julklapp eller present till en gamer

5 bästa gaming-julklapparna – Så hittar du present till en gamer!

Senast uppdaterad: 12 november 2023

Känner du dig lost när du ska handla julklapp eller present till en gamer? Då är du inte ensam. Att köpa presenter till en gaming-intresserad person kan vara klurigt, framför allt om du själv inte är spelintresserad.

För att göra det lättare för dig att hitta en passande present till en gaming kille eller tjej har vi valt ut fem bra gaming julklappar i olika prisklasser. Du hittar även tips på vad du bör tänka på när du köper present till en gamingintresserad nörd.

Julklapp & present till gamer

Gamingstol

Om du vill ge en riktigt fin och användbar present till din gamerpojkvän, eller någon annan spelintresserad, bör du kika på en bra gamingstol. Det är en stol som är utformad för att användaren ska sitta bekvämt och korrekt under flera timmars spelande. De flesta gamingstolar påminner ut som vanliga kontorsstolar, men de är utformade för att passa just spelande.

Ergonomin är viktigare än man kan tro, speciellt när man spelar många timmar i sträck. En bekväm och ergonomiskt utformad gamingstol gör det lättare och behagligare att spela samt minskar även risken för smärta i nacke och rygg. Stolen stöttar upp kroppen och håller ryggen rak även under längre sessioner. ​Med andra ord är det en gamingpresent som hjälper spelaren både att prestera på topp och ta hand om sin hälsa.

Det finns många olika gamingstolar att välja på vilket kan göra det svårt att veta vilken som passar. Bland annat måste du ta hänsyn till följande när du ska köpa en gamingstol:

 • Storlek
 • Prisklass
 • Övriga faktorer, exempelvis dynans storlek, ramkonstruktion, material och olika inställningsmöjligheter

Storleken bör givetvis anpassas efter användaren. Det finns även små gamingstolar för barn. När det kommer till pris finns det allt ifrån billiga stolar för 500 kronor till riktiga påkostade stolar för flera tiotusentals kronor. Det kan vara en god idé att undvika de allra billigaste stolarna, men det finns många bra modeller för en eller ett par tusenlappar.

Vad gäller övriga faktorer så beror det mycket på vilka önskemål användaren har. Bland annat kan det vara bra att kika lite extra på dynans storlek och hårdhet, inställningar för huvudkudden, svankstöd och armkuddar. Det går även att välja olika material för klädsel och vaddering. De flesta gamingstolar är tillverkade konstläder eller tyg.

Tips! För att köpa en gamingstol som passar användaren är det bäst att ta reda på så mycket information som möjligt gällande önskemål. En gamingstol handlar mycket om individuella preferenser och därför är det såklart även bra om personen har möjlighet att returnera eller byta stolen om den inte passar.

Fördelar:

 • Bra för spelarens hälsa, speciellt på långsikt
 • Hjälper spelaren att prestera på topp
 • Förstärker spelupplevelsen
 • Kan även användas som stol för hemmakontoret

Nackdelar:

 • Dyr
 • Svårt att veta vilken stol som passar spelaren bäst

Gaming mikrofon

Tidigare var webbkameror en mycket populär present till en gaming kille eller tjej, men numera är det en extern gamingmikrofon som alla vill ha. Spelandet är ofta en mycket social aktivitet som kräver kommunikation mellan spelare. Duktiga gamers behöver även en högkvalitativ mikrofon om de streamar på Twitch. En bra mikrofon ger förbättrad ljudkvalitet vilket i sin tur förbättrar spelupplevelsen.

En extern gamingmikrofon har ett bredare användningsområde än vad många tror. Utöver kommunikationen med medspelare kan den även användas för att streama på Twitch, filma spelrecensioner och andra Youtube-klipp sant för att spela in en gaming podcast.

Jämfört med många andra gamingjulklappar är mikrofonen en ganska enkel present att köpa eftersom utbudet är relativt begränsat. En gamingmikrofon skulle även passa bra som examenspresent till kille eller tjej. Samtliga mikrofoner är kompatibla både för MAC och PC så du behöver inte oroa dig för det. Det finns dock vissa saker du bör titta lite extra på när du köper en mikrofon i julklapp till en gamer:

 • Stativ – välj helst en mikrofon där stativ ingår eftersom det hjälper till att vinkla och flytta runt den.
 • Popfilter – tar bort oönskade ljud.
 • Brusreducering – tar bort buller och brus.
 • Design – välj gärna en mikrofon som passar färgerna på skärmen, tangentbordet, stolen och övriga prylar i gaminghörnan.

Fördelar:

 • Enkel att köpa
 • Brett användingsområde
 • Förbättrar spelupplevelsen

Nackdelar:

 • Finare modeller kan vara dyra

Spel

Spel är såklart alltid en bra julklapp till en gamer. Det spelar ingen roll om personen spelar på dator, mobil, Xbox, PlayStation, Nintendo Switch eller något annat. Det finns spel för alla preferenser, det gäller bara att hitta rätt. Det bästa är såklart om du har en uppfattning om vilken typ av spel som personen gillar. Spelutbudet är enormt och det finns mycket att välja på.

Tips! Börja med att ta reda på vilken spelkonsol som personen spelar på. Det är viktigt för att du ska kunna ge rätt present. Dator, Playstation och Xbox till hör några av de vanligaste. När du vet vilken konsol som gäller blir det lättare att välja rätt sorts spel.

Du kan även fråga om presentmottagaren ser fram emot något spel som snart ska släppas. Ibland kan man förboka för att vara säker på att få spelet direkt när det släpps. Det bästa är om det är möjligt för personen att byta spel om presenten inte passar.

Fördelar:

 • Relativt billigt
 • Lätt att köpa på grund av många återförsäljare och stort utbud

Nackdelar:

 • Måste passa spelkonsolen
 • Kan vara svårt att veta vilken typ av spel som presentmottagaren gillar

Gaming Tangentbord

Ett tangentbord är ett gamingtillbehör som ofta är mycket uppskattat. Om du vet att presentmottagaren har haft sitt tangentbord länge kan det vara ett perfekt tillfälle att köpta ett nytt i present. Ny och fräsch utrustning kommer att göra spelupplevelsen bättre och roligare.

När det kommer till tangentbord släpps det hela tiden nya modeller. Med andra ord är det ofta en populär present till en gamer. Vem vill inte ha den senaste utrustningen? Det finns dock en del att tänka på när du köper den här typen av gamingutrustning i present. Dels bör du ta reda på vilket märke som personen gillar. Många föredrar att använda tillbehör, i synnerhet tangenter, från en och samma tillverkare.

Tips! Om presentmottagaren är en mycket erfaren gamer kan det vara bättre att ge ett presentkort till någon butik som säljer tangentbord. Hardcore-gamers har ofta starka preferenser när det kommer till tangenter och därför kan det vara bäst att låta personen välja själv.

Om du känner personen väl, exempelvis om du ska köpa en present till din gamer pojkvän, kan ett tangentbord vara en bra present. Det är dock viktigt att du väljer ett tangentbord utifrån spelen som personen oftast spelar. Var även uppmärksam på följande faktorer vid köp av ett tangentbord för en gamer:

 • Belysning
 • Macros
 • Storlek
 • Mekaniska brytare
 • Ergonomi
 • Varumärke

Fördelar:

 • Finns alltid nya modeller
 • Kan minska ansträngning i nacke, rygg och axlar

Nackdelar:

 • Kan vara svårt att välja till någon annan eftersom tangentbordet måste vara anpassat efter spelaren

Gamingmus

En bra gamingmus är ett annat uppskattat tillbehör som kan ges i julklapp till en gamer. Den kan antingen ges ihop med ett tangentbord eller separat. En högpresterande gamingmus förbättrar spelupplevelsen och är även viktig för ett ergonomiskt grepp under spelandet.

Problemet med att köpa en gamingmus i present är det stora utbudet. Det finns massor med olika modeller att välja mellan vilket kan göra det svårt att hitta rätt, framför allt om du själv inte är särskilt insatt i gaming. Musen bör vara anpassad efter användaren för spelupplevelsen ska vara så bra som möjligt. Försök därför att ta reda på vad presentmottagaren föredrar.

Vid köp av en gamingmus bör du även ha koll på följande begrepp:

 • DPI – Ju högre DPI, desto snabbare rör sig musen.
 • Ergonomi – Om personen spelar flera timmar om dagen är en ergonomisk mus ett måste för att avlasta fingrar, hand och handled. Spelandet blir bekvämare och risken för framtida belastningsskador minskar.
 • Design – Välj gärna en mus som passar tangentbordet och resten av gaminghörnan.
 • Grepp – Det kan vara svårt att välja rätt grepp när du köper en present till någon annan, men du kan fråga personen om han eller hon har några preferenser.

Fördelar:

 • Stort utbud gör det möjligt att hitta en mus som passar perfekt
 • Lätt att hitta en design som matchar mottagarens stil och smak
 • Relativt billig present

Nackdelar:

 • Du bör veta vilket typ av grepp de föredrar innan köp

Att tänka på när du köper present till en gamingintresserad person

Det finns en hel del att tänka på när du köper julklapp till en gamer, framför allt om du själv inte är gamingintresserad. För att hjälpa dig att hitta en passande present har vi sammanställt en liten checklista att tänka på när du ska handla gamingpresenter.

1. Vad behöver spelaren?

Om du har möjlighet bör du alltid börja med att försöka ta reda på vad presentmottagaren behöver eller önskar sig. Har han eller hon nämnt något om att stolen känns obekväm eller att tangentbordet snart behöver bytas ut? Kanske är det något nytt spel som personen längtar efter?

2. Vilken spelkonsol spelar personen på?

För de flesta gamingpresenter är det bra att veta vilken spelkonsol som personen spelar på. Dator, Playstation, Xbox respektive Nintendo kräver nämligen olika sorters tillbehör.

3. Vilka märken och färger gillar spelaren?

Har presentmottagaren någon preferens vad gäller märken? Det kan underlätta att veta märkespreferensen vid köp av exempelvis tangentbord. Design är också viktigt, dock ofta inte avgörande, vid köp av present till en gamer. Välj gärna tillbehör och prylar i samma färgpalett som resten av gaminghörnan.

4. Vad ger man till en gamer som redan har allt?

Vissa spelare har redan allt de behöver vad gäller utrustning och spel. Då kan det istället vara kul att ge en spelrelaterad pryl, exempelvis en kokbok för gamers, musmattor med roliga motiv, samlingsfigurer, gamingkläder och energidryck. Den här typen av present är även bra om din presentbudget är begränsad eller om du är osäker på vad hen redan äger.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen