TV bäst i test 2023 – Hitta bästa bästa tv för spel

Att välja en TV på egen hand idag är svårare än någonsin. Speciellt om du vill ha en som är ska mer än bara visa upp på-spåret. I vår köpguide kommer du att få riktigt bra vägledning för att kunna hitta den bästa TV för spel som finns på marknaden.

Redaktionens val

TCL 75″ 75C935

4K
Mini QLED
144 Hz

Bästa mid-range

LG 48″ OLED48C35LA

4K
OLED evo
120 Hz

Budgetvalet

Samsung 55″ Q70B

4K
QLED
120Hz

Det finns en otrolig mängd olika modeller och varumärken att välja mellan och eftersom en TV kostar en del är syftet med vår guide att hjälpa dig göra ett bra köp. I vår guide går vi igenom vad du bör tänka på inför ditt köp av spel TV. Även om du har en liten budget kan du ändå ha råd med en otroligt bra TV till din spelkonsol.

Viktigt att tänka på när man köper en TV för spel

Det finns en del att fundera på när du är på väg att köpa den bästa TV:n för spel och hur mycket du vill och kan spendera på detta. Vidare behöver du vara på det klara med vilka funktioner som du tycker är viktiga att ha och om du vill ha smart funktioner eller inte. Hur stor skärm du vill att din TV ska ha är en viktig sak för spelupplevelsen.

Att en TV är användarvänlig är mycket viktigt eftersom du helst vill kunna använda din TV utan att behöva vara en ingenjör. Det ska vara enkelt att koppla in din spelkonsol eller TV-box till din nya TV. För dig som köper en TV med smarta funktioner ska det vara lika lätt att kunna visa foton från din mobil för vänner och bekanta på din TV skärm. Lika enkelt ska det vara att får alla streaming-tjänster att fungera utan problem.

Med andra ord betyder det att en TV:s fjärrkontroll samt menysystem (gränssnitt) är väldigt viktigt. En bra TV ska kunna starta snabbt och växla fort mellan olika streamingtjänster och program. Eftersom TV tillverkare valt egna skräddarsydda plattformar eller Googles Android-system finns det ganska stora skillnader i användarvänlighet samt vilka appar som kommer med på köpet. Kontrollera vilka appar som kommer med på köpet eller vilka tjänster som TV:n stödjer.

Storleken på skärmen gör skillnad. Var på det klara med hur stor skärm du vill ha på din TV. En liten TV är bättre för yngre spelare i familjen men för dig som gillar gaming är det rekommenderat att skaffa en TV med en hyfsat stor skärm. Att välja en TV som matas med HD-signaler och som exempelvis har 4K eller 8K upplösning kan lita på att bilden kommer att vara super skarp trots stor skärm. För dig som eftersträvar underhållning som är optimal samt hemmabio känsla bör välja en kvalitet TV med stor skärm. Försäkra dig om att din nya TV kommer att leverera detaljrika samt skarpa bilder.

För dig som är en gamer behöver du titta på exempelvis hur många externa konsoler eller annat som du vill kunna koppla till din TV. Kontroller att TV:n har rätt antal ingångar för att klara dina behov. Idag är det nästan standard med 4 HDMI-ingångar medan en del modeller endast har 3 ingångar. För de nya spelkonsolerna såsom Xbox Series X/S samt PlayStation 5 behöver din TV stödja de nyaste HDMI 2.1-funktionerna vilka kommer att ge en optimal spelupplevelse.

Ljudet är en mycket stor del av spelupplevelsen och det är inge kul med en ny platt-TV som ger lika platt ljud. Det är rekommenderat att kontrollera en TV:s kapacitet gällande ljudeffekter, musik och röster. En billigare TV kan ha god kapacitet och det enda du behöver göra är att skaffa en soundbar eller extern ljudanläggning för att få ett suveränt ljud för mindre kostnad.

Kvalitet

Ett TV köp är en kostnad för alla oavsett budget. Det som är viktigt är att den TV som väljs har hög kvalitet och kommer att hålla ett antal år framåt. Det går alltså att köpa en mycket bra TV med god kvalitet utan att det kostar en förmögenhet. En Tv som är ultimat för gaming har givetvis hög bildkvalitet men också ett bra utbud av funktioner och är användarvänlig. För dig som ännu inte har skaffat en bra TV med 4K-TV med HDR är det en klokt att investera i en ny TV. Med den uppgraderingen kommer du att kunna få ut det bästa av de nya spelkonsolerna från Microsoft och Sony. Många av de bästa TV-apparaterna för spel har trimmat sitt spelläge genom variabel bildfrekvens, G-sync samt Freesync för att optimera och jämna ut bilden när du spelar.

Varumärke

LG är ett koreanskt företag som genom åren lyckats höja kvaliteten på sina produkter till mycket konkurrenskraftiga priser. Samsung är också ett koreanskt företag som under senare år varit oerhört framgångsrikt. Detta storföretag är numera känt för sina högkvalitativa produkter och deras LED-TV har blivit en storsäljare. Företaget har kombinerat hög kvalitet samt hög prestanda i sina produkter till ett pris som är mycket konkurrenskraftigt.

Sony är ett japanskt företag som alla känner till. Med legendariska produkter såsom Playstation, Handycam och Walkman är företaget sedan årtionden välkänt över hela världen. Sony hamnade tyvärr på efterkälken när det gäller tillverkning av platt-TV men har på senare år kommit igen med utmärkta och högkvalitativa TV-apparater. På grund av den hårda konkurrensen, från framförallt koreanska företag, har Sony lyckats pressat priserna på sina produkter utan att tumma kvaliteten.

Phillips är ett holländskt företag som har tillverkat TV under årtionden och har en god ställning på marknaden. Deras produkter är kända sedan länge kända för att hålla mycket hög kvalitet. Idag tillverkar företaget inte längre hårdvaran på TV:n utan köper istället in den från andra tillverkare. Man fokuserar istället på deras TV:s programvara samt utrustning som exempelvis antal anslutningar, mångfalden av anslutningar, hastigheten på bildprocessorn och skärmstorleken.

Vanliga frågor om TV

Vad betyder smart TV?

De flesta är välbekanta med smartphone och en smart TV har också avancerade funktioner. Smart TV har internetuppkoppling till skillnad från en vanlig platt TV. Du kan komma åt olika streamingtjänster som till exempel Viaplay eller Netflix via appar som antingen kan laddas ner eller som redan finns inbyggda i din TV. De nyare modellerna av smart TV gör det möjligt med trådlös överföring från din smartphone via Apple Airplay eller Chromecast plus att de har stöd för röstassistenter såsom Google Assistant eller Alexa.

Hur högt ska man fästa en tv på väggen?

När du ska montera en TV på väggen är det viktigt att först mäta för bästa placering. Vanligtvis rekommenderas att TV:n ska vara i ögonhöjd när du sitter ner. Det är dock du själv som avgör vilken höjd du vill att tv ska ha på väggen men det är viktigt att du kan sitta bekvämt och spela eller titta på tv utan att drabbas av värk i nacken.

Vad betyder förkortningen HDR?

En HDR TV är en TV som ger högre kontrast samt större spektrum av färger. Detta möjliggörs genom olika tekniker som går under samlingsnamnet high dynamic range (HDR).

Vad innebär en Oled-TV?

De flesta skärmar använder en vanlig LCD-teknik medan en Oled tv har en annan typ av teknik. I en Oled eller ”organic light emitting diode” TV har varje pixel en egen ljuskälla som dessutom kan släckas. Detta innebär att en oled tv kan ge djup svärta men kan dock ha lite svårare att gå högt i ljusstyrka.

Sammanfattning

Att köpa en TV är alltid en kostnad oavsett budget. Vår guide är till för att hjälpa dig hitta en bästa TV för spel som passar dig perfekt. Vilken TV du har är A och O för spelupplevelsen och det går att skaffa en riktigt bra TV för en rimlig kostnad till din spelkonsol.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen