dyrare setups.
Plexgear M-1
Låt inte prislappen på den här mikrofonen lura dig. Plexgear M-1 som kostar runt 300 kronor må vara extremt billig, men kvaliteten är betydligt högre än vad priset kan leda dig att tro. Plexgear är enkel att ansluta direkt till datorn via USB eller vanlig 3,5mm-anslutning. Eftersom det finns ett volymreglage direkt på mikrofonen så behövs ingen mixer. Ljudkvaliteten är krispig med bra djup i basen. Perfekt för att få dina tittare att engagera sig i vad som händer på skärmen.
Plexgear Full HD-webbkamera
Plexgear har även tillverkat denna prisvärda webbkamera. Du får kristallklar HD-kvalitet och ett smidigt fäste gör det enkelt att montera kameran på datorns skärm. En helt klart väldigt bra kamera som liksom mikrofonen ovan är betydligt bättre än vad prislappen säger.
Enegon ringlampa
Enegon är ett enkelt ringljus för runt 300 kronor som gör få saker, men som samtidigt gör dem väldigt bra. Du har inte samma valmöjligheter som med de ringljus vi valt ut till de högra prisklasserna men du får ett stabilt och snyggt alternativ som mer än väl täcker in behoven för dig som vill ha snygg ljussättning för en liten summa pengar. Med det sagt saknas det möjligheter till inställningar. Du kan välja mellan tre ljusfärger: varm, varm vit och vit och därefter justera i olika styrkenivåer.
Streaming för entusiasten
För entusiasten har vi gått upp en prisnivå, vilket såklart avspeglar sig i kvalitet såväl som i möjligheterna du har att anpassa streamingen. Ringljuset i den här prisnivån har till exempel fler valmöjligheter vilket gör det enklare att anpassa ljussättningen till olika rumsliga förutsättningar.
Fördelar med denna setup
- Mikrofon som ger dig djup i rösten.
- En green screen som ger dig stora möjligheter att anpassa bakgrunden i dina livesändningar.
- Ringljus med mängder av valmöjligheter för ljussättningen.
Nackdelar
- Högre prislapp.
- En del av valmöjligheterna i ringljuset är lite överflödiga
Svive Hydra Mikrofon Pro
Svive Hydra är en mikrofon som är perfekt för dig som kommit lite längre med din streaming, alternativt om du vill lägga lite mer pengar på din setup redan från början. För ungefär 900 spänn får du en stabil och lättanvänd mikrofon med snyggt, klart ljud med härlig resonans i basen.
Razer Kilo Webcam
Razer Kilo är en webcam som låter dig sända 60 fps (’fps’ står för ’frames per second’ vilket är hur många bildrutor som sänds per sekund, 60 är väldigt bra) i full HD. En smidig detalj är att ringbelysning ingår i den här kamera. Belysningen håller visserligen inte lika hög klass som ett fristående ringljus, men det är ändå ett bra alternativ om du av någon anledning skulle behöva sända i sammanhang där du inte har tillgång till all din vanliga utrustning. Razer Kiyo’s webcam får du för runt 1200:-.
Chromakey Green Screen
Chromakey Green Screen är en väldigt enkel och prisvärd lösning för dig som vill ha större möjligheter i din livestream. Chromakey går enkelt att montera huvudstödet på din stol och är dessutom väldigt lätt att fälla ihop för förvaring eller transport. Enda nackdelen med den här varianten, som du får för ungefär 200:-, är att den egentligen endast räcker för att mixtra med bakgrunden för sittande livesändningar (vilket ju är vad livestreaming för gaming oftast går ut på).
Queta Ringlampa
För Quetas ringlampa får du ge runt 400 kronor. För den summan får du en enorm mängd valmöjligheter för din ljussättning. Ringlampas led-lampor går att ställa in för 15 olika färger, är fullt dimbar och har utöver det fyra olika ljuslägen: slät, stroboskop, blekning och blixt. Denna ringlight kan även användas när du livestreamar via mobiltelefonen, perfekt för korta AMA (ask me anything) sessions via tiktok eller instagram.
Streaming för proffs
Proffsnivån är för dig som vill ha så många valmöjligheter som möjligt när det gäller att sätta ihop en livestream med höga produktionsvärden. Här handlar det om ljud och ljus som håller väldigt hög nivå. Du får betala lite mer, men du behöver samtidigt inte kompromissa utan kan i stort sett göra vad du vill för att sätta ihop en sändning precis som du själv vill ha den.
Fördelar med denna setup
- Livesänd i 4K-kvalitet med Logitechs Brio Stream.
- Styr dina livesändningar med Elgatos Stream Deck som gör det enkelt att klippa mellan olika segment, lägga in grafik på skärmen och mycket annat.
- Kombinera allt detta med en green screen och det är bara din fantasi som sätter gränser för hur dina sändningar kommer att se ut.
Nackdelar
- Setupen gör ett större hål i plånboken
Audio-Technica Content Creator Pack
Audio-Technica Content Creator Pack är som namnet antyder ett komplett paket bestående av mikrofon, stativ och hörlurar. Det vill säga nästan allt du behöver för att börja streama spel online. För ungefär 2500 kronor får du ett paket på proffsnivå som samtidigt är väldigt enkelt att använda. Mikrofonen kopplar du enkelt in via USB och det medföljande mikrofonstativet gör det lätt att få rätt avstånd mellan dig och micken.
Logitech Brio Stream
Logitech Brio Stream är en webbkamera som låter dig livesända i ultrahög 4K-kvalitet. Det är bäst att du är ren och prydlig för dina tittare kommer kunna se varenda por i ditt ansikte. Vad får du betala för den här besten (som många menar är världens bästa webcam)? Runt 2 300 kronor.
Elgato Ring Light
Elgato Ring Light är ett ringljus för proffs. För ungefär 2 200 kronor får du perfekt belysning som du styr via en app eller direkt via knappar på lampan. Du kan välja mellan kall och varm belysning med mera, och lampan är monterad på ett smidigt stativ som gör det lätt att justera så att ljuset faller perfekt på ditt ansikte. Du kan även fästa din mobiltelefon i den för de tillfällen när du vill streama bara dig själv på exempelvis instagram, tiktok eller andra sociala medier.
Khomo Gear Green Screen
Khomo Gears green screen är en green screen för proffs. Till skillnad från Chromakeys Green Screen som vi föreslog för entusiaster så har du med det här alternativet inga begränsningar. Du kan stå upp, sitta ner och så vidare. Perfekt när du vill göra en segergest eller har vänner på plats som tittar in i streamen! Skapa livesändningar där du befinner dig i vilka miljöer som helst helt enkelt.
Elgato Stream Deck XL
Ett streamdeck är pricken över i:et i varje setup för livestreamern. Här handlar det framför allt om att du får tillgång till en mängd olika tidsbesparande valmöjligheter. Vill du lägga in en pausruta? Det gör du med ett knapptryck. Vill du köra en animation på skärmen? Tryck på en knapp. Vill du ändra ljussättningen? Även det gör du med ett enkelt knapptryck. Med Elgatos 32 olika tangenter är valmöjligheterna snart sagt obegränsade. Vad får du betala för att lyfta din stream till sann proffsnivå? Runt 2 800 kronor, om du frågar oss är det en väl värd investering.
Viktigt att tänka på när du köper produkter för streaming
Behöver du verkligen en extern mikrofon?
Visst, att streama spel live är förstås i första hand visuellt men det gör det också lätt att glömma bort betydelsen av bra ljud. Dåligt ljud kan få en livestream som i allt övrigt ser proffsig ut att kännas billig och amatörmässig. Du måste inte ha den dyraste mikrofonen för att få bra ljud, i någon mån handlar det om att hitta en mikrofon som passar din röst. Vi tror att chanserna är stora att du kommer träffa rätt med någon av de mikrofoner vi valt ut. Du kan alltid köpa en mikrofon och testa hur den fungerar med din röst, om det inte funkar så returnerar du den och testar någon annan.
Behöver du verkligen en webcam?
Med tanke på att så många datorer numera har en integrerad webcam så kanske du frågar dig om det verkligen är nödvändigt att köpa en extern variant. Vi skulle säga att det beror på. Strikt talat är det inte helt nödvändigt, men samtidigt är det också tydligt att de som är mest populära på Twitch och andra kanaler oftast har en facecam (det vill säga en liten yta i sändningen som visar streamerns ansikte). Det ger din stream mer personlighet vilket gör det lättare för dina tittare att lära känna dig vilket i sin tur gör det enklare att få kanalen att växa.
Behöver du en ’monsterdator’ för att streama spel?
Ju bättre dator du har desto mer krävande spel kan de streama. Av det följer förstås att det inte är alldeles nödvändigt att ha den största och dyraste datorn – det beror i slutändan på vilken typ av spel du spelar. Om du vill streama de allra senaste och mest krävande spelen blir det förstås svårt. Kolla vår testguide för gaming-datorer här för mer information. Men om du inte vill uppdatera det finns gott om spel som har några år på nacken som fortfarande är väldigt populära både bland spelare och streamers.
Behöver du en extra monitor för att streama spel?
En extra monitor gör ditt liv som streamer betydligt enklare. På den extra skärmen kan du hålla koll på tekniska detaljer från livesändningen, livechatten och annan data. Med det sagt kan du lösa det på annat vis, exempelvis med en mobil eller surfplatta. Att köpa en extra monitor behöver dock inte bli särskilt dyrt. Eftersom du bara ska använda den för att ha koll på tekniska detaljer så behöver du knappast en monitor med den bästa upplösningen och uppdateringsfrekvensen. Men om du vill satsa på en bra datorskärm så har vi en test-guide för det också.
Lycka till med streamingen eller glhf!