Hitta bäst stream deck! – Stor guide 2023

streamdeck stream deck

Letar du efter det bästa verktyget som underlättar när du gejmar? Oavsett om du gillar att dela dina spelupplevelser med andra eller om du vill optimera din egen spelupplevelse är ett stream deck ett måste. Nedan hittar du mer information om hur ett stream deck underlättar för dig, vilka modeller som finns på marknaden samt de vanligaste frågorna och svaren.

Rätt streaming deck för dig!

Det finns en uppsjö av olika varianter av streamer deck på marknaden idag. Det kan göra det svårt för dig att hitta den som passar just dina behov bäst. I följande lista hittar du tre tillverkare som alla levererar streaming deck av högsta kvalitet. Samtliga tillverkare producerar olika modeller av sina produkter, det vill säga, om du föredrar en större eller mindre produkt finns det också.

Elgato stream deck

Elgato erbjuder en rad produkter som underlättar när du ska streama. De har utvecklat flera produkter som passar gamers som streamar extra bra och de är ledande på marknaden. Deras produkter går att använda inom flera användningsområden om du skulle vilja utveckla content som inte är kopplat till gaming också.

Företaget har specialiserat sig på att utveckla bra produkter för dig som skapar content av olika slag. Många av deras produkter fungerar väldigt bra tillsammans och är lätta att koppla ihop. Det går förvisso att koppla ihop produkter av olika märken också, men om du vill ha ett så smidigt upplägg som möjligt är det en fördel att använda produkter av samma företag. Vissa uppdateringar är mer kompatibla med produkter från samma företag.

Fördelar och nackdelar

Om du är ute efter en riktigt bra stream deck som fyller alla basic funktioner är Elgatos variant med 15 LCD-tangenter att föredra. På det sättet behöver du inte kompromissa med några funktioner och du kan enkelt få en tangent för alla kommandon som du kan tänkas vilja använda. Den här produkten revolutionerade marknaden och tillät vem som helst att skapa riktigt bra content.

Den här sortens streaming deck passar både för dig som streamat mycket tidigare samt för dig som är nybörjare. Produkten är kompatibel och passar utmärkt för exempelvis Twitch, YouTube, Twitter, OBS och många fler tjänster. Som om inte ovanstående skulle vara nog så kan produkten automatiskt upptäcka dina olika ljudkällor, scener och media.

Just den här modellen kräver att du använder en dator när du gamear för bästa resultat. Det vill säga, om du föredrar att streama från din telefon eller surfplatta kanske du ska välja en annan modell.

Corsair stream deck XL

Corsair hänger ihop med Elgato och det märks tydligt när det gäller deras utbud av produkter kopplade till streaming. De erbjuder bra produkter som hjälper dig att skapa kreativt content. I det här fallet gäller det deras stream deck XL. Den här produkten är en dröm för dig som regelbundet skapar mycket och komplicerat content. Dessutom är den väldigt bra vid livestreams, eftersom den enkelt tillåter dig att navigera mellan många olika lägen samtidigt.

Endast ett knapptryck krävs för att ändra mellan olika lägen.

Fördelar och nackdelar

Nu kanske du frågar dig om 32 knappar verkligen är nödvändigt. Svaret är att det kan vara det. Det är definitivt både en fördel och en nackdel med 32 knappar och 32 lägen att välja mellan. Det kan vara en stor fördel om det du streamar kräver att du håller många bollar i luften samtidigt. Om du känner att du inte är säker på om du behöver en så stor stream deck kanske du bör överväga en mindre variant istället.

Samtidigt, om du har som ambition att lyckas och bli en ny stjärna på gaminghimlen kan det här vara rätt väg. Både Crosair och Elgato erbjuder produkter som är mindre än den här modellen. Det vill säga, du kan hitta något som passar dig hos dem även om just den här produkten kanske känns för stor.

Streamlabs

Streamlabs stream deck software är ett extremt lättillgängligt sätt att få tillgång till en del av de verktyg som ovan nämnda produkterna erbjuder, fast du får tillgång till allt direkt i din telefon. Den här produkten passar utmärkt för dig som gärna streamar när du är på språng. Med hjälp av den här mjukvaran kan du leverera bra streams på Twitch eller YouTube direkt från din telefon. På det sättet kan du fokusera på att skapa kreativt och bra content under tiden.

En annan smart funktion med den här produkten är att du får möjlighet att med ett enkelt knapptryck dela ditt senaste alster eller din pågående live på flera sociala plattformar samtidigt. Dessutom får du möjlighet att hålla koll på dina åskådares kommentarer direkt i din telefon eller på din surfplatta samtidigt som du sänder en livestream.

Fördelar och nackdelar

En av de stora fördelarna med den här formen av stream deck är att den kommer med en stream deck app som du enkelt kan ladda ner direkt i din telefon. Det innebär att du inte behöver använda några andra produkter samtidigt. Till skillnad från de andra produkterna nämnda ovan.

Den här produkten finns än så länge enbart i en storlek. Det vill säga, du kan inte välja mellan fler eller färre knappar, utan det finns bara en version med ett par stycken valmöjligheter. Samtidigt så fungerar den alldeles tillräckligt för dig som arrangerar livestreams från olika platser.

Viktigt att tänka på vid köp av ett stream deck

För att du ska kunna skapa content med riktigt bra innehåll krävs det bra teknik och då är ett stream deck en riktigt bra investering. Oavsett vilken variant du väljer kommer du uppleva en stor skillnad i lättillgängligheten för att skapa en bra stream. På det sättet kan du fokusera på att vara kreativ och maxa ditt innehåll för din publik medan tekniken gör det tekniska jobbet åt dig.

Ett exempel på hur den här typen av produkt förenklar ditt gameande och streamande är genom att du kan få notifikationer från samtliga fönster du har uppe. Samtidigt kan du med ett enkelt knapptryck navigera dig mellan fönstren. På det sättet kan du enkelt svara på kommentarer på YouTube, Twitter eller byta kameravinkel samtidigt. Du får också verktyg att variera ditt innehåll på. Exempelvis kan du lätt lägga till animationer, dela bilder, filmer eller ljudklipp samtidigt som du streamar eller i samband med att du lägger upp din stream.

De flesta produkterna är väldigt lätta att anpassa efter just dina önskemål. Du kan exempelvis anpassa tangenterna med personliga symboler för att lättare ha koll på vad varje tangent representerar. Du kan också göra en tangent till en mapp och samla flera saker på samma ställe. Samtidigt kanske du som nybörjare inte behöver en modell med för många knappar. Istället kan det vara smart att välja en mindre modell om du redan på förhand vet att du inte behöver så många funktioner. Annars finns det en risk att produkten stjälper istället för hjälper.

Det viktigaste är att du känner att du har kontrollen.

Prisskillnader

Den stora skillnaden i pris mellan olika modeller bygger på hur många funktioner produkten har. Generellt kan du räkna med att de större modellerna med fler funktioner är dyrare än de mindre modellerna. Samtidigt får du i vissa fall mer för pengarna genom att välja en större variant. Det är upp till dig, dina ambitioner och din plånbok.

Oavsett om du väljer en stream deck app eller exempelvis en variant av streamdeck software så får du vara beredd på att göra en investering. Med det sagt så kan du själv välja på vilken nivå du vill lägga dig och du kan i de allra flesta fall komplettera en mindre streamer deck med andra produkter och uppnå ett liknande resultat som med en större modell.

Vanliga frågor och svar

Här hittar du några av de vanligaste frågorna och svaren om stream deck.

Sammanfattning

Att använda dig av någon form av stream deck är framtiden inom gaming och framför allt för dig som streamar och gamear samtidigt. Det är ett verktyg som hjälper dig att sända smidigare livestreams, att nå ut till fler samtidigt samt att låta dig hålla koll på fler saker samtidigt. De mindre modellerna passar bra för dig som är nybörjare och de större och mer komplicerade modellerna passar dig som har streamat mycket tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen