Extern hårddisk bäst i test 2023

hårddisk

Med en bra extern hårddisk kan du lagra spel, filmer, bilder och andra dokument. Lagring är viktigt för alla datoranvändare, inte minst personer som spelar mycket. Den externa hårddisken ger dig möjlighet att lagra ett mycket stort spelbibliotek samtidigt som den frigör utrymmet på din dator. Utan en extern hårddisk blir hårddisken snabbt full av spel.

Det finns många olika varianter av externa hårddiskar och det är inte alltid helt lätt att hitta rätt. För att göra det lättare för dig att välja har vi tagit fram denna guide. Här hittar du praktisk information om hårddiskar samt svar på vanliga frågor. Förhoppningsvis hjälper det dig att göra ett informerat val och hitta den externa hårddisk som är bäst för just dina behov.

Viktigt att tänka på när man köper en extern hårddisk

Utbudet av externa hårddiskar är enormt och det är inte alltid lätt att välja rätt. Det finns många olika modeller och priserna varierar mellan strax över tusen kronor och många tusenlappar. Detsamma gäller lagringsutrymmet som med dagens moderna teknologi kan vara nästan hur stort som helst. Precis som många andra köp är det viktigt att du alltid utgår från ditt behov. Här kan du läsa mer om vissa faktorer som du bör titta extra noga på när du köper en extern hårddisk.

Pris på externa hårddiskar

Precis som många andra produktgrupper så får du ofta vad du betalar för när du köper en extern hårddisk. En hårddisk är en komplex produkt där det är många olika faktorer som påverkar prestandan och priset. Många har inte behov av de allra dyraste modellerna och därför bör du tänka igenom just vad du behöver. Det kan vara svårt att jämföra priserna på hårddiskar just eftersom det är många olika faktorer som spelar roll, men ett mått kan vara att jämföra priset per TB vilket ger en jämförelsetal för lagringsutrymmet.

Kvalitet

Kvaliteten är självklart viktigt när du köper en extern hårddisk. Den ska vara både hållbar och flyttbar. Välj en robust produkt som är tillverkad i ett material som skyddar insidan mot stötar, damm och fukt.

Varumärke

Det finns massor med olika varumärken som erbjuder högkvalitativa hårddiskar. Att välja en produkt från ett välkänt varumärke som är känt för att tillverka externa hårddiskar av hög kvalitet kan ge en viss trygghet. Många seriösa varumärken erbjuder garanti i 3-5 år vilket är ytterligare en anledning till varför du bör välja ett bra märke.

Säkerhet

Säkerheten är A och O eftersom den externa hårddiskens huvudfunktion är att lagra och skydda data. Välj gärna en hårddisk med bra krypteringsmjukvara och lösenord för att garantera att dina filer är skyddade. Oftast är det mycket säkrare att spara filerna på en extern hårddisk än på datorns hårddisk.

Lagringskapacitet

För många är lagringskapaciteten den avgörande faktorn när de väljer extern hårddisk. Om hårddisken inte har tillräckligt med lagringskapacitet kan den inte uppfylla sin huvuduppgift. Det är mycket enkelt att se de olika modellernas lagringskapacitet eftersom det oftast anges tydligt, ibland även i produktnamnet. Välj gärna en extern hårddisk med lite högre kapacitet än vad du tror att du behöver.

Överföringshastighet

Det ska helst inte ta för lång tid att föra över filer. Överföringshastighet beror på gränssnittet och minnets cache-kapacitet och anges i miljoner byte per sekund (MB/s). Högre RPM (spindelhastighet) ger snabbare överföring till och från den externa hårddisken.

Anslutning

Den externa hårddisken måste anslutas till datorn eller spelenheten på något sätt. Det finns flera varianter och det bästa är att välja en hårddisk med flera olika portar. Eftersom de flesta datorer har USB 3.0-anslutning nuförtiden är det bra att välja en hårddisk som är kompatibel med det. Var alltid noggrann med att kolla upp att hårddisken passar just den enhet som du vill kombinera den med.

Design

Designen är ofta sekundär, men om den externa hårddisken ska stå framme är det trevligt om den också ser bra ut. De bästa externa hårddiskarna är dessutom tillräckligt små och lätta att packa ned i väskan.

Vanliga frågor om externa hårddiskar

En bra extern hårddisk är oftast ganska dyr och därför är det inte konstigt om du har många frågor innan du fattar ditt beslut. Du är dock inte ensam om att ha frågor och funderingar inför ditt köp. Därför har vi sammanställt svaren på de vanligaste frågorna här.

Vad betyder Spindelhastighet och RPM?

RPM står för revolutions per minute och är ett uttryck för rotationshastigheten. Det kallas även för spindelhastighet. Skivorna i hårddisken roterar i en viss hastighet som mäts i RPM.

Hur viktigt är RPM för prestandan?

Om du arbetar med extremt krävande program kan det vara en god idé att välja en extern hårddisk med hög RPM, men annars räcker det gott och väl med en standardhårddisk med 5400 RPM. Många bra hårddiskar, exempelvis testvinnaren LaCie 2big RAID USB-C, har idag 7200 RPM. Kom ihåg att högre RPM ibland kan innebära högre ljudnivå.

Vad är skillnaden mellan SSD och HDD?

SSD står för Solid State Drive och DD står för Hard Drives. Det är olika sorters externa hårddiskar som använder olika teknik. SSD är en sorts disk som inte innehåller några rörliga delar och saknar den traditionella hårddiskens funktionalitet. SSD är tystare och snabbare, men finns inte med stor lagringskapacitet.

Sammanfattning

Med en bra extern hårddisk har du möjlighet att lagra spel och utöka ditt spelbibliotek. Dessutom gör hårddisken det möjligt att frigöra utrymme på datorn. Att välja en extern hårddisk är inte lätt eftersom det finns många olika faktorer att ta hänsyn till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen