närbild på en öppen hdd hårddisk

Så funkar en hårddisk

Senast uppdaterad: 10 november 2023

En hårddisk är en av de mest kritiska komponenterna i en dator. Den lagrar all information, operativsystemet, programvara och personliga filer. Men hur fungerar en hårddisk egentligen? I den här artikeln ska vi utforska de viktigaste komponenterna i en hårddisk: läs/skriv-huvuden, sektorer och mer.

Läs/Skriv-huvuden

Läs/skriv-huvuden är en av de viktigaste delarna av en hårddisk. De är ansvariga för att läsa data från, och skriva data till hårddisken. Läs/skriv-huvuden är mycket små och placeras mycket nära diskytan. De flyger över disken på en kudde av luft som genereras av disken rotation. När du sparar en fil på din dator skriver skrivhuvudet informationen på disken. När du sedan öppnar filen läser läshuvudet informationen från disken.

Sektorer

En sektor är den minsta lagringsenheten på en hårddisk. Varje hårddisk är indelad i spår och sektorer. Ett spår är en cirkulär ring på disken och en sektor är en del av detta spår. Varje sektor kan lagra en viss mängd data, vanligtvis 512 bytes eller 4 kilobytes. När läs/skriv-huvuden skriver eller läser data gör de det en sektor i taget.

Andra viktiga komponenter

Utöver läs/skriv-huvuden och sektorer finns det flera andra viktiga komponenter i en hårddisk. Dessa är spindelmotorn som driver diskens rotation, och styrkretsen som kontrollerar hårddiskens drift.

Spindelmotorn är ansvarig för att rotera disken. Hastigheten på denna rotation, mätt i varv per minut (RPM), kan ha en stor inverkan på hårddiskens prestanda. Ju snabbare disken roterar, desto snabbare kan läs/skriv-huvuden läsa och skriva data.

Styrkretsen å andra sidan är hårddiskens ”hjärna”. Den styr alla hårddiskens drifter, så som läsning och skrivning av data, och kommunikation med datorns andra komponenter.

Rulla till toppen