Gamingmus bäst i test 2023 – hitta den bästa gamingmusen

Utan en bra gamingmus maxar du inte 100 % av din speldator. Du får ut mer av spelet och får en bättre kontroll, något som framförallt är viktigt när du spelar FPS-spel där du vill ha full kontroll över ditt sikte. Här går vi igenom de bästa gamingmössen just nu och guidar dig så du kan göra att välgrundat val.

Redaktionens val

Logitech G502 Wireless

Trådlös
Optisk
25600 dpi

Bästa mid-range

Logitech G502 Hero

Kabelansluten
Optisk
16000 dpi

Budgetvalet

HyperX Pulsefire Haste

Kabelansluten
Optisk
16000 dpi

Det finns många olika varumärken på marknaden och olika tillverkare kan passa olika typer av spelare. Vi har därför plockat tagit fram denna guide inför ditt köp av gamingmus.

Viktigt att tänka på när man köper en gaming mus

En datormus kan kännas som ett litet beslut, men ack så viktigt det är. Med en dålig modell kan du få problem med handen, sämre spelupplevelse och sämre förmåga om du spelar mer seriöst. Det är därför väldigt viktigt att du har den bästa gamingmusen för dina behov och krav.

Pris på den bästa gamingmusen

Pengar är ett evigt dilemma för oss alla. Du vill såklart inte lägga ned mer pengar än nödvändigt på en datormus, men samtidigt kan det vara en dum idé att fokusera för mycket på priset. Med en dålig datormus får du inte bara en sämre spelupplevelse, du kommer troligtvis också behöva köpa en ny inom en nära framtid.

För att undvika det här ska du alltså titta på en bra datormus på en gång. Dessa håller längre, är mer ergonomiska och du kommer att njuta mer av spelen. Nej, du behöver faktiskt inte köpa en modell för närmare tvåtusen. En gaming mus bäst i test från vår lista räcker gott och väl, och flera av modellerna kommer med rimliga priser.

Kvalitet

Vad är då den bästa gamingmusen? Det är faktiskt väldigt svårt att säga eftersom olika spelare har olika krav. Om du lirar mycket intensivt och föredrar FPS-spel som CS:GO eller Rainbow Six Siege, bör du antagligen satsa på den bästa modellen du har råd med. Mössen från Razer är ett bra exempel på möss som erbjuder en otrolig anpassning med sina knappsatser och höga DPI, perfekt för seriösa spelare som eventuellt vill lira professionellt.

Är du mer av en casual gamer, ingen skam i det, kommer du antagligen undan lite billigare. Möss från SteelSeries eller Asus ROG är exempel på prisvärda modeller som kommer med rimliga priser. Dessa lämpar sig också för alla typer av datorspel, oavsett om det är FPS, MMORPG eller simulatorspel som gäller.

För att hitta den bästa gaming musen måste du alltså sätta dig ned och fundera på hur höga krav du ställer på den. För seriösa spelare som fokuserar på att spela professionellt kommer det att vara aktuellt med modeller som används inom e-sport. Razer är som sagt i topp när det kommer till dessa.

Trådat eller trådlöst?

Huruvida din mus ska ha kabel eller inte är upp till dig. Det är en väldigt vanlig diskussion inom gaming och det finns för- och nackdelar med båda alternativen. Med en kabel är du garanterad att musen har direkt kontakt med din dator, vilket innebär en perfekt svarstid på 1 ms. Samtidigt har du en irriterande kabel som hänger.

En trådlös modell innebär att du slipper den där kabeln, men det är inte säkert att du får 1 ms latens. Det här kan du däremot förebygga genom att köpa den bästa gamingmusen. Modellerna som vi har listat har alla en latens på 1 eller 2 ms även i trådlöst läge.

Fördelen med många trådlösa modeller är att du får till en laddningskabel. När du ansluter den till datorn kan du använda musen som en kabelansluten mus. Du har alltså det som sista utväg ifall du får bekymmer med att köra den trådlöst.

Bekvämlighet vs. utseende

Du vill såklart ha den snyggaste speldatorn på hela planeten. Snygga datorskal finns det gott om och det är också lätt att hitta snygga tangentbord och headsets. Något du däremot bör vara försiktig med är musen. Det är lätt att hänga upp sig på utseendet, men det är framförallt komforten du ska tänka på.

En bekväm mus är nödvändig om du vill kunna spela utan att få problem med handen. Musarm är ett bra exempel på ett problem du kan få med en dålig datormus. Vidare kan du även få kramp eller ledsmärtor i handen om du har en onödigt klumpig modell.

Samtidigt är musen gömd under handen för det mesta, så det är inte så överdrivet viktigt med en snygg modell. Men du har samtidigt tur, modellerna vi har listat är faktiskt ganska snygga. Framförallt Razer har riktigt snygga datormöss. Vi har däremot prioriterat ergonomi och bekvämlighet över design, så det är en slump att dessa ser riktigt bra ut.

Vanliga frågor om gaming mus bäst i test

Måste jag köpa en gamingmus?

Ja och nej. Du måste såklart ingenting och det är upp till dig om du vill köpa en mus som är tillverkad specifikt för gaming. Det betyder såklart inte att det är obligatoriskt, men det finns fördelar med att köpa den bästa gaming musen.

Ergonomin är det uppenbara exemplet här. Vidare har du också fördelar kring snabbhet och anpassningsförmåga. En bra datormus ger dig full kontroll över hur din mus fungerar, vilket ger dig möjligheten att förbättra din spelförmåga.

Det är alltså inte nödvändigt att köpa en datormus ämnad för att spela, men du kommer att få ut mer av dina spel. Det här blir ännu viktigare om du spelar något som kräver snabba reflexer och svarstider. Det här gäller framförallt för FPS- och skjutspel som Fortnite, Apex Legends, CS:GO, Rainbow Six Siege och så vidare.

Måste jag ha en mus med hög DPI?

Absolut inte. Det här är framförallt något som mer seriösa gamers använder sig av, eftersom det till viss del kan hjälpa till med reflexerna och ger dig mer precision. Det är därför framförallt FPS-spelare använder sig av hög DPI.

Det finns däremot inte något som säger att du måste ha det, framförallt om det inte är något du har tänkt på tidigare. Samtidigt är det inget tvång att maxa din DPI bara för att din nya modell har den förmågan.

Det bästa är att du provar dig fram. Har du däremot inte tidigare fokuserat på den egenskapen hos datormöss, behöver du inte nödvändigtvis köpa en mus bara för att den erbjuder det. Fokusera istället på det som är viktigt för dig, exempelvis ergonomi eller antalet knappar. I slutändan är det du som ska sitta och spela med den, så det är du som ska vara nöjd med din nya gamingmus.

Sammanfattningsvis om gamingmöss

Du har nu tagit del av väldigt mycket information gällande datormöss, så du är nog lite av en expert nu. Det här gör det också väldigt mycket lättare för dig att bestämma dig för en modell. Exakt vilken modell som du ska köpa är upp till dig, det är bara du som vet vilka krav du har. Med den bästa gamingmusen kommer du att få ut mer av dina spel och din hand kommer att tacka dig för den bekväma upplevelsen. Vi har plockat ut de bästa modellerna, nu är det upp till dig att välja bland dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen