Gaming laptop bäst i test 2023 – hitta din bästa gaming laptop

Det behöver inte vara svårt att hitta en bra gaming-laptop. Men det kan ta lite tid ifall du är nybörjare eller osäker på vad du behöver i en bärbar speldator. Faktorer du bör ha i åtanke är dess prestanda, skärmkvalitet och hur lätt den är att ta med sig. För att hjälpa dig som letar efter den bästa gaming laptopen har vi satt ihop denna guide.

Redaktionens val

ASUS G614JZ-N4013W

32 GB RAM
NVIDIA GeForce RTX 4080
Intel Core i7-13650HX

Bästa mid-range

ASUS FA507NV-LP025W

16 GB RAM
NVIDIA GeForce RTX 4060
AMD Ryzen 5 7535HS

Budgetvalet

Lenovo IdeaPad Gaming

16 GB RAM
NVIDIA GeForce RTX 2050
AMD Ryzen 5 5500H

Kort sagt bör den gaming laptop som du anser vara den bästa, erbjuda i stort sett allt som en vanlig stationär speldator gör. En gaming laptop däremot kommer ge dig lite mer frihet att spela var du än befinner dig. Med den fantastiska utvecklingen all teknik har gått igenom är det idag relativt enkelt att klämma ihop de bästa komponenterna i mindre chassin. Idag finns det laptops som bjuder på i stort sett samma fantastiska spelupplevelse som du kan uppleva med en stationär speldator.

Att tänka på vid köp av gaming laptop

Du som letar efter en bra speldator behöver inte nödvändigtvis välja en stationär dator. Idag finns det nämligen en rad med bärbara datorer som är speciellt anpassade för att klara av de nyaste spelen. Men innan du gör ditt val finns det några saker du bör tänka på. Grafikkortet är en av de viktigaste sakerna att ta en titt på. Andra faktorer du bör dubbelkolla är speldatorns processor, RAM-minne, skärmen och lagringsenheten. Vi kommer gå igenom de viktigaste sakerna här nedan, vad de innebär och varför det är viktigt att du tar en titt på dessa innan du gör ditt val.

Vi har här nedan samlat information om några av de viktigaste komponenterna och vad de innebär. Skulle du vara nybörjare när det kommer till bärbara speldatorer rekommenderas det att du läser igenom den här informationen. Det kommer förhoppningsvis hjälpa dig att se vad du egentligen behöver för typ av dator.

Grafikkortet

En av de allra viktigaste komponenterna när det kommer till speldatorer är grafikkortet. Det gäller både för bärbara speldatorer och de stationära. Grafikkortet kallas ibland för GPU och det har en stor betydelse för hur bra din dator fungerar. Höga grafikinställningar och en hög upplösning kommer innebära att du behöver ett mer kraftfullt grafikkort. En spellaptop rekommenderas ha ett 6 GB grafikminne och ett kraftfullt grafikkort för att fungera som den ska.

Grafikminnet kan variera en hel del och standardgrafikkortet har vanligtvis 2-4 GB. När det gäller speldatorer och prestandamodellerna bör minnet ligga på minst 6 GB, gärna 8 GB.

De flesta gaming laptops som säljs idag kommer med ett NVIDIA-grafikkort. NVIDIA är kända för att tillverka högkvalitativa grafikkort som inte ger en stor värmeutveckling, vilket är viktigt när det gäller bärbara datorer. De bärbara datorernas grafikkort är även energieffektiva samt optimerade jämfört med korten tillverkade för de stationära datorerna.

GPU, vilken är grafikkortets centrala komponent, går att jämföra med en dators processor. GPU:n, eller grafikprocessorn, kan vara olika snabb och ha olika kärnor, precis som datorns processor. Dess hastighet kallas för klockfrekvens och mäts i MHz.

Processorer

Central Processing Unit (CPU), eller processorn i speldatorerna är en viktig del. Du behöver inte alltid den bästa datorn, utan en processor som är tillräckligt kraftfull är det som ser till att dina spel flyter på som de ska. Processorn kommer dessutom inte att påverka spelprestandan på samma nivå som ett grafikkort gör. Trots att vissa spel kan vara lite mer processorkrävande klarar du dig oftast genom att välja ett kraftfullt grafikkort istället för den snabbaste processorn du hittar.

Processorn är enkelt förklarat din dators hjärna. Det är den som avgör hur snabbt en dator kan köra sina program. Intel och AMD är två av de vanligaste processortillverkarna idag.

Allteftersom har processorerna blivit mer kraftfulla och mindre i storleken. En processor kan ha ett visst antal kärnor, till exempel kan vi säga att en processor som har två kärnor fungerar ungefär som två processorer. En CPU med fyra kärnor fungerar som fyra processorer. Ju fler kärnor som finns desto snabbare kommer datorn att fungera, det blir lättare att göra flera saker samtidigt. Ju fler kärnor en processor har desto bättre kommer den datorn att vara, framförallt när det gäller speldatorer.

Klockhastigheten är en viktig del av informationen om en processor. Den beskriver antalet instruktioner en processor klarar av att bearbeta per sekund. Den vanligaste klockhastigheten brukar ligga på minst 1,5 till 3,5 GHz.

RAM – internminne

Arbetsminnet, eller internminnet som det ofta kallas, är en mycket viktig del i alla olika datorer. Det är minnet som används av applikationer och program. Internminnet är vad som tillfälligt sparar informationen när du använder din laptop. När datorn sedan startas om kommer internminnet att tömmas. På grund av detta är det väldigt viktigt att du slänger ett öga på RAM-minnet när du ska köpa en ny speldator för att vara säker på att du får tillräckligt minne.

16 GB är den rekommenderade mängden RAM-minne när det kommer till gamingdatorer. Det finns dock flera modeller där du kan lägga till mer minne ifall det skulle behövas, men trots detta är det bäst att du väljer en dator med ett RAM-minne som du känner att du kan klara dig med.

Ytterligare en sak som är bra att känna till är att du kan uppleva bättre prestanda på datorn när du har en med en högre mängd minne. De datorer med 8 GB kan börja kännas lite trögare efter endast ett år. Större minne tar längre tid på sig att bli segare.

Lagringsenheten

Det är vanligt att en gaming laptop kommer med två olika hårddiskar. Den ena är en HDD och den andra en SSD. Det viktigaste är att du väljer en SSD eftersom det hjälper till att göra speldatorn mycket snabbare. Skulle du inte ha en sådan hårddisk i din dator kan du köpa en separat. Enligt de flesta spelare är det värt pengarna.

Har du en dator med SSD disk är det viktigt att både spelen och Windows, eller vad du använder, är installerade på disken. Det gör det lättare för din speldator att starta samt gör all laddning i spelen snabbare.

Datorer som endast har en HDD-hårddisk är inte alltid lika bra när det kommer till att spela. Den här typen av hårddiskar är främst tänkt för att arkivera olika filer, till exempel bilder, videor och liknande. Skulle det vara tvärtom, att datorn saknar en HDD, kommer kraven på SSD-disken att vara ännu högre.

När du ska köpa dig en ny gaming laptop rekommenderas det att du väljer en med en SSD-disk som har ett minne på minst 512 GB. Det brukar i de flesta fallen vara tillräckligt med utrymme. Flera av de populäraste spelen som spelas idag har en större storlek, vilket innebär att du behöver en laptop som erbjuder gott med utrymme.

Anslutning

De flesta gaming laptops går att ansluta precis som andra datorer, med en kabel. Men de flesta modeller erbjuder även wifi, vilket innebär att du kan spela var du än befinner dig. De flesta glömmer ibland bort att ta en titt på vilka typer av anslutningar som stöds vid spellaptops. Sedan inser de för sent att det inte kommer vara möjligt att ta med sig datorn och spela på andra platser än sitt hem.

Kylningssystemet

Ett av de största problemen du kan stöta på när det gäller bärbara gaming laptops är kylningen. Datorn kan nämligen överhettas när du sitter och spelar under en längre stund, eller arbetar med flera saker samtidigt. Skulle datorn däremot endast stå i viloläge eller användas för mindre kontorsärenden behöver den inte lika mycket ventilation.

För datorer, och särskilt gaming laptops, kommer både grafikkortet och processorn att användas till en hög nivå. Det gör att komponenterna kommer att bli varmare ju längre de används och behöva kylas ner för att fortsätta fungera på bästa sätt. För många bärbara gaming laptops innebär det ofta ett fläktljud som låter relativt högt. Det enda sättet att inte störas av ljudet är att använda hörlurar eller spela musik samtidigt. Det finns dock speciella fläktsystem och olika ställningar du kan köpa till din dator som hjälper till med nedkylningen. Detta är dock inte något som ska behövas till en gaming laptop eftersom de bör vara anpassade för nedkylning redan från grunden.

Vad du som letar efter den bästa gaming laptopen bör göra är att dubbelkolla hur kylningssystemet ser ut och fungerar. Sedan får du själv avgöra ifall det låter bra, eller om du bör ta chansen och köpa tillbehör som hjälper dig.

Pris på gaming laptop

Priset på en bra gaming laptop kan variera en hel del. Du bör räkna med att de kommer kosta minst 5000 kronor och mer. Vissa säger att den bästa laptopen för gaming bör kosta minst 10 000 kronor. Men samtidigt har de inte alltid de bästa komponenterna. Livslängden är heller inte lika lång som när du köper en speldator för 25 000 kronor eller mer.

Skulle du vara bekväm med att betala ett pris på 30 000 kronor för en speldator kan du räkna med att få det allra bästa. Dock kan du klara dig lika bra med de billigare alternativen. Enligt de flesta är 15 000 kronor en optimal prisbild för en bra gaming laptop. Modeller med ett billigare pris anses ofta vara budgetmodeller, 20 000 kronor och upp anses däremot vara lyxmodeller.

Varumärke

Acer, Asus, MSI är några av de populäraste och största tillverkarna av bärbara speldatorer. Även Dell och Lenovo har ett antal intressanta modeller du kan välja mellan. Skillnaden mellan de olika tillverkarna är inte alltid så tydlig. Den största skillnaden ligger många gånger i designen och garantin.

Skärmen

När du ska spela datorspel är det alltid viktigt att du har en bra skärm. När du ska köpa en speldator finns det flera aspekter du kan titta på för att hitta skärmen som är bäst.

First person shooter-spel och liknande fungerar bäst när du använder en skärm med hög uppdateringsfrekvens. Uppdateringsfrekvensen har blivit snabbare under de senaste åren, och inte bara för de stationära datorerna, utan även till alla bärbara. Uppdateringsfrekvensen definieras i Hz och du kommer antagligen stöta på speldatorer med 120 Hz och 144 Hz i uppdateringsfrekvens. Det finns dock de som har en ännu högre.

En annan sak att ta en titt på är de olika panelerna som finns tillgängliga. För ett antal år sedan var det främst TN-paneler som användes. Idag däremot är det IPS-panelerna som tagit över, i alla fall när det gäller gaming laptops. Fördelen med en IPS-panel är att den ger bättre betraktningsvinklar samt färgåtergivning jämfört med TN-panelerna.

Upplösningen är ytterligare en faktor som är avgörande när det kommer till skärmen. Det är viktigt att grafikkortet klarar av att rendera det antalet pixlar som gäller, och ju högre upplösning du har desto fler pixlar gäller det. Skulle upplösningen vara för hög kan spelet börja hacka ifall grafikkortet inte klarar av att rendera alla bilder i tid. Du bör alltså alltid ta en titt på upplösningen och grafikkortet för att dubbelkolla att de kommer fungera bra tillsammans.

Full HD (1920×1080), eller 1080p, är den vanligaste upplösningen när det gäller gaming laptops.

Skärmens fysiska storlek är en faktor som de flesta nybörjare börjar med att ta en titt på. De flesta vill gärna ha en större skärm för att lättare kunna se alla områden i spelet. När du ska välja en spellaptop är det främst 15″ och 17″ du kommer att stöta på. Vilket alternativ som är bäst är något du själv måste välja. Storleken har egentligen inte så stor betydelse, det enda som kan skilja mellan storlekarna är att vikten på datorn kan variera lite.

En bärbar speldator med en 17″-skärm kan väga lite mer jämfört med en 15″ skärm. Det innebär att den större kan vara bättre ifall du inte behöver bära med dig datorn varje dag. De är även lite mer bekväma när du ska spela.

Vanliga frågor och svar om gaming laptops

När det handlar om speldatorer, vare sig det gäller laptops eller stationära, finns det frågor som ofta dyker upp. Här har vi svarat på några av de vanligaste.

Går det att använda stationära monitorer tillsammans med den bärbara speldatorn?

Ja, det är möjligt. Många spelare väljer att koppla ihop sin bärbara speldator med en stationär monitor. Det kan hjälpa till att göra spelupplevelsen ännu bättre. Du får nämligen en större skärm, vilket är ett stort plus.

Hur länge kan en bärbar speldator användas?

Det varierar lite. I de flesta fallen är det grafikkortet som slutar fungera först. Så, ju bättre grafikkort du väljer från början, desto längre kommer du kunna spela på den bärbara gaming datorn. Dock brukar de flesta speldatorer fungera bra i minst ett par år, vissa kan klara sig upp till fyra år. Det beror helt enkelt på vilken dator du använder. Ett tips är att du köper en laptop med garanti. Då kan du känna dig lite säkrare ifall någonting skulle gå sönder inom en viss tid.

Hur väljer jag mellan två spellaptops som erbjuder i stort sett samma komponenter?

Det kan vara svårt. Det korta svaret är att du väljer den som känns rätt, det är en smaksak. Det finns flera modeller som består av i stort sett samma delar, men varumärket varierar. På grund av detta är det bästa valet helt enkelt den du tycker bäst om. Men dubbelkolla alltid vilket grafikkort, vilken processor och så vidare som erbjuds hos de olika modellerna.

Var kan jag få köpråd?

Ifall denna sida inte skulle ha de svaren du är ute efter finns det andra ställen där du kan fråga om råd. Självklart hoppas vi att du har svaret på de frågor du har, men skulle du sakna något kan du besöka forum. Det finns flera forum på nätet där du kan ställa dina frågor och få ärliga svar från personer som har kunskap om just vilka de bästa gamingdatorerna är.

Du som bestämt dig för att besöka en fysisk butik kan alltid fråga personalen som jobbar där. De bör ha kunskap om de datorer som de har tillgängliga.

Vad är viktigt att veta innan jag köper en bärbar gaming laptop?

Det finns ett antal viktiga saker du bör känna till. Om du aldrig har använt en bärbar gaming laptop tidigare måste du först veta vad de olika komponenterna betyder. Vi har redan gått igenom några av de viktigaste under köptipsen ifall du missat det. Kort sagt bör du veta vad du kräver av en speldator, hur mycket bör den klara av? Vilken processor passar bäst? Grafikkortet är också en viktig del och det måste vara tillräckligt kraftfullt. Det bästa du kan göra är att prata med gamers och fråga dem om råd.

Sammanfattning

Vilken din bästa gaming laptop är, är något du måste bestämma själv, precis som alla andra personer som letar efter den bästa bärbara speldatorn. Det är inte alltid säkert att du behöver det senaste inom tekniken som finns tillgängligt och med denna dator får du exakt vad du behöver utan att behöva spendera dina sista pengar.

Innan du gör ditt köp rekommenderar vi att du tänker efter på vad du har för krav på din dator. Det kommer förhoppningsvis göra ditt val lite lättare. Prata gärna med andra gamers för att få en idé om vad de rekommenderar. De har många gånger testat speldatorerna tidigare och kan ge dig en ärlig åsikt om vad som är bra och mindre bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen