Headset är en stor del av din gaming set-up och är ett kompletterande steg i din upplevelse. Utan att kunna höra spelmusiken som sätter stämningen eller fotstegen som är vinstavgörande kan mycket av inlevelsen försvinna. Du förtjänar ett headset som levererar ljudkvalitet värd att skryta om och en mikrofon som gör din röst hörd med bravur.
Redaktionens val
HyperX Cloud Alpha Wireless
Bästa mid-range
Logitech G Pro X
Budgetvalet
SteelSeries Arctis Nova 1
Följande headset som presenteras är från olika tillverkare för att ge olika valmöjligheter, då alla headset inte passar alla. Det finns mycket att tänka på när det kommer till att välja det bästa headsetet för just dig. Komfort, ljud, mikrofon och anslutning är bara några nyckelord av de som är värda att hålla koll på och denna artikel kommer gå igenom vad som är bra för vad.
Att tänka på när man köper ett gamingheadset
Det är ingen dans på rosor att köpa ett gaming headset, speciellt inte om du är ute efter det bästa gaming headsetet. Genom att göra din research kan du hitta ett som passar dig beroende på vad du har för önskemål. När du läser på de grundläggande funktionerna i produkterna och vad de gör kommer du också enklare kunna utesluta vad det är du inte behöver och vad du bör prioritera.
Pris och kvalité
Med ett högre pris kommer högre kvalité i de flesta fallen. Det finns självfallet undantag men ett välarbetat headset ligger från 1500 kronor och uppåt. Du får själv känna efter hur mycket du är villig att betala och se över vad du känner att du behöver. Vissa funktioner du efterfrågar är dyrare än andra, men oftast mycket värda. Andra funktioner är roliga att ha men oftast inte nödvändiga. Även fast två olika produkter har likvärdiga specifikationer kan priset och kvalitén variera beroende på vilket varumärke den kommer ifrån.
Varumärke
Precis som med alla produkter finns det olika varumärken som konkurrerar mot varandra och vill ha det bästa att erbjuda på marknaden. Att marknaden är konkurrenskraftig är bara till konsumenternas fördel för de söker ständigt efter nya innovationer att pusha ut på marknaden. Vi som kunder får det vill säga alltid de bästa alternativen att välja mellan. Priserna pressas successivt när alla varumärken tar vid de senaste funktionerna. Några av de kändaste namnen inom området är Steelseries, Sennheiser och Logitech. Dessa varumärken känner du säkert igen från produkterna som är nämnda i bäst i test listan ovan.
Trådat eller trådlöst?
Diskussionen om ett headset ska vara trådlöst eller inte tar aldrig slut. Dels är det en väldigt individuell fråga eftersom många kan föredra trådat för att det är klassiskt medans andra uppskattar bekvämligheten i sladdlöst. Det finns några saker du bör tänka på innan du skaffar ett trådlöst, för trots det har sina fördelar är det viktigt att vara beredd på vissa förändringar i ljudkvalité och fördröjningstider.
I vissa trådlösa headset kan kvalitén och ljudöverföringen vara aningen knackig. Med det sagt behöver inte ljudet vara dåligt men det kan innebära vissa nackdelar för dig som är gamer. I ett headset med sladd kan ljudöverföringen vara mycket snabbare och därför är fördröjningar ett vanligt problem när anslutningen kopplas på via Bluetooth eller sticka. När anslutningen är via USB-sticka, oftast 2.4 GHz anslutning, är risken för fördröjningar minimal i de bättre headseten. Problemen med fördröjning uppstår oftast via Bluetooth. Detta är för att signalerna som skickas kan ibland störas av andra trådlösa signaler, exempelvis från mobiltelefoner. Bluetooth har även sina fördelar, då det finns många enheter som har Bluetooth som standard. Du kan enkelt koppla upp headsetet till exempelvis telefoner och surfplattor, vilket är en bra fördel. Vissa hörlurar kan ha ett bakgrundssurr och batteriet kan dessutom ta slut under en spännande match. Alla dessa nämnda nackdelar varierar såklart från produkt till produkt och många trådlösa headset har flera fördelar.
Trådlösa headset ger dig friheten att kunna röra dig hur du vill. Du kan gå och hämta snacks under en match, du kan fortfarande höra allt från spelet och kompisar så du inte missar din tur. Batteriet brukar hålla förhållandevis länge och kommer med extra batterier eller laddsladd. I värsta fall får du sitta kopplad till datorn under tiden headsetet laddar upp. En annan fördel är att du slipper sladdar, vilket gör att du får ett stilrent skrivbord. Om du använder ditt gaming headset till fler enheter än en är det enklare att flytta detta mellan exempelvis ditt PS4 och din PC om det är trådlöst. Det är bara flytta en sticka istället för att dra om massa kablar.
Räckvidden är olika beroende på vilket headset du har och vad det är för anslutningstyp. Headset som kopplas upp med 2.4 GHz har oftast längre räckvidd än dem som kopplas upp med Bluetooth. Om du inte har några hinder mellan hörlurarna och stickan har de flesta headset med 2.4 GHz en räckvidd på 15-20 meter medan Bluetooth ger mellan 5-10 meter. I ett hus eller en lägenhet där det är mycket väggar och möbler blir såklart räckvidden kortare.
Bluetooth, 2.4 GHz eller lossless teknologi?
Precis som det finns olika trådade anslutningar finns det olika variationer av trådlösa anslutningar. De flesta gaming headsets idag är antingen anslutna via Bluetooth, som är en standardiserad anslutning, eller en USB-dongel som sätts in i datorn. Det finns dessutom många headset som har båda alternativen men de kostar oftast lite mer.
2.4 GHz trådlös anslutning är den vanligaste varianten och den som bör prioriteras. Det är oftast lite dyrare men ett stabilare alternativ. Denna typ av anslutning levererar hög kvalité på ljudet, har minimala fördröjningstider och bra räckvidd. Nackdelen med 2.4 GHz anslutningen är att det inte går att ansluta till mobiltelefoner eller enheter som inte är kompatibla med mjukvaran. För att ansluta ditt headset sätter du in en USB-sticka i datorn som skickar och tar emot signaler. Eftersom det levereras högre ljudkvalité med dessa headset finns det oftast större möjligheter att mixa med ljudet i medföljande mjukvaror. Här kan du alltså ändra i ljudprofiler och göra din ljudupplevelse anpassad efter vad du föredrar.
Bluetooth är ett bra alternativ för dig som vill kunna ansluta headsetet till mobiltelefonen eller andra Bluetooth-enheter. Headset som kommer med enbart Bluetooth anslutning är överlag billigare då detta är en standardiserad anslutningstyp. Nackdelen med denna typ av anslutning är att den lätt kan störas av andra enheter som sänder signaler. Ljudet som skickas är inte heller av lika hög kvalitet som om det sänds via 2.4 GHz. Fördröjningstiden kan vara aningen längre och räckvidden är inte lika lång. Fördelen med att ha Bluetooth är att du enkelt kan ansluta till dator, mobil, konsoler eller andra enheter som är kompatibla, vilket gör ditt headset mer mångfunktionellt.
Vissa varumärken har en lossless teknologi och denna innebär att det ska vara minimal fördröjning av ljudöverföringen i trådlösa headset. Det är fortfarande sändning med 2.4 GHz, headset med sticka, men teknologin är förbättrad för att minimera risken att det blir fördröjningar och bortfall av ljud. Många e-sportspelare satsar på detta för att inte riskera att förlora matcher på grund av fördröjningar. Testa och jämför olika headset som har lossless teknologi mot dem som har riktigt bra trådlös uppkoppling för att se om du hör någon skillnad. Eftersom 2.4 GHz utan lossless teknologin är så pass bra idag är det kanske inte värt att lägga ner de extra pengarna på detta.
Det kan låta som att 2.4 GHz är ett självklart val med båda anslutningstyperna har sina fördelar. Det är i slutändan en smaksak vilken typ av anslutning du vill använda dig av och Bluetooth håller ständigt på att utvecklas till det bättre.
Utseende vs. komfort
Såklart vill vi ha ett headset som ser bra ut men det absolut viktigaste är komforten i ett headset. När du har långa gaming sessioner kommer det störa ditt spelande om du ständigt måste korrigera eller blir svettig. Vissa headset sitter hårt på huvudet medans andra sitter löst, det är en smaksak. Vikt kan också vara avgörande, om du sitter med headsetet på hela dagarna kan nacken bli ansträngd om det är för tungt.
Utseende kan också vara avgörande för komforten. Ett headset som är större och klumpigare tenderar att ha bättre ljud, men det kan också vara tungt. I utseendet sitter även en del funktioner såsom sidoknappar och mikrofon. Se till att köpa ett headset med smarta funktioner så du slipper ta av headsetet varje gång du ska ställa in ljudet eller mutea mikrofonen.
Behövs surroundljud?
Surroundljud gör att din spelupplevelse blir mer realistisk då du kan höra vilket håll ljudet kommer ifrån. Enligt e-sportspelare är detta en bra egenskap att ha i ditt headset för att det blir konkurrenskraftigt mot någon som inte har det. Du kan lokalisera skott och höra andra spelares fotsteg.
DTS 7.1 är den senaste nyheten inom surroundsystem och det innebär att det finns sju stycken ljudkällor att ändra istället för en, som det är i ett ljudsystem utan surroundljud. Ljudet är uppdelat i spår, vilket kan innebära att musik har en egen och fotsteg likaså. Med ett surroundsystem har du därför möjligheten att välja själv vad det är du vill höra mest av. Om du inte har surround kommer alla ljud ligga i ett och samma spår. Detta innebär att när du sänker eller höjer volymen kommer alla ljud ändras lika mycket.
Det surroundljud som finns i gamingheadset med rimligt pris går dock inte att jämföra med surroundsystem i högtalare. Den äkta varan som finns i högtalare brukar oftast vara i en mycket högre prisklass än surroundsystem i gaming headset. Att ha surroundljud i ditt gaming headset är därför en smaksak. Det ger en förhöjd spelupplevelse men beroende på vad du har för mål med din gaming kan ett starkt surroundsystem vara överflödigt. Det finns olika varianter som kostar olika mycket.
Frekvensomfång
Ljud är ett annat ord för akustiska svängningar – även kallat frekvenser. När våra öron uppfattar ljud är det frekvenser som gungar upp och ner och det är hastigheten på dessa som avgör hur hög volym det är. En nyfödd bebis har möjligheten att uppfatta frekvenser mellan 20-20000 Hz och detta förändras såklart med ålder. Det är känt att när du blir gammal hör du sämre och det är för att örat inte längre kan ta upp låga frekvenser.
Alla headset har olika frekvensomfång och detta kan vara bra att hålla koll på. En del söker höga frekvensomfång medans andra inte behöver lika stort omfång. Det är inte heller värt att lägga ner extra mycket pengar på ett headset som har frekvensomfång som är högre eller lägre än vad örat kan uppfatta.
Over-, on-, eller in-ear?
Skillnaden mellan over-, on, och in-ear är hur hörlurarna sitter på eller i öronen.
In ear hörlurar sitter i öronen, antingen med gummipluppar eller en rundad snäcka. Inte så vanlig variant att ha som gaming headset men det är en smaksak. Fördelen är att du enkelt kan använda dem till både musik, gaming och video, och de är lätta att ta med. Nackdelen är att de kan göra ont i öronen om de sitter i för länge. Många streamers använder både over ear och in ear lurar samtidigt för att ha två olika ljud och för att ha tillgång till båda mikrofonerna.
On ear hörlurar är en mindre kåpa som sitter på örat. Detta är mer vanligt på hörlurar som är designade och menade för musik än vad det är för gaming. Det som är bra med dessa är att de oftast har en mer diskret design och är mindre, därför också enklare att ta med sig. Det som är mindre bra är att om du ska ha på dig hörlurarna under en längre tid kan det trycka och göra ont mot öronen. Har du riktig otur kan det även resultera i spänningshuvudvärk, men detta beror helt klart på hur känslig du är och hur hårt dem sitter.
Over ear är när örat helt omsluts av kåporna. Detta är för dig som inte gillar när örat blir klämt. Här finns det även utrymme att göra upplevelsen av ljud mycket mer inlevelsefull då ljudet utifrån tas bort. Detta är den vanligaste typen att ha på sitt gamingheadset då det är designat för att ge mer naturligt ljud. Nackdelen är att hörlurarna lätt blir otympliga och svåra att ta med men det finns diskretare och mindre diskreta designer. Denna variant rekommenderas för dig som har längre gaming sessioner för maximal komfort.
Beroende på hur mycket du ska släpa på hörlurarna eller vad du söker för funktion och komfort är det helt upp till dig vilken typ du föredrar.
Öppna eller stängda hörlurar
Det finns två typer av kåpor på headset, vilket är om de är öppna eller stängda. Detta påverkar ljudkvalitén och hur ljudet upplevs i förhållande till omgivningen.
Öppna hörlurar innebär att det inte är solitt material på utsidan av kåporna. Det kan ibland se ut som att kåporna är en liten högtalare. Detta gör att en del av ljudet släpps ut och gör att ljudet inte blir lika instängt och burkigt. Stängda hörlurar levererar motsatsen av vad öppna hörlurar gör, vilket är att ljudet kan kännas mer isolerat. Den praktiska skillnaden i dessa två är att stängda hörlurar gör att det känns som att ljudet kommer inifrån örat, medan öppna hörlurar ger intrycket av att ljudet kommer utifrån. Detta känns mer naturligt men en del gillar det mer slutna ljudet då det också stänger ute mer av ljudet från omgivningen.
Vanliga frågor om headset för gaming
Hur vet jag att det är kompatibelt med min enhet?
Majoriteten av alla headset har idag anslutning via USB, 3,5 mm kontakt, USB-sticka eller Bluetooth. I förväg kan du kolla vilka typer av kontakter du har på din dator men dessa är standardiserade och bör finnas på de flesta datorer och konsoler. I förväg kan du dessutom kolla om det behövs laddas ner någon specifik mjukvara. Detta kan vara avgörande i de fall du ska ha headsetet till en konsol. Det är också viktigt att se till att göra din research, om du söker ett headset för en specifik konsol brukar det stå specificerat det passar.
Vilka egenskaper ska jag prioritera?
Det är svårt att hitta ett headset som har alla de bästa egenskaperna utan att det kostar skjortan. Då är det dags att prioritera vad du tycker är viktigast och vad du vill få ut av dina gaminglurar.
Ljudet är viktigt i de flesta lägen, oavsett om du ska spela, lyssna på musik eller snacka med kompisar. Surroundljud är bra att prioritera när du spelar och vill ligga steget före dina fiender, då du enkelt kan lokalisera ljudet i förhållande till spelet. Frekvensomfång är mindre viktigt om du inte vill kunna ha extra högt eller lågt ljud. En människa kan i regel uppfatta ca 20-20000 Hz.
Komfort bör prioriteras då du lätt kan få obehag av ett headset som inte sitter bra. Mer om det nedan.
Hur viktigt är komfort?
Det är viktigt att tänka på att headsetet inte sitter för hårt, löst eller obekvämt när du testar det. Om du känner att det sitter för hårt kan det leda till spänningshuvudvärk eller ömhet kring öronen. Det kommer alltså inte bara störa ditt spelande, utan det kan även ge fysiska problem. Om det sitter för löst kan det bli en undermedveten oro att det ska ramla av eller att du kompenserar genom att spänna dig. Även det kan leda till spänningar i kroppen och huvudvärk.
Alla headset har någon form av kudde runt öronen och ofta även i bågen som ligger mot huvudet. Denna kudde kan vara av olika material, allt från memory foam till skumgummi, och alla har olika preferenser. Vissa material kan göra att du lätt blir svettig, vilket kan vara skönt att undvika. Kåporna kuddarna sitter på är oftast olika stora och beroende på hur stora öron du har kanske inte alla passar dig. Om det är mindre kåpor kanske det klämmer åt på öronen, vilket inte är skönt i längden.
Det du kan tänka på när du testar ut rätt produkt är att ha det på huvudet några minuter och känn efter. För att ett headset ska ge dig full komfort finns det några saker du kan ha som mål att bocka av.
- Sitter det lagomt hårt?
- Hur känns kuddarna?
- Klämmer kåporna åt någonstans?
- Har jag lätt tillgång till sidoknappar?
Behövs mikrofon?
Beroende på vilken typ av gamer du är kan svaret på denna fråga variera. Om du spelar mycket spel med andra där det krävs bra kommunikation för att komma vidare är det ett solklart ja. Däremot om du endast spelar själv finns det egentligen inget behov av det.
Många rekommenderar att införskaffa ett headset med en mikrofon som går att plocka bort om den inte används. På så sätt är den enkel att sätta dit ifall du skulle känna för att prata när du spelar. Då sparar du in pengar eftersom du inte behöver köpa ett helt nytt headset.
Vad ska jag tänka på gällande mikrofonen?
Något som är ett störande moment vid gaming är gamers som pratar i dåliga mikrofoner. Det sprakar och släpper in störande ljud som blir väldigt otrevligt. Många micar i dagsläget kommer med brusreducering eller annan teknologi som möjliggör att stänga ute ljud som inte är din röst. Med största sannolikhet kommer detta uppskattas av dina medspelare.
Måste jag lägga flera tusen kronor på ett headset?
Detta är helt beroende på vad du har för mål med din gaming. Om du söker en bra spelupplevelse eller siktar på att bli en bra e-sportspelare är det viktigt att sikta in sig på ett högkvalitativt headset och då kan det bli lite dyrare. Såklart kommer kvalitén med ett högre pris, men om du gör din research kan du komma billigare undan. Mellan 1000-2000 kr är det vanligast att hitta ett headset som är bra.
RGB-belysning är fett coolt!
Vi vet, men det har också sina nackdelar. Såklart är det häftigt att headsetet blinkar och lyser men det drar också extra mycket ström när detta är igång. I ett headset som inte är trådlöst är detta inga problem, men om du kör trådlöst kan det vara värt att ställa sig frågan om det behövs belysning. Om du inte har något emot att byta batteri eller ladda headsetet ofta är det klart att du ska ha detta igång.
Avslutande sammanfattning
En kort lektion med mycket information i denna artikel om alla beståndsdelar i ett gaming headset. Som du märker finns det hur många parametrar som helst att se över men som tur är har vi i slutändan gjort det slutgiltiga testet åt dig. Headset bäst i test visade på att ASUS ROG Strix Fusion är testvinnare för sin trådlösa finess och varierande anslutningstyper. Trots att headsetet är trådlöst har de lyckats leverera hög ljudkvalité med 7.1 virtuellt surroundljud och sin fantastiskt stilrena design.