Tänk på detta när du köper gamingskrivbord!

gaming skrivbord

Ett bra datorbord för gaming är inte bara en plats för din speldator och diverse tillbehör, det är också en investering i din ergonomiska framtid. Spelsessioner kan vara i timtal och om du spelar regelbundet blir det många, många timmar per år. Hur du sitter, eller står, vid ditt gamingbord är i och med det väldigt viktigt. Ett bra gamingskrivbord kan utföra skillnaden mellan en framtid av smärta eller bekvämlighet. Men det är förstås inte det enda som är viktigt. I den här guiden kan du därför läsa om alla olika faktorer och alternativ som kan vara värda att ta i beaktning om du planerar ett inköp av ett gamingskrivbord.

Saker att ha i åtanke när du ska köpa gaming skrivbord

Så vad ska du tänka på inför ett köp? Det finns förstås ett antal olika faktorer som är värda att väga in. Först och främst ska du tänka på om du mestadels vill sitta ner, stå upp eller om du vill kunna variera. Det sistnämnda är ur ergonomiskt och bekvämlighetsperspektiv det bästa alternativet – men det är såklart också en budgetfråga. Ett gaming bord som är höj- och sänkbart är i de flesta fall något dyrare än varianter som inte är det.

Därefter är frågan hur stort bordet behöver vara, och hur mycket rumsyta du har att tillgå. Det bästa alternativet är om du har möjlighet att köpa ett gaming skrivbord som har plats för själva datorn och alla dess tillbehör. Det är betydligt bättre att låta datorn stå på skrivbordet än på golvet där den lätt samlar damm.

Bästa gaming skrivbord

Så vilka funktioner och egenskaper ska ett riktigt bra datorbord för gaming ha? Det beror förstås i hög utsträckning på vad du är ute efter. Här följer dock en lista på olika funktioner som är användbara för gaming. Sedan kan du läsa mer om varje funktion och olika typer av gamingbord längre ner.

Det perfekta skrivbordet för din speldator har:

  • Heltäckande musmatta.
  • Antingen nog med yta för att låta dig ha chassit på skrivbordsytan, alternativt i ett fack under skrivbordet. Chassit behöver i vilket fall inte stå på golvet och utsättas för mer damm än nödvändigt.
  • Funktionen att det är höj- och sänkbart.
  • Justerbara fötter som underlättar möblering i rum med ojämn golvyta.
  • Ergonomiskt utformade urgröpningar.
  • Plats för montering av minst en skärm.
  • Klarar av vikten av all utrustning du använder när du spelar.

Heltäckande musmatta eller inte?

Många gamingbord har heltäckande musmattor, det vill säga att hela skrivbordsytan består en musmatta. Det är väldigt praktiskt eftersom det dels gör skrivbordet mindre belamrat. Samtidigt kan det faktiskt också rädda en spelmatch i och med att du inte riskerar att tappa fokus på grund av att musen glider av mattan. Det är lätt hänt när spelsituationer blir särskilt intensiva.

En annan faktor att hålla koll på med heltäckande musmattor är om de går att tvätta i tvättmaskin eller inte. Musmattor som håller för maskintvätt kostar såklart en liten summa mer, men du kommer definitivt att spara pengar på sikt. Efter ett tag kommer du också vara glad för att musmattan är så enkel att rengöra, det kan du vara säker på.

Plats för en skärm eller flera?

Skrivbord avsedda för gaming har ofta speciella urgröpningar avsedda för montering av gamingskärmen. Ett ett riktigt bra skrivbord för gaming har alltid minst en sådan urgröpning, men det finns också varianter som har plats för två och i vissa fall till och med tre skärmar.

Kabelhantering

Kabelhantering är en faktor som är lätt att glömma bort. Sett till spelupplevelse spelar det nog mindre roll för de flesta, men det är ju inte fel att ha det prydligt. De bästa skrivborden för gaming har kabelhantering i form av urskärningar i skrivbordsytan. Det gör att skrivbordsytan blir obekymrad av kablar och gör att hela rummet där bordet står känns prydligare.

Justerbara fötter

Justerbara fötter är en funktion som finns på en del gaming skrivbord som innebär att du kan ställa in varje ben individuellt. Det handlar i det här fallet om små inställningar från några millimeter upp till en centimeter eller två. Det är väldigt användbart om det är så att ytan där skrivbordet ska stå är ojämn, till exempel om du har ett gammalt trägolv.

Gamingbord – höj och sänkbart

Det spelar ingen roll om du frågar en gamer eller bara någon som under många år jobbat på kontor. Om de använt ett icke höj- och sänkbart skrivbord under många år så kommer det så gott som garanterat vara någonting de ångrar. Den enda nackdelen i det här avseendet är såklart att höj- och sänkbara gamingbord kostar mer. Här är det dock också en fråga om hyr mycket du faktiskt spelar, om det inte är mer än några timmar i veckan och du samtidigt rör på dig tillräckligt mycket i övrigt så är höj- och sänkbarhet inte helt nödvändigt.

Gaming skrivbord – hörn

Hörnskrivbord för gaming är det mest praktiska alternativet för dig som inte har så mycket plats att tillgå. Ett gaming skrivbord för hörn är vanligtvis vinklade så att du sitter vänd in mot hörnet. Skrivbordsytan är alltså diagonalt vinklad mot rummets väggar. Precis som vanliga typer av skrivbord för gaming så finns hörnvarianter att tillgå i många olika budgetklasser och med olika grader av bekvämlighet. Detta inkluderar till exempel de som har heltäckande musmattor, som är höj- och sänkbara och som har kabelhantering. Observera att du med en del hörnvarianter inte kommer att ha tillräckligt med utrymme för att ha både skärm och datorchassi på skrivbordsytan. En del hörn skrivbord har dock konstruerats med praktiska fack under skrivbordsytan som ändå gör det möjligt att chassit inte behöver vara stående på golvet. Hörnskrivbord är perfekt för dig som inte har behov av så mycket plats eller som vill ha ett ganska litet gamingbord.

Gaming bord – billigt

Om du har en stram budget men ändå vill ha ett gamingbord är du tyvärr på det stora hela förpassad till det vanliga skrivbordsutbudet. I regel betyder det att du kommer få klara dig utan många av de specialfunktioner som togs upp ovan så som kabelhantering, heltäckande musmattor och liknande.

Förvaring

Gamingbord har typiskt sett inte så bra förvaringsmöjligheter. I de flesta fall är designen snarare inriktad på att vara så slimmad och platsbesparande som möjligt. De förvaringsmöjligheter som finns är med andra ord mer inriktade på att inte kablarna ska ta upp yta på skrivbordsytan, eller på att ha någonstans att ställa datachassit. Många försäljare av gamingbord erbjuder dock separata modullösningar där du kan köpa till förvaring.

Ergonomi

För gaming handlar ergonomi inte enbart om att skrivbordet är höj- och sänkbart. Oavsett om du spelar lite eller mycket är det nästan ännu viktigare att skrivbordet är ergonomiskt utformat. Detta kan bestå i att skrivbordet har en viss kurvatur på bordsskivan som gör att du kan sitta bekvämt och samtidigt komma åt tangentbord och mus.

Material

Vilket material skrivbordet är gjort i ska förstås inte underskattas. Ditt gamingbord är ju en del av möblemanget precis som alla annan inredning du har. Precis som all annan inredning finns också skrivbord för gaming att tillgå i många olika material. Det inkluderar till exempel glas, MDF trä, bambu och så vidare. Utöver hur de olika materialen varierar rent visuellt så har alla har sina egna för- respektive nackdelar. Glasartade material är mer känsliga för repor än till exempel MDF-trä eller bambu.

Förbyggd eller monteringsfärdig?

En annan viktig fråga är om du ska köpa ett skrivbord som är monteringsfärdigt eller förbyggt. I det fallet är det en fråga både om bekvämlighet och budget. Monteringsfärdiga varianter är oftast billigare och lättare att frakta hem på egen hand. De som är färdigbyggda håller dock oftast betydligt högre kvalitet, och det kommer du att märka på sikt.

Garantitid

Tänker du garantitiden när du köper vanliga möbler? Klart att du gör, och om du inte gör det så borde du göra det. Det är kanske till och med ännu viktigare när du köper ett skrivbord för din speldator. Mer så om du spelar mycket. Du får såklart inte någon garanti för vanligt slitage, men med regelbunden användning finns det en risk att det uppstår skador som faktiskt täcks av garantin.

Sammanfattning om datorbord för gaming

Förhoppningsvis har du lite mer på fötterna om skrivbord för gaming efter att du läst den här guiden. Det finns egentligen inte ett skrivbord som är perfekt för syftet. I slutändan måste du förmodligen göra en avvägning mellan de olika faktorer du anser viktigast, det vill säga vilka funktioner du vill ha för att just du ska kunna spela så bra du kan. Det har redan nämnts i den här texten, men det är värt att påminna om den enskilt viktigaste faktorn, och det är ergonomin. Det är absolut inte värt att spara pengar om det på sikt innebär att du kommer få problem med axlar, nacke och armar. Det kommer du om inte annat att bli varse, och i värsta fall ångra senare att du inte lade den där extra tusenlappen om det hade sparat dig smärtor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen