Gamingskärm bäst i test 2023 – Hitta den bästa gamingskärmen

Den bästa gaming skärmen är den som låter alla komponenter komma fram i deras fulla potential samt den som tar fram det allra bästa från själva datorn. Här går vi igenom vad du ska tänka på nästa gång du köper en ny gamingskärm.

Redaktionens val

ASUS VG27AQ1A

170 Hz / 1ms
27″ / IPS
FreeSync / G-sync

Bästa mid-range

AOC Q27G2S/EU

165 Hz / 1 ms
27″ / IPS
G-Sync

Budgetvalet

MSI Optix G27C4 E2 Curved

170 Hz / 1ms
27″ / VA
FreeSync

Många spelare fokuserar främst på datorns processor och grafikkort istället för skärmen. En gamingskärm är dock lika viktig som alla andra delar i din gamingdator, den bidrar bland annat till en bättre responstid, färgåtergivning samt grafik.

Vad som avgör vilken den bästa skärmen är för just dig beror på bland annat vilka spel du spelar och vad du önskar att skärmen ska klara av. Ett exempel är att om du spelar spel där reflexer och responstiden är viktiga bör du kanske prioritera en gaming skärm med en högre frekvens, gärna 144hz eller mer. Tycker du däremot att grafiken är det allra viktigaste bör du leta efter gaming skärmar som har en bra färgåtergivning samt hög upplösning.

Viktigt att tänka på när man köper en gamingskärm

När du letar efter den bästa gamingskärmen finns det en del saker som är viktiga att tänka på. Exempel på saker du bör ta en extra titt på är upplösningen, uppdateringsfrekvensen, paneltyp samt storleken på skärmen. För många spelare är även priset en viktig faktor att ha i åtanken eftersom det inte är alla som har råd att lägga ut tusentals kronor.

Pris på en gamingskärm

Det finns gamingskärmar som endast kostar ett par tusen kronor och de som kostar tiotusentals kronor. Vilken skärm som är den bästa beror helt enkelt på vad du är bekväm med. Precis som vid andra produkter sägs det att den gamingskärmen som kostar lite mer många gånger är bättre. Men trots detta finns det även billigare alternativ som kan fungera alldeles utmärkt.

Kvalitet

Att gamingskärmen har en bra kvalitet är självklart viktigt. Det svåra är att veta hur bra en skärm är utan att testa den. Du måste istället lita på att all produktbeskrivning är helt ärlig. Recensioner från andra konsumenter är ett sätt som du kommer att få en bättre bild på vad som är bra och mindre bra med de olika skärmarna. För att skärmen ska ge dig sitt bästa krävs det även att alla andra tillbehör och själva datorn är av hög kvalitet samt fungerar med den skärmen du valt.

Varumärke

Ett annat sätt att hitta den bästa gamingskärmen är att välja efter varumärke. Det finns vissa varumärken som har tillverkat en rad med fantastiska spelskärmar. Asus och Samsung är två alternativ på varumärken som vet vad de gör när det gäller allt som har med datorer att göra. Sen finns det även varumärken som inte är lika kända för sina gamingskärmar. De kan givetvis tillverka högkvalitativa produkter, men de varumärken som är kända för sina skärmar är vanligtvis de du bör vända dig till.

Skärm – kurvad eller välvd

En kurvad eller välvd gamingskärm kan till en början, för många, se ut som en lite av en gimmick. I alla fall om du jämför med de platta, traditionella datorskärmarna. Men trots att dessa typer av skärmar fått en del kritik kommer de med flera fördelar.

Med en skärm som kurvar sig runt synfältet slipper du röra på ditt huvud lika mycket för att se hela bilden. De hjälper även dig att fånga saker som befinner sig i hörnen av skärmen med ditt periferiseende. Dessa skärmar hjälper även att skapa en mer omslutande upplevelse. Till viss del anses detta vara säljsnack, och det är det också. Men det betyder inte att det inte är sant. Skärmen bör dock vara runt 27″ för att det ska märkas. Välvda skärmar däremot sägs vara bäst när skärmen har ett högre bildförhållande, det är skärmar som kallas för Ultra-Wide.

En Ultra-Wide skärm ska helst vara välvd för att de ska fungera så bra som möjligt. Det är en väldigt bred skärm och skulle skärmen inte ha Ultra-Wide kommer avståndet till skärmens yttersta delar vara mycket högre jämfört med avståndet till mitten. När denna typ av skärm är välvd kommer det ojämna avståndet inte att upptäckas lika lätt. Ultra-Wide skärmar som ej är välvda är i de flesta fallen billigare, men för att undvika avståndsproblemet rekommenderas det att du väljer en välvd Ultra-Wide skärm.

Uppdateringsfrekvens och responstid

En annan viktig punkt du bör tänka på när du ska välja en bra gamingskärm är uppdateringsfrekvensen och responstiden. Dessa beskriver hur snabbt en skärm kan reagera på det som händer i spelet, samt antal gånger en bild uppdateras per sekund. Det rekommenderas att du väljer en gamingskärm med minst 144hz för att få en så bra skärm som möjligt. Det du inte får glömma bort är dock att se till att ha ett grafikkort/GPU som är tillräckligt stark för att driva skärmen.

Storleken och upplösningen

Det finns gamingskärmar i alla möjliga storlekar. Några av de vanligaste, i alla fall när det gäller skärmar, är de med en aspect-ratio på 16:9 är 27″ och 24″. Den storleken som passar bäst beror bland annat på hur djupt skrivbordet är samt hur långt från skärmen du sitter. Ett exempel är om du köper en skärm på 27″ bör du sitta cirka 60 centimeter från den, annars kommer det bli svårt att hänga med allt som händer och sker på skärmen.

Det svåra kan vara att veta vilken sorts upplösning som är bäst för de olika storlekarna. En skärm på 24″ fungerar till exempel bra med en Full HD-upplösning 1920 x1080, men även med en QHD-upplösning vilket innebär 2560 x 2550. En skärm på 27″ däremot bör minst ha en QHD-upplösning, eller högre för att bildkvaliteten ska vara så bra som möjligt. Grafikkortet är väldigt viktigt att tänka på eftersom ju högre upplösning skärmen har, desto bättre hårdvara krävs det. Om du skulle ha problem med en lägre frame rate när du spelar i nuläget bör du inte skaffa dig en skärm som har högre upplösning än din nuvarande. Annars måste du även köpa ett bättre grafikkort.

24″ skärmar och 27″ skärmarna finns även tillgängliga med en 4k-upplösning. Dock krävs det att du har en kraftig dator för att kunna driva den skärmen. Ett annat problem när det gäller 4k-skärmar är att det inte märks någon större skillnad mellan den och en QHD-skärm ifall den är mindre än 40″. För att du ska få en tydligare skillnad bör du välja en skärm som är större i storleken. Innan du bestämmer dig för att köpa en 4K-skärm rekommenderas det dock att du tar en titt på de spelen du spelar. Det är nämligen inte många som stödjer en så stor upplösning.

För att sammanfatta detta lite kort; en större skärm klarar av de högre upplösningarna så länge du har en kraftig dator och bra grafikkort. De mindre skärmarna ger en utmärkt bildkvalitet trots att upplösningen inte är den allra största.

Paneltyper/skärmteknologi

I de bildskärmar som finns tillgängliga idag kan vi säga att det finns tre skärmteknologier, eller paneltyper att välja mellan. De har alla sina egna fördelar och nackdelar och vi kommer gå igenom dem lite kort här nedan.

TN

Skärmarna som har en TN-panel har många gånger en lite sämre färgåtervinning jämfört med de paneler som använder sig av VA- eller IPS-teknologin. Det går att beskriva som att färgerna är mindre mättade samt en aningen matta. Betraktningsvinklarna är också lite sämre hos gamingskärmarna med TN-teknologin. Det innebär att du aldrig kommer att stöta på denna teknologi för kurvade skärmar. Men trots dessa nackdelar är TN en av de vanligaste teknologierna för gamingskärmar. Det beror på att de karaktäriseras bland annat av låg responstid och hög uppdateringsfrekvens. Det är också den mest lättproducerade teknologin vilket innebär att de även är billigare.

IPS

Letar du efter den teknologi som ger den allra bästa färgåtergivningen är det IPS-skärmar du ska ta en titt på. De har även en av de bästa betraktningsvinklarna vilket innebär att teknologin passar utmärkt till de välvda skärmarna. Till en början var det inte möjligt att hitta en IPS-skärm med uppdateringsfrekvenser över 75hz samt responstider mindre än 4 millisekunder. Dock har det dykt upp skärmar med IPS-teknologi som erbjuder en uppdateringsfrekvens på mer än 200hz under senare år. Responstiderna har även förbättras och det är idag möjligt att hitta IPS-skärmar med en responstid på 1 millisekund.

Det är inom premiumsegmentet som IPS är som vanligast för gamingskärmar. Det viktiga att tänka på om du stöter på en IPS-panel som anses vara billigare är att de nämligen kan ha en lägre uppdateringsfrekvens, vilket innebär att skärmen inte passar särskilt bra för just gaming. Dessa skärmar är istället anpassade för bild- och videoredigering.

VA

Skärmteknologin VA går att se som ett typ av mellanting mellan TN och IPS. De fungerar nämligen bra till film och spel. Jämfört med en IPS-skärm är färgåtergivningen lite sämre, men samtidigt bättre jämfört med en TN-skärm. Uppdateringsfrekvensen kan vara relativt hög utan att du ska behöva betala en större summa. Kort sagt kan vi säga att en VA-panel är ett bra all-round alternativ för alla som letar efter en bra gamingskärm.

Vanliga frågor om gamingskärmar

Vilken är den bästa gaming skärmen?

Vilken gamingskärm är bäst beror helt enkelt på vad du letar efter. För att hitta den bästa för dig rekommenderar vi att du tar en titt på vår köpguide och sedan väljer en skärm som känns rätt för dig.

Är en större skärm bättre?

Nej. En större gamingskärm är inte alltid bättre. Idag finns det väldigt stora skärmar och det är inte alltid säkert att spelen fungerar på dessa. De kan fungera, men tar endast upp en liten del av skärmen. De stora skärmarna är dock perfekta ifall du måste ha flera fönster öppna samtidigt men inte vill använda dig av två eller fler separata skärmar samtidigt.

Sammanfattning

Det är inte alltid lätt att veta vilka gamingskärmar som är de bästa. Förhoppningsvis har vårt bäst i test hjälpt dig hitta rätt. Den skärm vi utsett som bäst i test har vi valt för att den erbjuder allt som krävs för att få en utmärkt spelupplevelse. Att den är så pass stor är också ett stort plus, speciellt med tanke på att det är så många spelare idag som gärna streamar. Det gör det lättare för spelare att hålla koll på flera fönster samtidigt utan att behöva använda sig av separata skärmar.

Skulle du inte ha hittat den bästa spelskärmen för dig rekommenderar vi att du tar hjälp av våra köptips. Det är den informationen du bör ta en titt på innan du gör ditt val. Faktorerna du bör tänka på är fler än vad du kanske först trott, speciellt om det är första gången du ska köpa en gamingskärm. Vi har dock försökt hjälpa dig genom att beskriva dessa faktorer på ett så lätt sätt som möjligt. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen