Hårddiskens historia illustration

Hårddiskens historia: Från roterande skivor till HDD

Hårddisken, en grundläggande komponent i varje dator som har genomgått en anmärkningsvärd utveckling sedan dess begynnelse. Från de första roterande skivorna till dagens avancerade HDD. Låt oss gå på djupet i hårddiskens fascinerande historia.

De första roterande skivorna

Den första hårddisken, IBM 305 RAMAC, introducerades 1956. Den var stor som två kylskåp och vägde över ett ton. Trots sin storlek kunde den bara lagra 5MB data – mindre än en enda låt i dagens digitala musikformat. Den använde roterande skivor för att lagra data, en teknik som fortfarande används i dagens hårddiskar.

Introduktionen av flyttbara hårddiskar

På 1960-talet introducerade IBM en ny typ av hårddisk: den flyttbara hårddisken. Dessa hårddiskar var mindre och mer praktiska än dess föregångare, men de var fortfarande ganska stora och tunga jämfört med dagens standarder. De använde också roterande skivor för att lagra data men de kunde tas ut och bytas ut, vilket gjorde det möjligt att lagra mer data.

Utvecklingen av mindre och snabbare hårddiskar

Under 70- och 80-talet blev hårddiskar allt mindre och snabbare. IBM introducerade den första ”Winchester” hårddisken 1973 som var mycket mindre och snabbare än tidigare modeller. Den hade en lagringskapacitet på 30MB och en överföringshastighet på 1,25 MB per sekund. Under denna tid började hårddiskar också att bli en standardkomponent i persondatorer.

Dagens hårddiskar – HDD

Dagens hårddiskar, kända som Hard Disk Drives (HDD), är en direkt efterföljare till de första roterande skivorna. De är mycket mindre, snabbare och har mycket större lagringskapacitet än deras föregångare. En typisk modern hårddisk kan lagra flera terabyte data och överföra data med hastigheter på över 100 MB per sekund. Däremot börjar SSD att ersätta HDD i allt större utsträckning då priset på dessa inte är lika högt längre.

Rulla till toppen