dreamhack lanparty

Vad är dreamhack? – Allt du behöver veta om Dreamhack

Senast uppdaterad: 21 november 2023

Gillar du att spela dataspel tillsammans med andra är Dreamhack eventet för dig. Ett stort LAN-party där tusentals människor möts, både online och IRL. I den här artikeln går vi igenom allting du behöver inför din resa till Dreamhack.

Annons för Webhallen

Vad är Dreamhack?

Dreamhack är världens största LAN-party som går av stapeln i Elmiamässan i Jönköping varje år. Hit kommer varje år tusentals människor med sina datorer och kopplar ihop sig, oftast för att spela datorspel mot och med varandra.

LANet grundades 1994, då som en kompisträff i en källarlokal i Malung. Eventet har växt sig större och större, och 2010 slogs världsrekordet i antal uppkopplade datorer i ett nätverk. Idag kommer människor från hela världen till Dreamhack i Jönköping och många e-sports turneringar arrangeras här.

Dreamhack och antal besökare till eventet har växt sig större och större för varje år. 2019 hade eventet över 50 000 besökare.

Var ligger Dreamhack?

Sedan 2001 arrangeras Dreamhack i Elmiamässan i Jönköping i Småland. Sedan 2002 går Dreamhack i Jönköping av stapeln två gånger per år, en gång på sommaren och en gång på vinter. Sedan starten har eventet även arrangerats i Borlänge och i Skellefteå några gånger. Men om du undrar vart ligger Dreamhack just nu så är det endast i Jönköping.

Hur tar man sig till Dreamhack?

Ett smidigt sätt att ta sig till Dreamhack är att ta buss eller tåg.

Vad behöver du för Dreamhack PC?

Du behöver ha med dig din egen dator, och är du redan en inbiten gamer har du troligtvis redan en bra gamingdator som du planerar att ta med dig. Men är du lite mer ny på gaming och känner sig osäker på vad som krävs av din Dreamhack PC kan det vara bra att göra lite efterforskning innan du beger dig av.

Du behöver inte ha någon speciell dator, men den måste ha tillräcklig prestanda för att klara av spelen du planerar att spela på eventet. Spel som brukar spelas på Dreamhack är exempelvis Counterstrike, Dota 2, Starcraft och Call of Duty. Men alla typer av spel går att spela där.

Packlista för Dreamhack

Det kan vara bra att skriva en packlista inför din resa som du kan checka av, det är trots allt en hel del saker som ska tas med. Inte nog med att du behöver ha med dig alla personliga tillhörigheter du behöver för en resa på fyra dagar, du behöver också ha med dig din egna dator och alla tillbehör.

Packlista för dator

 • Dator
 • Skärm
 • Mus
 • Tangentbord
 • Headset
 • Sladdar till alla tillbehör
 • Förgreningskabel med flera uttag
 • Ethernetkabel på cirka 10 meter
 • Hänglås och låsanordning till din dator

Packlista personliga tillhörigheter

 • Några ombyten av bekväma kläder
 • Hygienartiklar
 • Vattenflaska
 • Ficklampa
 • Öronproppar
 • Täcke och kudde eller sovsäck

En väljer också att ta med sig sin egna gamingstol till eventet. En enklare skrivbordsstol ingår i biljetten, men eftersom du kommer att spendera många timmar i stolen de kommande fyra dygnen kan det vara skönt att ha med sig en bekvämare stol.

Vad finns att göra på Dreamhack förutom att spela?

Eventets huvudsakliga sysselsättning är förstås att spela dataspel mot och med varandra. Men det finns idag mycket mer att göra under Dreamhack. På stora scenen pågår det aktiviteter större delen av dygnet under alla fyra dagar.

Det kan vara roliga tävlingar så som bygga högst torn av stolar eller rigga ihop en spelstation så snabbt som möjligt. Men det brukar också spelas musik, och det brukar vara besök av flera olika DJ:s. För dig som vill lära dig mer kan det ibland även hållas föreläsningar eller workshops.

Det är rekommenderat att pausa spelandet lite då och då för att komma upp och röra på dig, och då är dessa aktiviteter alldeles utmärkt.

Turneringar på Dreamhack

Det brukar arrangeras många olika turneringar under eventets dagar. Priserna för turneringarna är oftast prispengar, och kan ibland vara relativt stora summor på upp till cirka 30 000 kronor. Så se till att inte enbart stanna kvar vid din gamingstol, utan signa upp för en eller flera turneringar med dina vänner och ha chansen att vinna pengar.

Information och regler

På ett så stor event som Dreamhack är det självklart viktigt att det finns en del regler och att dessa följas av alla besökare, detta för att det ska bli så säkert och så trevligt som möjligt för alla.

Åldersgräns på Dreamhack

Det finns ingen bestämd åldersgräns på Dreamhack, men besökare under 18 år måste ha målsmans tillstånd. Du ska vara så pass gammal att du klarar dig själv under fyra dagar. Även om det självklart finns personal på plats, är du själv ansvarig för ditt eget besök.

I vanliga fall har föräldrar kunnat komma som daggäster, men detta är i år alltså inte möjligt eftersom daggäster inte tillåts på grund av covid19.

Nolltolerans mot alkohol

Ingen alkohol för förekomma på det här eventet. Det säljs ingen alkohol på plats och det är inte heller tillåtet att ta med en alkoholhaltig dryck. Skulle detta förekomma kan du förlora din plats och behöva lämna tillställningen. Inga andra droger är heller tillåtna.

Vill du röka får du göra det utomhus, tillräckligt långt ifrån entren enligt svensk lag.

Följ säkerhetsföreskrifter

Det är viktigt att du alltid följer de säkerhetsföreskrifter som finns tillgängliga, både för din egen och för andras säkerhet. Blocka aldrig nödutrymningsvägar, koppla inte något som riskerar att bli överbelastat och orsaka brand och täck aldrig för utrustning som riskerar att överhettas.

Det finns angivna platser att sova på, håll dig till dessa. Du kan självklart även slumra till i din egen stol, men lägg dig aldrig på golvet utanför angiven plats för att sova. Sovsalar finns.

Visa hänsyn

Använd sunt förnuft och visa hänsyn mot andra så att alla får en trevlig upplevelse. Ta inte upp mer plats än din egen, var snäll och hjälpsam och tänk på ljudnivån. Drick mycket vatten och se till att ha roligt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen