Extern hårddisk bäst i test 2023

hårddisk

I en värld som blir allt mer digitaliserad är externa hårddiskar en ovärderlig tillgång för både professionellt och personligt bruk. Från att säkerhetskopiera värdefulla data till att förvara stora mängder media, är rätt extern hårddisk en nyckelkomponent i vår teknikdrivna vardag. Denna guide syftar till att ge dig en djupgående förståelse och vägledning för att välja den bästa externa hårddisken för dina behov.

Det finns många olika varianter av externa hårddiskar och det är inte alltid helt lätt att hitta rätt. För att göra det lättare för dig att välja har vi tagit fram denna guide. Här hittar du praktisk information om hårddiskar samt svar på vanliga frågor. Vår förhoppning är att det hjälper dig att göra ett informerat val och hitta den bästa externa hårddisken för just dina behov.

Tänk på detta om du ska köpa en ny extern hårddisk

I takt med att den digitala revolutionen fortsätter, blir externa hårddiskar allt viktigare för en mängd olika användare och användningsområden. De senaste åren har vi sett en markant ökning i produktion och konsumtion av digitalt innehåll vilket gör robusta lagringslösningar viktigare än någonsin. Här är några skäl till varför externa hårddiskar är en kritisk komponent i dagens digitala samhälle:

Ökad datamängd: Med den exponentiella tillväxten av data, från högupplösta bilder och videor till omfattande databaser och program behövs pålitliga lagringsalternativ. Externa hårddiskar erbjuder en praktisk lösning för att hantera denna datatillväxt.

Distansarbete och flexibilitet: Pandemin har accelererat trenden mot distansarbete vilket ökar behovet av flexibla lagringslösningar. En portabel hårddisk möjliggör enkel transport av arbetsfiler mellan hem och kontor, samt säkerställer att viktiga dokument och projekt är tillgängliga var du än arbetar.

Multimedia och underhållning: För kreatörer inom områden som fotografi, filmproduktion och musikproduktion är externa hårddiskar oumbärliga för att effektivt hantera stora mediafiler.

Säkerhetskopiering och dataskydd: Att förlora data kan vara förödande och externa hårddiskar är ett viktigt verktyg för att skapa säkerhetskopior av värdefull information. Regelbunden säkerhetskopiering till en extern hårddisk kan skydda mot dataförlust på grund av problem med datorns hårddisk, virusangrepp eller andra oförutsedda händelser.

Prisvärda lagringslösningar: Trots molnlagringens popularitet erbjuder externa hårddiskar en kostnadseffektiv lagringslösning. För en engångskostnad får du tillgång till stor lagringskapacitet utan månadskostnader eller beroende av internetuppkoppling.

Spel och VR: Med spelindustrins snabba tillväxt, däribland krävande VR-innehåll, ökar behovet av hårddiskar som klarar riktigt stora filer. En stor extern hårddisk ger gamers möjligheten att lagra omfattande spelbibliotek och uppleva smidig spelprestanda.

Så väljer du bland de bästa externa hårddiskarna just nu

Valet av en extern hårddisk är en viktig beslutsprocess som kräver att man beaktar flera nyckelfaktorer. Det är inte bara en fråga om lagringsstorlek, flera andra aspekter spelar också en avgörande roll i hur väl hårddisken kommer att uppfylla dina specifika behov.

Pris vs prestanda

Precis som många andra produktgrupper så får du ofta vad du betalar för när du köper en extern hårddisk. En hårddisk är en komplex produkt där det är många olika faktorer som påverkar prestandan och priset. Många har inte behov av de allra dyraste modellerna och därför bör du tänka igenom just vad du behöver. Det kan vara svårt att jämföra priserna på hårddiskar just eftersom det är många olika faktorer som spelar roll, men ett mått kan vara att jämföra priset per TB vilket ger en jämförelsetal för lagringsutrymmet.

Det är viktigt att balansera budgeten mot dina krav. Även om det kan vara frestande att välja en billigare modell kan en dyrare extern hårddisk erbjuda bättre prestanda, pålitlighet och livslängd. Se detta som en investering, särskilt om du hanterar viktig eller känslig data.

Varumärke

Det finns massor med olika varumärken som erbjuder högkvalitativa hårddiskar. Att välja en produkt från ett välkänt varumärke som är känt för att tillverka hårddiskar av hög kvalitet kan ge en viss trygghet. Många seriösa varumärken erbjuder garanti i 3-5 år vilket är ytterligare en anledning till varför du bör välja ett bra märke. Några av de kändaste tillverkarna är WD (Western digital), Seagate och LaCie.

Western digital

Western Digital är kända för att tillverka några av de bästa externa hårddiskarna på marknaden, bland annat under namnet WD elements portable. De har ett brett sortiment av produkter som passar olika behov, från bärbara enheter för vardagsanvändare till mer robusta lösningar för professionella. Deras produkter är kända för sin pålitlighet och hållbarhet, och de erbjuder ofta innovativa funktioner som inbyggd säkerhetskopiering och krypteringsteknik.

Seagate

Seagate är ett annat framstående varumärke som erbjuder ett brett utbud av externa hårddiskar. Kända för sin innovation och kvalitet, erbjuder Seagate produkter som är idealiska för både personligt och professionellt bruk. Deras hårddiskar är ofta utrustade med den senaste tekniken för att säkerställa snabba överföringshastigheter och tillförlitlig prestanda.

LaCie

LaCie är kända för att producera högkvalitativa externa hårddiskar som kombinerar robust byggkvalitet med elegant design. De är särskilt populära bland kreativa yrken, där pålitlig och snabb datalagring är avgörande. LaCie-hårddiskar erbjuder inte bara hög prestanda utan också säkerhetsfunktioner som kryptering och fysiskt skydd mot stötar och fall.

Säkerhet

Säkerheten är A och O eftersom den externa hårddiskens huvudfunktion är att lagra och skydda data. Välj gärna en hårddisk med bra krypteringsmjukvara och lösenord för att garantera att dina filer är skyddade. Oftast är det mycket säkrare att spara filerna på en extern hårddisk än på datorns hårddisk.

En extern hårddisk kan innehålla ovärderlig information, så hållbarheten är viktigt att överväga. Titta på enhetens byggkvalitet och tillverkarens rykte. Om du planerar att ta med hårddisken på resor eller använda den i potentiellt tuffa miljöer kan en modell med robust hölje eller stötskydd vara ett klokt val.

Lagringskapacitet

För många är lagringskapaciteten den avgörande faktorn när de väljer extern hårddisk. Om hårddisken inte har tillräckligt med lagringskapacitet kan den inte uppfylla sin huvuduppgift. Det är viktigt att även dina större filer får plats. Det är mycket enkelt att se de olika modellernas lagringskapacitet eftersom det oftast anges tydligt, ibland även i produktnamnet. Välj gärna en extern hårddisk med lite högre kapacitet än vad du tror att du behöver.

Lagringskapaciteten varierar kraftigt, från några hundra gigabyte till flera terabyte. Ditt val bör baseras på hur mycket data du behöver lagra. Om du arbetar med stora videofiler eller omfattande fotobibliotek kan en större lagringskapacitet vara nödvändig. Tänk även på dina framtida behov, det kan vara värt att investera i extra lagringsutrymme nu för att undvika att din hårddisk behöver uppgraderas snart igen. Några av de vanligaste lagringsutrymmena att välja mellan är 500 GB, 1 TB, 2 TB och 4 TB men det finns alternativ med ännu större kapacitet.

Överföringshastighet – SSD vs. HDD

När du väljer en extern hårddisk är det viktigt att förstå de olika typerna som finns på marknaden, nämligen Solid State Drives (SSD) och Hard Disk Drives (HDD). Dessa två typer av hårddiskar skiljer sig åt i flera aspekter, särskilt när det kommer till överföringshastighet.

För HDD är en viktig faktor för överföringshastigheten enhetens RPM (spindelhastighet). Högre RPM innebär att enhetens skivor roterar snabbare vilket ger snabbare läsning och skrivning av data. Om du arbetar med extremt krävande program kan det vara en god idé att välja en extern hårddisk med hög RPM, men annars räcker det gott och väl med en standardhårddisk med 5400 RPM. Kom ihåg att högre RPM ibland kan innebära högre ljudnivå.

Till skillnad från HDD innehåller SSD diskar inte några rörliga delar. Detta innebär att en SSD är tystare och erbjuder betydligt högre överföringshastigheter jämfört med HDD. Nackdelen är att SSD vanligtvis inte finns med lika stor lagringskapacitet som HDD och de kan vara betydligt dyrare per gigabyte. Om du är ute efter en snabb hårddisk är dock SSD det självklara valet.

Anslutning – USB 3.0, USB C eller Thunderbolt?

Den externa hårddisken måste anslutas till datorn eller spelenheten på något sätt. Det finns flera varianter och det bästa är att välja en hårddisk med flera olika portar. Eftersom de flesta datorer har USB 3.0-anslutning nuförtiden är det bra att välja en hårddisk som är kompatibel med det. Var alltid noggrann med att kolla upp att hårddisken passar just den enhet som du vill kombinera den med.

En snabb överföringshastighet är avgörande för effektivitet, särskilt om du ofta flyttar stora filer. USB 3.0-anslutningar erbjuder betydligt snabbare överföringshastigheter jämfört med det äldre USB 2.0.

USB 3.0 introducerades som en större uppgradering från USB 2.0. Den största fördelen med USB 3.0 är dess överföringshastighet, som teoretiskt kan nå upp till 5 gigabit per sekund (Gbps) – ungefär tio gånger snabbare än USB 2.0. USB 3.0 är bakåtkompatibel vilket innebär att enheter med denna standard kan användas med äldre USB-portar, även om de då kommer att fungera med lägre hastighet.

USB 3.2 är en vidareutveckling av USB 3.0 och erbjuder ännu högre överföringshastigheter. USB 3.2 kan teoretiskt hantera överföringshastigheter på upp till 20 Gbps, vilket är en betydande förbättring jämfört med USB 3.0. Detta gör USB 3.2 idealisk för användare som regelbundet arbetar med extremt stora filer och behöver den snabbaste möjliga dataöverföringen. Liksom med USB 3.0 är USB 3.2 bakåtkompatibel med äldre USB-standarder, även om användning med äldre portar kommer att begränsa hastigheten till den lägre standardens kapacitet.

Välja den bästa externa hårddisken för Mac OS

För användare av Mac OS finns det några specifika aspekter att beakta när det gäller att välja en extern hårddisk. Mac-datorer har ofta olika anslutningsmöjligheter jämfört med Windows-baserade system, vilket kan påverka både kompatibiliteten och prestandan hos externa hårddiskar.

Filformat: En av de första sakerna att tänka på är hårddiskens filformat. Mac OS använder ett annat filsystem än Windows (vanligtvis APFS eller HFS+ jämfört med NTFS för Windows). Många externa hårddiskar är förformaterade för Windows så de kan behöva omformateras för att fungera optimalt med Mac OS. Vissa hårddiskar är specifikt märkta som Mac-kompatibla och förformaterade för Mac OS, vilket sparar tid och ansträngning.

Thunderbolt-anslutning: Många Mac-datorer har Thunderbolt-portar, som erbjuder mycket högre överföringshastigheter jämfört med traditionella USB-portar. Om din Mac har en Thunderbolt-port, kan det vara värt att överväga en extern hårddisk som stödjer denna teknik. Thunderbolt är särskilt fördelaktigt för professionella användare som arbetar med stora videofiler eller andra datatunga uppgifter.

USB-C och USB 3.0/3.2: Nyare Mac-modeller använder ofta USB-C-portar som är kompatibla med USB 3.1 och 3.2. Om din Mac har USB-C-portar se till att den externa hårddisken antingen har en matchande USB-C-anslutning eller att du har en adapter.

Sammanfattning: De bästa externa hårddiskarna

Med en bra extern hårddisk har du möjlighet att lagra spel och utöka ditt spelbibliotek. Dessutom gör hårddisken det möjligt att frigöra utrymme på datorn. Att välja en extern hårddisk är inte lätt eftersom det finns många olika faktorer att ta hänsyn till. Genom att förstå dina behov och noggrant överväga de ovan nämnda faktorerna kan du göra ett informerat val som säkerställer att du får en hårddisk som inte bara uppfyller dina krav utan också erbjuder bästa möjliga värde för pengarna. Lycka till med din nya externa hårddisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen